Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Tajno-Nadzorovanje-Delavcev-Delodajalec




Nevarni triki delodajalcev

sobota, 30. januar 2010 @ 05:02 CET

Uporabnik: Sonce

V moderni dobi, ko je dober kader vse pomembnejši, delodajalci pri preverjanju kandidatov uporabljajo precej nekonvencionalne tehnike. Ni več dovolj, da ste pri iskanju nove službe dobro pripravljeni na intervju, pripravljeni morate biti pravzaprav na vsakem koraku. Naštevamo nekaj skritih trikov , ki jih ponekod uporabljajo za izločanje nič hudega slutečih kandidatov.

Nadzorujejo vaš avto
Tina Hamilton iz ameriškega kadrovskega podjetja HireVision Group opisuje direktorja podjetja, ki je skušal vedno ugotoviti, kateri avto je bil od kandidata, ki ga je intervjuval. ''Receptor je moral iti ven in si ogledati, kako urejen in čist je avto, če je na sedežih embalaža od hrane, kako dobro je avto vzdrževan, opraskan … Direktor je menil, da vse to kaže na kandidatov značaj,'' je dejala Hamiltonova.

Opazujejo, ko čakate
Nekateri kadroviki dobesedno pustijo kandidata čakati, receptorji pa jim morajo poročati, kaj počnejo med tem časom. ''Če se na mobilniku zabavate z igricami, namesto da bi brali resen časopis, ki leži na mizi pred vami, ste si naredili medvedjo uslugo, še preden ste spoznali sogovornika,'' opisuje karierna svetovalka Eileen Varelas (Keystone Partners). Če se že odločite, da boste namesto sedenja nekaj počeli, bodite previdni. Obnova življenjepisa ali prebiranje strokovne publikacije sta primerni izbiri.

Preverjajo, ali ste opravljivi
Obstajajo tudi primeri, ko so kadroviki s kandidatom opravili običajen razgovor, potem pa je sledil še manj formalen razgovor z direktorjem, ki je navrgel kakšno pripombo o članih kadrovske komisije in kandidata vprašal za mnenje o določeni osebi. Če se je kandidat strinjal ali pa tudi ne, ni bil sprejet. Če pa je zavrnil komentar, je verjetno dobil službo.

Opazujejo vaše manire
Mnogo kadrovikov uporablja način, kako obedujete, za selekcioniranje. ''Poznam kadrovika, ki je zavrnil kandidata zaradi načina, kako je med intervjujem rezal meso,'' dodaja Varelasova (kandidat je meso razrezal naenkrat, ne kos za kosom).

''Z opazovanjem posameznikovega načina obedovanja in prehranjevalnih navad lahko hitro oceniš njegov značaj ali recimo zmožnost presoje,'' pa poudarja Juliet Boghossian, ameriška strokovnjakinja, ki se ukvarja s psihologijo prehranjevanja.

To je le nekaj od neobičajnih strategij zaposlovanja, gotovo pa imajo delodajalci še marsikaj za bregom.

Vir: www.zurnal24.si

2 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Tajno-Nadzorovanje-Delavcev-Delodajalec







Domov
Powered By GeekLog