Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Svetovni-Splet-Brezzicna-Povezava-Li-Fi
Ta superhitra brezžična povezava bo zamenjala Wi-Fi

petek, 9. september 2016 @ 11:56 CEST

Uporabnik: Sonce

Tokrat imamo dobro novico za vse, ki uporabljate brezžično povezavo Wi-Fi za dostop do svetovnega spleta ali do podatkov na omrežju. Estonsko podjetje Velmenni je namreč uspelo izboljšati sistem, ki v polni meri podpira brezžično tehnologijo prihodnostiLi-Fi (Light Fidelity). Prve meritve novosti so pokazale, da lahko nov sistem pošilja podatke preko svetlobe s hitrostjo do 224 gigabitov na sekundo in je pri tem tako zanesljiv kot porabi zanemarljivo količino električne energije.

Pri tem velja omeniti, da so znanstveniki iz Saudske Arabije s pomočjo tehnologije Li-Fi že uspeli prenesti podatke s hitrostjo kar dveh milijard bitov na sekundo, kar pomeni, da je potenciala tu za razvoj še več kot na pretek.

Čeprav je tehnologija prenosa podatkov Li-Fi (Light Fidelity) luč sveta ugledala šele pred nekaj leti, ima vse možnosti za to, da kmalu postane resna zamenjava za brezžično omrežje WiFi. Raziskovalci estonskega podjetja Velmenni so namreč prepričani, da bi bila lahko njihova nova tehnologija za množično uporabo na voljo že proti koncu prihodnjega leta, pod pogojem, da se bodo zanjo ogreli proizvajalci pametnih mobilnih telefonov, tabličnih računalnikov in drugih mobilnih naprav. Novost naj bi bila na voljo tako običajnim uporabnikom kot podjetjem in celo državnim ustanovam.

V to, da bo tehnologija prenosa podatkov Li-Fi kmalu nadomestila brezžično povezavo Wi-Fi verjamejo tudi investitorji, saj so ti pred kratkim v njo vložili kar preračunih 8,3 milijona evrov zagonskega kapitala. Tu velja še omeniti, da je Dubaj prvo mesto, ki že načrtuje, da bi s tehnologijo Li-Fi opremilo učilne svetilke, preko katerih bi posamezniki lahko dostpali do svetovnega spleta. Ker je svetloba za prenos podatkov nevidna, ta seveda ne bo motila uporabnikov.

Vir: www.racunalniske-novice.com

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Svetovni-Splet-Brezzicna-Povezava-Li-FiDomov
Powered By GeekLog