Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Vzdrzevanje-Kosnja-Robotska-Kosilnica
ZPS Test robotskih kosilnic

petek, 16. maj 2014 @ 22:31 CEST

Uporabnik: Sonce

Zanimiva alternativa klasičnim, če ste v stiski s časom
Vrtna trata je lepa, mehka, naravna površina, ki zahteva redno nego. Najpomembnejši del vzdrževanja je predvsem redna košnja. Delo ni težko, je pa zamudno in dolgočasno, zato marsikdo razmišlja o nakupu robotske kosilnice. Na mednarodnem testu so potrošniške organizacije preverile kakovost in uporabnost izbranih modelov robotskih kosilnic. Rezultate osmih modelov, ki jih lahko kupite tudi v slovenskih trgovinah najdete v majski številki revije VIP in na www.zps.si.

Danes skorajda ne najdemo več resnega proizvajalca vrtnih strojev, ki ne bi ponujal tudi robotske kosilnice. Kupca pa velika ponudba in ne najnižje cene obetavnega izdelka postavijo pred težko nalogo, katero kosilnico izbrati, zato pri ZPS svetujejo, da pred nakupom preverite rezultate neodvisnega potrošniškega testiranja. Kot poudarjajo, gre za dolgoročni nakup, zato je smiselno nakupni odločitvi nameniti nekoliko več časa.

Robotske kosilnice so »drugačne« od klasičnih v številnih pogledih

1.
Daljše priprave: »Priprava površine, ki jo nameravate kositi, je pri robotskih kosilnicah precej obsežnejša kot pri robotskih sesalnikih. Okoli trate morate najprej napeljati mejni kabel, poseben zelen električni vodnik, ki ga v tla pritrdite s priloženimi klini. Z neprekinjeno zanko obkrožite tudi vse ovire znotraj obdelovalne površine (bazenčke, grede), razen tistih, ki se jih kosilnica lahko dotakne (debla, skale). Nato napeljete še vodilni kabel, ki poteka nekako po sredini trate in pomaga kosilnici najti pot do polnilne postaje. Nazadnje vse kable povežete s polnilno postajo, ki oddaja usmerjevalne signale,« poudarjajo pri ZPS in dodajajo: »Robotske kosilnice so razmeroma počasne.

Za 100 m² površine potrebujejo od 60 do 140 minut. Vmes se nekatere odpravijo še na dodatno polnjenje, kar skupni čas košnje poveča za 15 do 40 minut. Ker delujejo brez človekovega sodelovanja, je to dokaj nepomemben podatek, iz enakega razloga tudi podatek o širini reza, ni pa nepomemben podatek, kako zmogljivo baterijo imajo posamezni modeli, saj se morajo tisti s slabo oceno za to lastnost pogosteje polniti. Torej lahko pričakujete, da se bo baterija hitreje izrabila in jo bo treba pogosteje zamenjati.«

2. Kosilnice so med delovanjem precej tihe, a ker celoten postopek traja nekaj časa, pomislite tudi na sosede, ko boste programirali, kdaj naj kosilnica začne z delom.

3. Za lažjo uporabo imajo vsi modeli na ohišju ročaj za prenašanje, kar ni nepomembno, saj so kosilnice težke okoli 10, nekatere celo 20 kilogramov.

4. Robotske kosilnice nimajo košare za lovljenje trave, pač pa delujejo po metodi mulčenja - odrezano travo sesekljajo na drobno in jo ponovno razpihajo po površini. Najnovejše raziskave podpirajo tak način košnje, ker se tako v zemljo vrne večina hranilnih snovi.

5. Kakovost košnje: Z običajno trato kosilnice na testu niso imele težav. Nekatere so sicer občasno pustile za seboj večji kupček odrezkov ali “pozabile” na kakšen vogal, a so v naslednjem intervalu košnje napako običajno popravile. Z vlažno trato je bilo že več težav. Nekatere kosilnice so za seboj puščale večje kupčke vlažne odrezane trave, ta pa se je lepila na ohišje in zavirala delovanje. »Robotom košnja na bregu z naklonom do 15° ne dela težav, če pa je vaša trata na bolj strmem terenu, raje preverite ta podatek med tehničnimi podatki kosilnice. Razlike o namreč kar velike,« opozarja jo pri ZPS.  

6. Kosilnico je treba občasno pregledati, očistiti zataknjeno travo in pregledati rezila. »Rezila je treba občasno tudi nabrusiti ali zamenjati. Nekatere kosilnice imajo običajna rezila, kakršnih smo vajeni pri klasičnih kosilnicah, nekatere pa imajo vrteči disk, na katerega so pritrjena tri posamična rezila, podobna britvicam. Ta so še posebej občutljiva na kamenje in druge trde ovire,« še izpostavljajo na ZPS.

ZPS nasvet
Pred nakupom robotske kosilnice pri trgovcu preverite, kje ima organiziran servis in kako je s kasnejšim nakupom nadomestnih delov (pri izdelkih z garancijo morajo biti rezervni deli na voljo še tri leta po izteku garancije), kako je z nakupom dodatnih mejnih kablov, baterije … Uveljavljene blagovne znamke z razširjeno prodajno in servisno mrežo bodo predvidoma dlje časa »podpirale« vaš model.

Modeli na testu

Ambrogio L 75 Evolution              
Ambrogio L 50 Evolution              
Gardena RL 70 Li                            
Stiga Autoclip 125                            
Bosch Indego                                    
Gardena RL 40 Li                            
Husqvarna 308                                
Robomow RC 304

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Vzdrzevanje-Kosnja-Robotska-KosilnicaDomov
Powered By GeekLog