Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Stara-Navada-Motivacijska-Misel-Zivljenj
Motivacijske misli o življenju

četrtek, 22. september 2022 @ 05:02 CEST

Uporabnik: mateja kunc

Ali ste v železni srajci?
Že dolgo vem za pregovor, da je stara navada železna srajca, ampak sem se nad » železno srajco« zares zamislila šele, ko sem slišala za ribice, ki jih iz akvarija spustijo na prostost. Ali veste, kaj se zgodi? Še naprej plavajo v zelo majhnih krogih. V posodi drugače ni šlo, zato so se v omejenem prostoru naučile ponavljati ene in iste kroge. Iste navade se držijo tudi v jezeru - še naprej plavajo v krogih. Stara navada je postala njihova železna srajca. Čeprav bi v jezeru lahko prosto plavale v vse smeri, niso niti poskusile, ker so ostale »prepričane«, da drugače kot v majhnih krogih ne gre.

Tudi mi imamo svoje železne srajce. To so stare navade, ki jih še kar ponavljamo, čeprav vidimo, da nam ne koristijo. Držimo se jih, ker za njimi stojijo močna omejujoča prepričanja, ki smo jih razvili zaradi slabih izkušen v preteklosti, kasneje pa jih nismo spremenili. Držijo nas ujete v črnih scenarijih, zato ne vidimo novih priložnosti, ki so okoli nas. Zaradi njih ostajamo pri starih navadah, čeprav so že zdavnaj postale »železne srajce«.

Recimo, da ste končali šolo in bi si radi ustvarili dom in družino. Da bi lahko dobili posojilo, iščete varno službo za nedoločen čas. Pričakujete, da bi jo imeli z zaposlitvijo v večjem in uspešnem podjetju, vendar mislite, da v takšnih podjetjih zaradi krize najbrž ne zaposlujejo na novo, če pa že, pa izkušene strokovnjake, ne pa mladih brez izkušenj. To pomeni, da imate glede svojih možnosti prepričanje, ki je v nasprotju z vašimi pričakovanji. Pričakujete službo za nedoločen čas v uspešnem podjetju, hkrati pa imate prepričanje, da zanjo nimate pravih možnosti.

S takšnim prepričanjem bo vaše ravnanje precej predvidljivo, predvidljiv pa bo žal tudi rezultat: varne službe v večjem in uspešnem podjetju zelo verjetno ne boste dobili. Kajti če ne verjamete, da vas bodo zaposlili, morda sploh ne boste spremljali njihovih razpisov; še manj verjetno je, da bi jim sami pisali in jim ponudili svoje znanje; če ne vidite možnosti zaposlitve, se najbrž ne boste poučili o podjetju in razpisanem delovnem mestu, zato bo nekdo drug na razgovoru naredil boljši vtis, ipd.

Zdaj bi lahko rekli: » Ampak saj se tega nisem izmislil. Kako naj verjamem kaj drugega, če pa je takšna realnost?!« Vprašajte se, zakaj verjamete, da vas ne bodo zaposlili brez izkušenj. Ker tako pravijo drugi? Ker je članek v časopisu govoril o težko zaposljivih mladih? Ker so vas nekajkrat že zavrnili? Ni treba, da je realnost drugih tudi vaša realnost, slabe pretekle izkušnje pa vaša prihodnost. Kako bo, odločate vi, s svojimi prepričanji. Pustite druge, da mislijo, kar se jim zdi prav, vi pa poskrbite, da boste verjeli v svoje možnosti, ne glede na vse.

Večja kot je želja in težja kot je videti pot, pomembnejše je, da ste pozitivni glede svojih možnosti. Če boste verjeli vase, boste o zadevi veliko razmišljali in iskali priložnosti, zato vam bo slej ko prej uspelo. Ena najpomembnejših zakonitosti, ki jo je o življenju dobro vedeti, namreč pravi, da Vse prihaja v naše življenje odvisno od pozornosti, ki jo vsemu posvečamo.

Srečno.

Mateja Kunc, motivacijska terapevtka in djotis svetovalka

www.IzaQ.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Stara-Navada-Motivacijska-Misel-ZivljenjDomov
Powered By GeekLog