Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Ustava-Trajnostni-Razvoj-Volitve-Politik
S trajnostnim razvojem lahko politika dokaže, da deluje v javnem interesu

petek, 27. junij 2014 @ 22:30 CEST

Uporabnik: Sonce

Poziv za podpis petih zavez kandidatom na državnozborskih volitvah - Trajnostni razvoj si zasluži mesto v ustavi

Mreža Plan B za Slovenijo, ki združuje 27 organizacij, je političnim strankam pred državnozborskimi volitvami predlagala sprejetje petih Zavez za uresničenje trajnostnega razvojnega podviga Slovenije 2014-2018. Zaveze povzemajo ključne vzvode politike, da podpre trajnostni razvojni podvig v prihodnjem mandatu, ki je po mnenju predlagateljev najboljši odgovor na vse aktualne gospodarske, politične in okoljske izzive slovenske politike.

S podpisom Zavez za uresničenje trajnostnega razvojnega podviga Slovenije 2014-2018 predlagatelji pričakujejo, da bodo stranke in njihovi kandidati: 1. trajnostni razvoj zapisali v ustavo, 2. podprli prehod v zeleno gospodarstvo, 3. vzpostavili Službo vlade za trajnostni razvoj, 4. postopno ukinili okolju škodljive subvencije ter 5. ohranjali biotsko raznovrstnost. Vse zaveze so v poslanem dokumentu natančneje opredeljene in argumentirane, mreža Plan B za Slovenijo pa podpis zavez pričakuje do 3. julija. Dan zatem, 4. julija, bodo objavili podpisnike zavez in analizo strankarskih programov glede na zaveze.

“Trajnostni razvoj pomeni postopno, a globinsko preobrazbo v socialno pravično družbo, v nizkoogljično in krožno gospodarstvo. Pomeni prehod v družbo višje kakovosti življenja in blagostanja, ob desetkrat manjši porabi naravnih surovin in energije od sedanje,” so v mreži zapisali v uvodu k zavezam. Mreža Plan B za Slovenijo je svojo odločenost o nujnosti in priložnostih zelenega razvojnega preboja slovenskemu političnemu vrhu izrazila že večkrat in si z različnimi mehanizmi prizadeva, da bi se ta udejanjil.

“Pri izvedbi trajnostnega razvojnega podviga mora vodilno vlogo prevzeti državni politični vrh in uporabiti vse inštrumente politike: od strateško-programskega do investicijskega, od zakonodajnega do institucionalnega, od javnofinančnega do informacijsko-ozaveščevalnega,” je ob pozivu zapisala Vida Ogorelec, koordinatorica delovne skupine za zeleni preboj v okviru mreže.

“Največja nevarnost za uresničitev tega podviga so dobro organizirane in vplivne interesne skupine, katerih moč je zasidrana v preživetih vzorcih proizvodnje in potrošnje, pa tudi v velikih projektih, ki so gojišča korupcije. In prav s projektom trajnostnega razvojnega podviga lahko politične stranke dokažejo in izkažejo, da delujejo v javnem interesu,” je še v imenu Mreže Plan B za Slovenijo poudarila Vida Ogorelec.

Celotno besedilo Zavez za uresničevanje trajnostnega razvojnega podviga Slovenije 2014-2018 je na voljo na tem spletnem naslovu.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Ustava-Trajnostni-Razvoj-Volitve-PolitikDomov
Powered By GeekLog