Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Teden-Otroka-Pediatrija-Pravica
Pediatri kršijo otrokove pravice?

torek, 4. oktober 2011 @ 05:03 CEST

Uporabnik: Pozitivke

SPOROČILO ZA MEDIJE OB TEDNU OTROKA

Pediatri z neustrezno prakso informiranja staršev kršijo pravico otrok in njihovih staršev, da bi bili pred cepljenjem celovito obveščeni o vseh lastnostih cepiv in učinkih cepljenja. – Ob tednu otroka društvo Svood javno poziva ministra za zdravje,  varuhinjo človekovih pravic in varuha pacientovih pravic h ukrepom, s katerimi naj se uredi to občutljivo področje in prepreči nadaljna kršitev omenjenih pravic.

Starša trimesečnega dojenčka M. V. sta od pediatrinje v enem od slovenskih zdravstvenih domov želela dobiti navodila za uporabo cepiva, da bi jih pred cepljenjem otroka skrbno prebrala, a jima zdravnica ni ugodila. Prav tako nista dobila odgovora na nobeno od vprašanj, ki sta jih v zvezi s stranskimi učinki postavila zato, ker je njun starejši otrok utrpel resne posledice po cepljenju.

Starša dojenčka (identitete zaradi varovanja osebnih podatkov ne moremo razkriti) sta se ogorčena obrnila na društvo Svood, prepričana, da je bila otroku in njima kršena temeljna pravica informirati se o vsebini farmacevtskega izdelka, za katerega domnevata, da lahko povzroči tudi hude stranske učinke. V svoji pritožbi navajata, da zdravnica ni le odklonila izročitve navodil o uporabi cepiva, ampak jima ni hotela pojasniti niti tega, s cepivom katerega proizvajalca bo njun otrok cepljen in ali je mogoče dojenčka testirati na sestavine cepiva.

Takšna praksa v slovenskem zdravstvu ni nova. Društvo Svood, ki se zavzema za svobodo odločanja o pomembnih vprašanjih zdravja otrok, že leta opozarja, da je staršem v postopkih cepljenja sistemsko odvzeta možnost ustreznega informiranja, in sicer tam, kjer se cepljenje izvaja – v pediatričnih ambulantah. Starši izjavljajo, da jih pediatri pred posegom tako rekoč o ničemer ne obveščajo in jim ne izročajo proizvajalčevih navodil o uporabi cepiv, čeprav so ta navodila namenjena prav staršem. »Pravica do informiranosti pacienta pred vsakim posegom in pojasnilna dolžnost zdravnika sta predpisana z zakonom o pacientovih pravicah. Pediatri to dolžnost v praksi praviloma kršijo. Nekateri na zahtevo staršev navodilo vendarle izročijo, večina pa to pravico staršev do informiranosti namerno prezre,« pojasnjuje Primož Verbič, predsednik društva Svood.

»Vsi farmacevtski izdelki morajo imeti priložena navodila, namenjena uporabniku. Oglasi zdravil v medijih nas pozivajo, naj navodila natančno preberemo in se glede stranskih učinkov posvetujemo z zdravnikom ali farmacevtom. Pri najmlajših in najbolj ranljivih prebivalcih, pri otrocih, ki v Sloveniji prejmejo več kot 30 odmerkov cepiv, pa zdravniki ta pravila že dvajset let sistematično kršijo. Ne le, da pediatri ne opravljajo zakonsko predpisane pojasnilne dolžnosti, temveč informacije o cepljenju pogosto celo prikrivajo«, na podlagi številnih pritožb staršev opozarja Verbič.

Društvo Svood zato javno poziva vse starše, naj bodo pozorni na pravico do informiranosti in naj pred cepljenjem od zdravnika zahtevajo in pridobijo objektivne informacije o cepljenju in cepivih. Zahtevajo naj tudi navodila proizvajalca o uporabi cepiva in jih pozorno preberejo. Ministrstvo za zdravje in pediatre pa društvo poziva,  naj uredijo sistem pravočasnega informiranja staršev ter jim s tem zagotovijo dostop do celovitih in objektivnih informacij o cepljenju in cepivih.

Navodila za uporabo cepiv so sestavni del vsakega cepiva. V njih je navedeno ime cepiva, bolezen, proti kateri se cepi, glavne in pomožne sestavine, alergijska in bolezenska stanja, ki niso združljiva s cepljenjem, stranski učinki cepiv, kontraindikacije oz. razlogi za opustitev ali odlog cepljenja, posebna opozorila proizvajalca in druge pomembne informacije. »Če starši osnovnih, že tako skopih informacij o proizvajalčevih opozorilih in študijah sploh ne dobijo in ne preberejo, je zelo verjetno, da morebitnih stranskih učinkov ne bodo ustrezno prepoznali in o njih ne bodo znali obvestiti zdravnika, na škodo otrokovega zdravja,« pravi Verbič.

Kaj se lahko zgodi zaradi neustreznega informiranja staršev, priča primer dečka S. B., ki je po cepljenju, kot navajata njegova starša, utrpel poškodbe možganov. »Medicinske preiskave so prepozno pokazale, da je bil prej povsem zdrav deček najverjetneje prizadet zaradi vnetja možganske ovojnice po cepljenju, post-cepilnega encefalitisa«, pojasnjujeta starša. »Zagotovo bi hitreje prepoznala otrokove izjemno resne zdravstvene težave in nanje opozorila pediatra, če bi prejela in prebrala navodila o uporabi cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam, kjer je kot možen stranski učinek naveden tudi nenavaden kričeč jok, strokovno imenovan encefalitični jok« še dodajata. V društvu Svood, kjer že deset let prejemajo poročila staršev o stranskih učinkih cepiv, potrjujejo, da podobni primeri v Sloveniji niso redki.

Ureditev sistema pravočasnega informiranja staršev z dostopom do navodil o uporabi cepiv je nujen in preprost ukrep, izvedljiv takoj, brez vsakršnih stroškov, za navodila o izvajanju pa bi lahko poskrbel tudi minister za zdravje, ki opravlja zgolj tekoče posle.

Društvo Svood napoveduje nadaljni javni pritisk staršev, vkolikor ministrstvo za zdravje ne bo poskrbelo, da bodo pediatri starše o cepljenju njihovih otrok informirali celovito in objektivno, kot to predpisuje zakon.

Dodatne informacije:

Društvo za svobodo odločanja - SVOOD, Mala čolnarska 4b, SI-1000 Ljubljana. Spletna stran www.svood.org, telefon 040 319 744, e-pošta info@svood.si.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Teden-Otroka-Pediatrija-PravicaDomov
Powered By GeekLog