Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Zakonodaja-Varstvo-Narave-Evropa-WWF
Varstvo narave ne sme biti samo na papirju

sobota, 11. februar 2017 @ 11:01 CET

Uporabnik: Sonce

WWF v novem poročilu »Preprečevanje papirnatih parkov: Kako narediti EU zakonodajo za varstvo narave učinkovito« ponuja dober pregled glavnih problemov na tem področju in učinkovitih rešitev zanje

Več kot polovica naravnih območij v Evropi je zavarovanih samo na papirju, predvsem zaradi zamud pri financiranju držav članic, pravi novo poročilo WWF (Svetovni sklad za naravo) [1]. V poročilu so predstavljene tudi koristi zavarovanih območij za ogrožene vrste in lokalno gospodarstvo.

Evropska komisija je pred kratkim potrdila, da sta EU direktivi o pticah in habitatih najmočnejša zakonodaja za varstvo narave v Evropi ter se zavezala za nadaljnje izboljšanje njihove učinkovitosti. Novo poročilo WWF-a »Preprečevanje papirnatih parkov:

Kako narediti EU zakonodajo za varstvo narave učinkovito« ponuja dober pregled glavnih problemov na terenu in učinkovitih rešitev. Širjenje morskih zavarovanih območij, učinkoviti ukrepi in načrti za vsa naravna območja, povečanje investicij ter boljši nadzor in izvrševanje zakonskih obveznosti so identificirani kot ključni ukrepi za zagotavljanje učinkovitega varstva evropske narave [2].

»Evropa ima najmočnejše zakone za varstvo narave a kljub temu vsak dan izgubljamo vrste in habitate zaradi nezakonitih industrijskih aktivnosti. Zaščita na papirju je brez pomena, če ni podprta z učinkovitim upravljanjem in ustreznim financiranjem na terenu. To poročilo kaže kaj morajo EU institucije in nacionalni organi nujno storiti za zaustavitev izgube narave in zagotovitev trajnostne rabe naravnih virov,« je povedal Andreas Baumüller, vodja oddelka za naravne vire v Uradu WWF-a za evropsko politiko.

Poročilo kaže, da so edinstvene naravne znamenitosti, kot so mokrišča, nedotaknjene gore in reke ter morska območja, ogrožene zaradi pravnih vrzeli, pomanjkanja ustrezne presoje vplivov na okolje in neobstoječih ali neustreznih načrtov upravljanja. To pušča odprta vrata industrijskim projektom z izjemno škodljivimi posledicami: izsuševanja mokrišča v Donani (Španija) zaradi povečanja plovnosti rek, izgradnja smučišč, ki ogrožajo preživetje rjavih medvedov v Narodnem parku Pirin (Bolgarija), in nezakonitih načrtih za izgradnjo hidroelektrarn v gorovju Ţarcu (Romunija). Množični turizem ogroža gnezdenje glavatih želv na plažah v Grčiji, medtem ko škodljive ribolovne prakse ogrožajo mehke korale, školjke ter kite in delfine v Dogger Bank (Severno morje).

Po drugi strani pa so v poročilu predstavljene tudi dobre prakse, ki so bile vzpostavljene v številnih zavarovanih območjih ter prinašajo pomembne koristi za divje živali, lokalne prebivalce in njihova gospodarstva. Tesno sodelovanje med lokalnimi oblastmi in zasebnim sektorjem je preoblikovalo avstrijski Tiroler Lechtal v simbol lokalnega ponosa in izjemne turistične destinacije; zahvaljujoč pritisku Evropske komisije in sezonskih prepovedi ribolova na Finskem se je začela obnavljati populacija enega najbolj redkih tjulnjev na svetu; lokalni ribiči, ki uspešno sodelujejo pri upravljanju morskega zavarovanega območja v Torre Guaceto (Italija), so hkrati povečali tudi svoje prihodke.

»Varstvo narave ne sme biti le na papirju! WWF Adria je z številnimi evropskimi pisarnami WWF-a in drugimi nevladnimi organizacijami v Sloveniji in na Hrvaškem izvajala kampanjo 'Alarm za naravo'. Kampanja je dosegla velik uspeh, in samo dejstvo, da se je v javno posvetovanje vključilo več kot 520.000 ljudi iz vse Evrope, dokazuje, da bi ohranjanje narave moralo biti prednostna naloga in visoko na političnem dnevnem redu vseh držav Evropske unije. Zavarovana narava ima neposredno vrednost za človeka in narava bi morala biti glavno gonilo sprememb v kmetijskem, energetskem in prometnem sektorju,« je zaključil Martin Šolar, direktor WWF Adria.

Poročilo je na voljo tukaj:

[1] Full report: http://awsassets.panda.org/downloads/wwf_preventing_paper_parks_full_report.pdf
[2] Summary: http://awsassets.panda.org/downloads/wwf_preventing_paper_parks_summary.pdf

O WWF
WWF je ena največjih in najbolj spoštovanih neodvisnih organizacij za varstvo narave, ki s skoraj petimi milijoni privržencev in globalnim omrežjem deluje v več kot sto državah. Poslanstvo WWF je ustaviti degradacijo Zemljinega naravnega okolja in graditi prihodnost, v kateri ljudje živijo v sožitju z naravo skozi ohranjanje svetovne biotske raznovrstnosti, zagotavljanjem trajnostne uporabe obnovljivih naravnih virov in spodbujanjem zmanjševanja onesnaževanja ter potratne porabe. Za več informacij od delu WWF v regiji obiščite: http://adria.panda.org/sl/.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Zakonodaja-Varstvo-Narave-Evropa-WWFDomov
Powered By GeekLog