Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Strategija-Plastika-Objava-Evropska-Unij
Evropska strategija o plastiki s pomembnimi ukrepi za smotrno rabo in zmanjšanje onesnaževanja

torek, 6. marec 2018 @ 11:40 CET

Uporabnik: Sonce

Evropska komisija je objavila Strategijo o plastiki v krožnem gospodarstvu. Prinaša celo paleto ukrepov in priporočil za zmanjšanje plastičnega onesnaževanja ter bolj ekonomične rabe plastike. Na primer, že samo globalna proizvodnja in (so)sežig plastike letno proizvedeta za 400 milijonov ton CO2ekvivalentov izpustov.

To je enako kot vsi letni izpusti Velike Britanije skupaj in 25-krat več kot vsi izpusti Slovenije leta 2014. Hkrati pa izgubljamo dragocene vire, zato Ekologi brez meja in širše Zero Waste gibanje pozdravlja novo strategijo.

Izključuje energetsko izrabo (sežig), recikliranja ne prepoznava kot čarobne rešitve, sočasno pa izboljšuje zajem odpadkov, kakovost recikliranja in prisotnost reciklatov na trgu, previdno razmišlja o alternativnih surovinah za plastiko, začenja reševati zmedo okoli bioplastik, in predlaga kopico preprečevalnih ukrepov, med drugim tudi prepoved uporabe primarne mikroplastike kot dodatka in oxoplastike nasploh.

Čeprav je dosti ukrepov v obliki priporočil ali neobveznih zavez in je ponekod prisotna analitična paraliza, ne smemo pozabiti, da je strategija le prvi korak, okvir. V naslednjih mesecih in letih bo dopolnjena obstoječa področna zakonodaja in šele tam lahko pričakujemo več operativnih in obveznih ukrepov ter zavezujoče cilje.

Ukrepi so razdeljeni v tri sklope: na ravni EU, na državni ravni in za industrijo. Podrobneje so našteti v prilogah strategije, pomembnejše pa naštevamo v nadaljevanju.

Ukrepi na ravni EU:

Ukrepi na ravni držav: Ukrepi za industrijo

Ti v marsičem zrcalijo ukrepe za države, a je na njih treba gledati tudi z vidika internega podjetjem.

Komisija do konca junija zbira prostovoljne zaveze industrije, a v kolikor se te ne bodo izkazale za dovolj številčne ali učinkovite, bodo sledili drugi ukrepi, vključno z možno poostritvijo zakonodaje. V vsakem primeru take zaveze ne smejo nadomestiti ukrepov na ravni politik, prenesti vse odgovornosti na potrošnike in proizvajalce.

Evropska komisija je naredila pomemben korak k znižanju plastičnega onesnaževanja, da pa ne ostane vse le črka na papirju, od nje pričakujemo, da velik del obljub dostavi še pred koncem svojega mandata in pokaže, da smo v Evropi lahko vodilni na tem področju. Hkrati odgovornost ne leži le pri komisiji, saj moramo ukrepati na vseh nivojih, zato je pomemben močan skupen odziv.

Na srečo je nekaj ukrepov že v izvajanju, večino pa bodo zagnali še letos, tako da na prvo žogo ni razloga za pesimizem.

Vir: http://ebm.si/o/sl/

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Strategija-Plastika-Objava-Evropska-UnijDomov
Powered By GeekLog