Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Tehnoloske-Novosti-Zasebnost-Google
Koliko zasebnosti nam bo sploh še ostalo?

četrtek, 10. julij 2014 @ 22:31 CEST

Uporabnik: Sonce

Tehnološki novosti spletnega giganta Google, pametna očala Glass in prototip samovozečega vozila, sta z vidika varovanja zasebnosti izredno vprašljiva, saj nam Google sledi na vsakem koraku.

Prav v zvezi z varnostjo osebnih podatkov se je na sodišču v Luksemburgu končal odmeven primer, ko je 13. maja Evropsko sodišče precedenčno ugodilo španskemu državljanu Mariu Costeji Gonzalesu, ki je od podjetja Google zahteval odstranitev z njim povezanih rezultatov iskanja na spletu. Španec je sprva neposredno pri Googlu zahteval izbris podatkov, a je spletni velikan njegovo prošnjo zavrnil.

Sodba velja v državah Evropske unije. Skladno z njo je Google že pripravil spletni obrazec, s katerim lahko državljani Evropske unije uveljavljajo svojo pravico do izbrisa osebnih podatkov, ki so netočni ali nepomembni, in tako zavarujejo svojo pravico do zasebnosti.

Zasebnost pa je kljub pomembni sodni zmagi z novimi tehnologijami ogrožena. Google je aprila začel prodajo pametnih očal. Ta omogočajo uporabo aplikacij, ki jih zdaj vsebujejo pametni mobilni telefoni. Zaradi prostoročne uporabe se pojavlja bojazen pred zlorabo posameznikove zasebnosti.

Vir: rtvslo.si

1 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Tehnoloske-Novosti-Zasebnost-GoogleDomov
Powered By GeekLog