Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Uradni_Obisk_Voda_Zrak_Svetost_Swamiji
Obisk njegova Svetost Swamiji v Sloveniji

sreda, 14. maj 2008 @ 22:30 CEST

Uporabnik: Sonce

Njegova Svetost Swamiji pri ministru Podobniku, občini Piran in v portoroškem Avditoriju

Voda, zrak in drevesa so bila tudi danes tematike pogovorov na uradnih obiskih Nj. Svetosti Swamijija na Ministrstvu za okolje in prostor ter občini Piran.

Pobudnik Svetovnih mirovnih vrhov in avtor sistema Joga v vsakdanjem življenju Njegova Svetost Vishwaguru Mahamandaleshwar Paramhans Swami Maheshwarananda se je srečal z Janezom Podobnikom, ministrom za okolje in prostor, zatem pa je nadaljeval obisk Slovenije na Obali, kjer je z županom Občine Piran, Tomažem Gantarjem, na portoroški promenadi posadil drevo miru.

Na srečanju sta minister in njegov gost govorila o podnebnih spremembah, okoljskih obremenitvah planeta in vplivu današnjega načina življenja na podnebne spremembe. Strinjala sta se, da lahko pri ohranjanju planeta sodelujemo prav vsi, ter da je zelo pomembno, da se spremembe začno pri vsakem posamezniku.

Pri tem sta izpostavila prehrambene navade ljudi ter soglašala, da velik del onesnaženja prispevajo tudi živalske farme in predelovalnice mesa. Nj. Svetost Swamiji je ministru predlagal, da bi Slovenija kot predsedujoča svetu EU predlagala, da bi v EU zmanjšali porabo mesa in mesnih izdelkov ter promovirala vegetarijanstvo in ekološko kmetijstvo.

To bi pripomoglo k izboljšanju kvalitete zemlje in zmanjšanju škodljivih snovi v zraku. Drevesa, ki so naravni čistilci zraka, zasedajo velik pomen pri projektih Nj. Svetosti Swamijija, zato je kot eno od možnosti za ohranjanje narave predstavil tudi program pogozdovanja za mir. Ob koncu srečanja je minister svojemu gostu izročil list miru, delo znanega slovenskega umetnika Oskarja Kogoja, ki sta ga dobila v spomin tudi Papež Janez Pavel II. in Mati Tereza.

Zatem je Nj. Svetost Swamiji obiskal slovensko obalo, kjer ga je sprejel župan občine Piran, Tomaž Gantar. Ob začetku srečanja je župan kratko predstavil občino, z gostom pa sta večino časa pogovora namenila okoljevarstvenim temam. Nj. Svetost Swamiji je predstavil tudi vseslovensko krvodajalsko akcijo Zveze Joga društev Slovenije in Rdečega križa »Tudi ti lahko rešiš življenje!«.

Po pogovoru sta župan in njegov gost po vzoru večletne iniciative pogozdovanja okolja, ob skladišču solin zasadila avtohtono drevo tamariska, kot simbol aktivnega prizadevanja za mir, razumevanje in strpnost med narodi, religijami in kulturami. Ob tem je Nj. Svetost Swamiji izpostavil, da bo drevo miru presegalo meje države in kot simbol enosti povezovalo sosednje regije Hrvaške, Italije in Avstrije.

Simbolno v obalnem društvu Koper razmišljajo, da skladišče solin sedaj varuje drevo miru, Krajinski park Sečoveljske soline pa že tri poletja nudi prostor za vadbo joge na prostem, ki vadečim prinaša notranji mir in sprostitev. Obisk na obali je Nj. Svetost Swamiji zaključil z javnim predavanjem v razprodani dvorani portoroškega Avditorija.

Zveza Joga društev Slovenije
Služba za odnose z javnostmi ZJDS: pr.slo@yogaindailylife.org
Mojca +386 31 341 858, Miha +386 40 435 000

Fotografije za objavo so na voljo na naslovu: http://www.jvvz.org/mediji/foto/default.asp?opt=20let

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Uradni_Obisk_Voda_Zrak_Svetost_SwamijiDomov
Powered By GeekLog