Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Zabojniki-Komunalna-Podjetja-Odpadki
Spodbude komunalnih podjetij za odgovornejše ravnanje z odpadki

torek, 25. april 2017 @ 10:00 CEST

Uporabnik: Sonce

Pred svojimi domovi imamo praviloma postavljene zabojnike različnih barv, vsak mesec pa nas v nabiralniku čaka račun komunalnega podjetja za odstranjevanje smeti, ki se nam nakopičijo čez mesec. Pravila ločenega odlaganja odpadkov se malenkostno razlikujejo od komunale do komunale, razlike pa so tudi v odnosu teh podjetij do svojih uporabnikov.

Nekatera so »prijaznejša« do uporabnikov, saj ponujajo ugodnosti, za katere morda sploh še niste slišali. Ekologi brez meja smo preverili spletne strani vseh komunalnih služb in za vas našli ugodnosti, ki vam znižujejo račun in vas spodbujajo k ravnanju, odgovornejšem do okolja.

Nekatera komunalna podjetja, npr. Eko park Lendava, omogočajo nižje obračunavanje stroškov za gospodinjstva z eno osebo. Dijaki in študenti iz občin Idrija in Cerkno, ki med študijskim letom začasno prebivajo drugje, ne plačajo komunalnih storitev. Znižanje cene komunalnih storitev za šolajočo se mladino ponujajo tudi na območjih, ki jih pokriva Komunala Sežana. S pisno vlogo komunalnemu podjetju se gospodinjstva z manj člani lahko v Kranju dogovorite za deljenje zabojnika.

Na Vrhniki lahko stroške ravnanja z odpadki znižate z doslednim ločevanjem. Akcija S Kokom ceneje omogoča vsem, ki pripeljete koristne odpadke v Zbirni center, znižanje zneska, povezanega z ravnanjem z odpadki. Akcija je zastavljena tako, da stranka za vsak prineseni kilogram določenih odpadkov dobi eno točko, njena vrednost pa je 0,1095 €/kg z vključenim DDV-jem.

Če menite, da ločujete pravilno, in želite biti za to nagrajeni, se na Bledu lahko prijavite za pregled zabojnika za mešane komunalne odpadke. Nagrado prejme vsak, ki ima v zabojniku za mešane komunalne odpadke pravilno ločenih več kot 90 % odpadkov. Pravilno ločevanje z nagrajevanjem gospodinjstev spodbujajo tudi na Vrhniki. Nepravilno ločevanje odpadkov ali divja odlagališča lahko to prek spletnega servisa ‘Prijavi kršitelja’ sporočite koprski komunali Marjetica.

Poseben izziv so biološki odpadki. Vse komunale spodbujajo hišno kompostiranje, ker tako zahteva tudi zakonodaja. Občani občin, ki jih oskrbuje Komunalno podjetje Vrhnika, lahko zabojnik za biološko razgradljive odpadke brezplačno zamenjajo za kompostnik. Vsem, ki ne kompostirajo, pa za lažje zbiranje odpadkov brezplačno ponudijo biorazgradljive vrečke. Na Bledu imajo s sistemom bonov urejen brezplačen odvoz zelenega vrtnega odpada trikrat na leto. Posebne ugodnosti za predajo zelenega odpada ponujajo tudi v Komunali Prodnik in Komunali Izola.

Komunalno podjetje Kostak pridelani kompost brezplačno ponuja prebivalcem občin Krško in Kostanjevica na Krki – v letu 2015 so ga tako oddali 122,45 tone.

Nekatera komunalna podjetja so na svojih območjih poiskala še več drugih odpadkovnih izzivov. Tako npr. Komunala Slovenj Gradec omogoča brezplačno odlaganje zaščitne folije senenih bal na več lokacijah po vaških skupnostih. Komunala Nova Gorica na več lokacijah (še posebej priročni so ekološki otoki) omogoča brezplačno oddajo jedilnih olj. Za prebivalce Občine Radovljica sta po predhodnem dogovoru za večje, še uporabne predmete, kot so npr. pohištvo in večji gospodinjski aparati, mogoča ogled in prevzem na lokaciji. Ti predmeti dobijo novo priložnost v zbirnem kotičku za sprejem uporabnih predmetov v Zbirnem centru Radovljica. Poseben zabojnik za odpadke ribičev pa je na voljo v Kopru.

Če vas tudi vaša komunala spodbuja k odgovornejšemu ravnanju z odpadki, pa smo to spregledali, vas vabimo, da se nam z dobrimi praksami oglasite na info@ocistimo.si. Iz zbranih podatkov lahko opazimo, da so največ ugodnosti deležni prav uporabniki v občinah na poti do Zero Waste, zato spodbujajmo še druge, da se jim pridružijo.

Piše: Katja Sreš

Vir: http://ebm.si/o/sl/

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Zabojniki-Komunalna-Podjetja-OdpadkiDomov
Powered By GeekLog