Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Zakon-Drustvo-Svetovalni-Center-Kajenje
Kratek opis svetovalnega centra

četrtek, 8. september 2011 @ 12:59 CEST

Uporabnik: Sonce

Slovenska zveza za tobačno kontrolo in javno zdravje (SZTK) je bila ustanovljena v letu 2003 v skladu z Zakonom o društvih. Gre za prostovoljno, samostojno, nestrankarsko in nepridobitno združenje nevladnih organizacij (NVO), ki delujejo na področju promocije zdravja širše, še posebej na področju preventive kajenja tobaka.

Povezana je z Evropsko komisijo in tujimi koalicijami, ki v svoje delo vključujejo varovanje in promocijo zdravja. Je članica Evropske zveze za kontrolo raka (UICC), Svetovne zveze za kontrolo tobaka (FCA), Evropske zveze za javno zdravje (EPHA) in Evropske zveze za preventivo kajenja in kontrolo tobaka (ENSP).

V okviru SZTK deluje Svetovalni Center za opuščanje kajenja, s katerim je SZTK vključena v  mednarodni projekt e.SCCAN – Tobacco Cessation Services in Europe (http://ofta-asso.fr/esccan/

Center nudi naslednje storitve:

Individualna svetovanja za opuščanje kajenja
Kadilcem nudimo individualna svetovanja kot pomoč pri opuščanju kajenja, kjer predstavimo 10 korakov opustitve kajenja, v pomoč pa kadilci ali svojci kadilcev prejmejo priročnik “Tudi vi lahko prenehate kaditi”.

Tečaj opuščanja kajenja »Da, opuščam kajenje« (nacionalni program CINDI, IVZ RS)
Program “Da, opuščam kajenje!” predstavlja uspešen model opuščanja kajenja med odraslimi, saj združuje vrsto ukrepov: izobraževanje, nasveti, posveti, tečaj in aktivno udeležbo kadilcev pri razpravah o mitih kajenja, kajenju in stresu ter kajenju in telesni teži.

Posebej pomembno je področje vplivanja tobačne industrije in medijev na vedenje kadilcev, kar se izraža skozi oglaševanje in filmsko industrijo, zato za lažje razumevanje odnosa do kajenja osvetlimo tudi to področje. Program “Da, opuščam kajenje” je namenjen vsem kadilcem, ki  želijo informacije o tobaku in škodljivih posledicah kajenja , ki  želijo opustiti kajenje ter prispevati k boljšemu zdravju. Tečaj opuščanja kajenja izvajamo tudi za podjetja.

Program opuščanja kajenja za mladostnike PROSTE ROKE - ČISTA PLJUČA (program IVZ RS)
“Proste roke – čista pljuča”  je program opuščanja kajenja za mladostnike, stare od 15 do 19 let. Gre za srečanja skupin vrstnikov, ki imajo enak cilj: opustiti kajenje!

V šestih srečanjih (vsak teden eno srečanje), ki trajajo uro in pol, se pogovarjamo o kajenju, raziskujemo lastne kadilske navade in motive, spoznavamo tehnike zmanjševanja/opuščanja kajenja in se učimo učinkovito spopadati s hrepenenjem po cigareti. Prav tako naučimo obvladovati  stres in spodbujati  v odločitvi o nekajenju. Program “Proste roke – čista pljuča” izvajamo v srednjih šolah.

Izvajalci so se usposabljali v CINDI Šoli za promocijo zdravja in preprečevanje kroničnih nenalezljivih bolezni v osnovnem zdravstvenem varstvu/družinski medicini na Inštitutu za varovanje zdravja RS ter v poletni šoli promocije zdravja na univerzi v Kanadi.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Zakon-Drustvo-Svetovalni-Center-KajenjeDomov
Powered By GeekLog