Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Tretjo-Zivljensko-Obdobje-Festival
15.000 obiskovalcev na 15. Festivalu za tretje življenjsko obdobje

sobota, 3. oktober 2015 @ 22:32 CEST

Uporabnik: Sonce

V ljubljanskem Cankarjevem domu se je zaključil že 15. Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO), ki je od 29. septembra 2015 do 1. oktobra, na dan, ko po vsem svetu obeležujemo mednarodni dan starejših, tri dni vnesel pestro festivalsko vzdušje prek zanimivih dogodkov, podal številne informacije in povezoval vse generacije. Poleg številnih novosti v programu, je festival dosegel tudi mednarodno raven s predstavništvi iz 10 držav, v treh dneh pa ga je obiskalo nekaj več ko 15.000 obiskovalcev. Glavni temi festivala sta bili vseživljenjsko učenje in aktivno staranje.

Festivalsko vzdušje in dogajanje je zaokrožilo več kot 200 različnih dogodkov, med katerimi več ko 80 izobraževalnih dogodkov in več kot 120 kulturnih nastopov na dveh odrih in v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Program je soustvarjalo več kot 2.000 posameznikov, tradicionalno pa sta potekala tudi Srečanje pevskih zborov društev upokojencev Slovenije ter Večer pesmi in plesa, ki tečeta pod okriljem Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS).

V okviru strokovnega programa je potekalo skupaj 9 dogodkov in okroglih miz z več kot 60 panelisti, ter 2 dogodka v okviru prvega mednarodnega dne, ki je bil izjemno dobro sprejet ter podprt z mednarodno udeležbo govorcev in slušateljev. Festival je obiskalo tudi 10 predstavništev, predstavnikov zvez društev upokojencev in drugih organizacij, iz tujih držav. V okviru festivala so organizatorji pripravili 6 natečajev, med katerimi prenovljen medgeneracijski, likovni, literarni in fotografski natečaj za otroke in starejše, ter čisto novega za »naj humorista«. Na sejmu se je predstavilo 160 razstavljavcev.

Programski svet je v okviru uradnega odprtja podelil tudi priznanja za dolgoletno sodelovanje ter častni naziv ambasadorka 15. Festivala za tretje življenjsko obdobje. Slednje je prejela trenutna predsednica za strokovni program F3ŽO Ana Ostrman.

Na zaključni slovesnosti, ki je potekala v Linhartovi dvorani s pričetkom ob 16.30. uri je predsednik programskega sveta festivala g. Davor Dominkuš poudaril, da je festival ponovno dokazal, da je osrednja prireditev, ki skrbi za krepitev medgeneracijskega sodelovanja in solidarnosti, ter da je prostor ustvarjanja boljših stikov vseh nas. Povedal je, da festival ustvarja izjemno število organizacij, društev, posameznikov in prostovoljcev, in se v sklepnih besedah zahvalil tudi njim za vrhunsko podporo. Glede mednarodne udeležbe je poudaril, da ugledni gostje, tudi iz evropskega prostora, ki so se udeležili festivala in druga predstavništva iz različnih držav, dajejo festivalu pomembno potrditev. Marija Pukl, državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade, pa je obiskovalcem zaključne slovesnosti festivala sporočila, da so vsi udeleženci in obiskovalci s festivalom podrli stereotipe do starejših, in povabila vse prisotne na prihodnji, že 16. festival.

Ob zaključku se organizatorji zahvaljujejo vsem, ki so podprli festival, tako vladnim kot nevladnim organizacijam, društvom, zvezam, ustanovam, podjetjem, prostovoljcem  in drugim posameznikom, ter napovedal že 16. F3ŽO, ki bo potekal prihodnje leto v Cankarjevem domu v luči mednarodnega dneva starejših.

Festival je minil pod častnim pokroviteljstvom predsednika Vlade RS dr. Mira Cerarja.

Organizatorji: Zveza društev upokojencev Slovenije, Proevent, Inštitut Hevreka!, Zveza za tehnično kulturo Slovenije

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Tretjo-Zivljensko-Obdobje-FestivalDomov
Powered By GeekLog