Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Zaljubljenost-Ljubezen-Pocutje-Glas
To vse se dogaja, ko smo zaljubljeni

petek, 15. december 2017 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

Oh, ta zaljubljenost. Poleg tega da zmeša srce, zmeša možgane, pravijo strokovnjaki. Poglejte, na kaj vse vpliva. Če ste že bili zares zaljubljeni, večjih presenečenj ne bo, le bolj "normalno" se boste počutili.

Zaljubljenost poneumlja

Intenzivni občutki zaljubljenosti vplivajo na kognitivne sposobnosti, pravijo raziskovalci z nizozemske univerze v Leidnu. Dodajajo, da zaljubljeni težje opravljajo vsakodnevne naloge, nanje pa se ne morejo osredotočiti predvsem zato, ker jim misli nenehno uhajajo k svoji novi ljubezni. "To je še posebej vidno na začetku zaljubljenosti," pravi eden od raziskovalcev, dr. Henk van Steenbergen.

Učinkuje podobno kot droga

Posnetki možganov so pokazali, da se pri zaljubljenih aktivirajo tiste živčne celice, ki jih sicer povezujejo z odvisnostjo od kokaina. Ljubezen torej, podobno kot droge, povzroča evforijo in navdušenje, razlaga dr. Lucy Brown z ameriške medicinske fakultete Albert Einstein College.

Zmanjša bolečine

Romantika je boljša od protibolečinskih zdravil, pravijo psihologi z ameriške univerze Stanford. Ljubezen aktivira iste dele možganov kot protibolečinska zdravila, bolečine pa naj bi zmanjšalo že držanje za roke, objemanje, pa tudi gledanje skupnih fotografij.

Spreminja način hoje

Zaljubljeni moški ob ženski, ki jim je ukradla srce, hodijo počasneje. Znanstveniki verjamejo, da je to del nezavednega ravnanja, za katerim pa se skriva evolucija – sicer hitrejši moški naj bi namreč s počasnejšo hojo ščitili partnerico in svoje bodoče potomstvo.

Zaljubljena srca bijejo enako

Gotovo ste že ležali ob partnerju, poslušali ritem njegovega srca in opazili, da vajina srca bijeta z enakim ritmom. Nič nenavadnega, pravijo rezultati kalifornijske raziskave, ki je potrdila, da srca zaljubljencev bijejo enako hitro. Poleg tega se pri parih pogosto uskladi tudi dihanje, ženski ritem bitja srca pa se pogosteje prilagodi moškemu.

Spreminja se tudi glas

Ženske začnejo v družbi moškega, ki jih privlači, govoriti z višjim tonom. Da to počno popolnoma nezavedno, so potrdili tudi raziskovalci, ki razlagajo, da se glas spremeni zato, ker se zdi moškim višji ženski glas privlačnejši. Poleg tega se pogosto zgodi, da začnejo zaljubljenci govoriti podobno in posnemati partnerjev glas, saj nezavedno mislijo, da se bodo tako s partnerjem ali partnerico tesneje povezali.

Zenice se razširijo

Ob pogledu na osebo, ki vam je všeč ali v katero ste zaljubljeni, se vaše zenice razširijo. Ameriški raziskovalci pravijo, da je za to kriv hormon dopamin, ki vpliva na živčne končiče in povzroči širjenje zenic. Te spremembe so še posebej vidne pri pripadnicah nežnejšega spola.

Ljubezen je slepa

Neka raziskava je pokazala, da se tisti, ki so v srečnih dolgih zvezah, ne obračajo za privlačnimi pripadniki nasprotnega spola. In to ne glede na to, kako privlačna je oseba, ki gre mimo njih. Raziskovalci pravijo, da nas ljubezen res lahko zaslepi, fenomen pa so poimenovali nezavedna pristranskost.

Ljubezen nas sili, da naredimo marsikaj

Tudi neumnosti. Raziskave so pokazale, da so zaljubljeni moški in ženske pripravljeni tvegati več. Pogumnejši kot ženske pa naj bi bili moški – zelo zaljubljeni naj bi se pogosteje prepuščali tveganim situacijam, še pišejo na zurnal24.si.

Vir: www.zurnal24.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Zaljubljenost-Ljubezen-Pocutje-GlasDomov
Powered By GeekLog