Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Tretji-Spol-Moski-Zenska-Obstoj-Pravica
Sodišče priznalo obstoj nedoločnega spola

ponedeljek, 7. april 2014 @ 22:31 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Avstralsko vrhovno sodišče je danes priznalo obstoj tretjega, "nedoločnega" spola, ki ni ne moški ne ženski. Sodišče je razsodilo, da nikogar ni mogoče prisiliti, da se v uradnih postopkih razglasi za moškega ali žensko. Nekatere osebe imajo tako zakonito pravico, da se opredelijo kot nedoločnega spola.

Današnja odločitev sodišče sledi dolgotrajni pravni bitki borca za enakost spolov Norrieja, s katero je želel razveljaviti določilo avstralske zvezne države Novi Južni Wales, da je spol lahko samo ženski ali moški.

Najprej moški, nato ženska, nato ne eno ne drugo

"Navdušen sem. Dolgo je trajalo od začetka do konca, a končalo se je z odličnim rezultatom," je dejal aktivist. Dodal je, da bodo zdaj morda ljudje razumeli, da obstaja še katera tretja možnost kot samo omenjeni.

53-letni Norrie, ki uporablja samo eno ime, se je rodil na Škotskem kot moški. Ko je bil star sedem let, se je preselil v Avstralijo. Leta 1989 si je s kirurškim posegom spremenil spol in postal ženska. Po operaciji pa se ni počutil kot ženska, zato je opravil dodatne operacije, da ne bi bil ne moški ne ženska. Podal se je tudi v boj za opredelitev novega spola.

Norrie je postal v javnosti znan februarja 2010, ko je matični urad sprejel njegovo vlogo, v kateri je navedel, da "spol ni določen". Kmalu zatem so pristojne oblasti preklicale svojo odločitev in dejale, da so se zmotile. To je spodbudilo vrsto pritožb, ki so se končale z razsodbo prizivnega sodišča, ki je Norrieju lani priznalo tretji spol, vrhovno sodišče pa je danes to odločitev potrdilo.

Odločitev sodišča se nanaša na to, kateri spol lahko oseba navede na rojstnem, mrliškem ali poročnem listu. Pred osmimi leti so v Avstraliji izdali prvi potni list, v katerem spol ni opredeljen.

Vir: hwww.zurnal24.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Tretji-Spol-Moski-Zenska-Obstoj-PravicaDomov
Powered By GeekLog