Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Staro-Znanje-Umetnost-Vastu-Prostor
Vastu

petek, 11. junij 2010 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Tina Pipan

VASTU - staro znanje in umetnost o ureditvi bivalnega ali delovnega okolja po meri posameznika, ki v njem živi in ustvarja

Ste se kdaj vprašali, zakaj se v nekem prostoru počutite dobro, umirjeno, živo; v drugem prostoru pa tesnobno, nemirno, zaspano?

Prostor kjer živimo ali okolje kjer delamo in ustvarjamo pomembno vpliva na nas in na vse ravni našega bivanja: na naše zdravje, odnose, ustvarjalnost, izražanje, mirnost, živost, odprtost ljubezni.

Ne glede na to, ali ste odvetnik, pisatelj, avtomehanik, zdravnica ali gospodinja - vsi mi smo posebni in edinstveni in prostor mora biti usklajen z nami - tako, da se izrazijo in povečajo vse naše danosti in potenciali, zadovoljijo potrebe in zmanjšajo neravnovesja!

V bivalnem okolju vladajo določene naravne zakonitosti, ki - četudi jih ne poznamo - bistveno vplivajo na naše počutje in zdravje.

Kako v prostor vnesti takšno ravnovesje, ki bo podpiralo nas - takšne kot smo - edinstvene?

In nas podprlo pri uresničevanju tistega, kar si želimo in je za nas in naš razvoj najboljše?.

VASTU NAM POMAGA!

Vastu je več kot 5000 let staro znanje in umetnost o ureditvi bivalnega in delovnega prostora po meri posameznika ali posameznikov ki v njem delajo, živijo, ustvarjajo.
Nudi individualen pristop, njegov namen pa je ustvariti ali povečati ravnovesje med nami in prostorom.

Ustvarja skladnost, ki jo je možno videti in občutiti. Pomaga nam doživeti povezanost, živost, polnost, lepoto in izpolnitev - tu in sedaj, v svetu kjer živimo.
Učinkuje dolgoročno -mnogi so po vključitvi Vastuja v svoje življenje in prostor doživeli korenite spremembe.

Če je je Ajurveda medicina, ki pomaga ljudem, potem lahko rečemo, da je Vastu medicina za stanovanja in prostore, kjer živimo.

KAKO IN KJE LAHKO UPORABLJAMO ZNANJE VASTUJA?

- Najbolje je uporabiti ga v fazi načrtovanja novogradnje.

- Če smo fazo načrtovanja zamudili lahko na novo vzpostavimo ravnovesje z prilagoditvijo prostorov ali s premestitvijo pohištva tako da je le to v skladu s splošnimi načeli in našimi posebnostmi.

- Največja vrednost Vastuja pa je v tem, da nam pomaga ustvariti ravnovesje in skladnost tudi v primerih, ko prilagoditev prostorov in premestitev pohištva ni možna. Ravnovesje se v tem primeru lahko vzpostavi s preventivnimi ukrepi kot so barve, oblike, elementi, okrasni predmeti, slike in simboli ter rastline, ki jih v prostoru postavimo tako, da ustrezajo splošnim naravnim principom in našim značilnostim.

Poleg stanovanja nam Vastu pomaga urediti okolico, vrt ali park v skladu z nami in naravnimi ritmi.

Pomaga uravnovesiti in prebuditi energijo v starih hišah.

Zelo se je izkazal pri ureditvi otroških sob, saj močno podpre in vzpodbudi otroško ustvarjalnost, odprtost za znanje, mirnost, koncentracijo in živost.

V spalnici nam izboljša kvaliteto našega spanja; v prostorih, ki se uporabljajo za zdravljenje, pa močno podpre učinke le tega. Z ravnovesjem naravnih principov namreč omogoči pravilen pretok energije, kar zelo ugodno vpliva na zdravje in celostno počutje.

Tudi pri načrtovanju, izgradnji ali ureditvi večjih objektov kot so šole, vrtci, bolnišnice, tovarne in športne dvorane nam Vastu s svojimi nasveti omogoči, da bodo aktivnosti, ki se bodo v teh prostorih odvijale, učinkovite, tako kot tudi počutje ljudi, ki se bodo v njih zadrževali.

V povezavi z naravnimi ritmi pa lahko s pomočjo Vastuja in znanja o Djotišu izračunamo tudi najugodnejši trenutek za začetek gradnje, prenove stanovanja ali poslovnega prostora ter vselitve v hišo.

Vključite Vastu v vaše življenje in dom ter začutite sklad, ki se ustvari, če uporabite njegove zakonitosti!¨

Naj vas prostor kjer delate, ustvarjate in živite podpira in ugodno vpliva na vsa področja vašega življenja!


Zavetje si ti in zaščita, dom moj,
varne strehe in shramb polnih dobre hrane.
Naj bogastvo in mladost stopita zvečer skozi tvoja vrata.
Modro si grajen in posvečen kot bivališče Some,
napitka večnosti.
Naj te varujejo Isa, Indra in Agni,
nesmrtni naravni zakoni.
Naj me Tvoji zidovi
- vzhodni, južni, severni in zahodni -
milostno sprejmejo, ko se obračam k njim.
Naj mi nikoli ne zdrsne, ko se opiram nate!

Atharva Veda

TINA PIPAN

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Staro-Znanje-Umetnost-Vastu-ProstorDomov
Powered By GeekLog