Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Sprostitev-Izklop-Negativne-Misli




Sprostite se - 7 načinov za izklop negativnih misli

torek, 2. april 2024 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Ste se že kdaj ubadali z negaivnijo mislijo, ki se je niste mogli nikakor znebiti? Gotovo se vam je, to se zgodi vsakomur.  Te nekoristne misli se velikokrat zagozdijo v naših možganih uničujejo našo produktivnost, kreativnost in koncentracijo. Uničijo lahko celo uro ali kar cel mesec.

Sprostiti se ne pomeni, da bomo težavo ignorirali. Pomeni samo, da se zavedate, da tisti trenutek ne morete storiti prav ničesar in da boste zadevo reševali naprej takrat, ko boste imeli to možnost. Seveda, če imate to možnost, se takoj soočite s težavo, tako ne bo stalno krožila v vaših mislih.

Pred vami je 7 načinov, kako se sprostiti, ko vam nekaj leži na duši.

  1. Dihajte. Resnično neverjetno je, kako zelo hitro učinkuje preprosto dihanje. Zaprite oči (če ne vozite!) in globoko vdihnite. Napolnite svoja pljuča in spet počasi izdihnite. To naredite vsaj petkrat. Morda ta sproščenost ne bo traja dolgo, vendar bo zdržala toliko časa, da boste prišli k sebi, morda pa se bo ste po tej vaji spomnili ideje, saj boste našli prostor za kreativnost v svojih mislih.

  2. Izpraznite svoje misli. Mnogokrat pozabimo, da imamo sami odgovorni za svoje misli. Ena najboljših metod je izprazniti vse misli. Gre za podobno metodo kot meditacija, samo da ne bomo prišli do višje ravni zavesti ali ostali v zen stanju kakšno uro. Naš cilj je odstraniti vse misli, predvsem negativnih. Potem pa počasi spuščamo nazaj misli, ki jih imamo sedaj lahko bolj pod nadzorom. Če tega še niste počeli, potem vam ne bo ravno lahko. Morda je dobro, če poskusite, ko ste sproščeni. Tako boste pod stresom lažje izpraznili svoje misli.

  3. Predstavljajte si. Pri tem imate več možnosti. Ena takih je, da si predstavljate, kako dajete svojo težavo v balon in jo spustite v zrak. Ali pa si predstavljajte sliko vaše težave, v mislih spremenite v črno-belo fotografijo, nato pa jo v v mislih še pomanjšajte, potem pa še, da je zelo daleč od vas. Nekatere so zelo nenavadne, vendar lahko delajo čudeže pri zmanšanju vrednosti vaših težav v mislih.

  4. Pisanje. Gre za zelo učinkovito metodo za olajšanje vaših misli. Preprosto vzemite list papirja in napišite vse, kar vas teži. Ne cenzurirajte se in ne mislite na slovnico. Zapomnite si - vse mora ven. To je ves smisel te vaje. Tako lahko spravite vse smeti ven iz vaših misli. Lahko pa napišete tudi pismo svoji težavi ali osebi, saj vam ga ni potrebno poslati zares. Pravzaprav je bolje, da ga ne, saj bi to ustvarilo dodaten stres. Pismo spravite ali pa ga uničite po pisanju. Že samo pisanje bo za vas katarzično.

  5. Zamotite se s čim drugim. Morda ni najboljši način ampak bodimo iskreni - ko se nekoliko oddaljimo oddaljimo od težave ali pa jo za nekaj časa potisnemo na stran, se ne zdi več tako nepremostljiva. Zato pojdite ven s prijatelji, telovadite, ukvarjajte se z svojim hobijem. Ključno je zaposliti misli, da nimajo časa preklopiti nazaj na težavo. Bodite aktivni. To je sicer lahko tudi film, vendar se vam lahko zgodi, da boste sedeli v temi in zopet razmišljali o težavi, namesto da bi uživali v filmu.

  6. Izmislite si svoj ritual. Mnogim pomaga, če se lotijo neke rutine. Nečesa, kar ponavljajo, ob tem pa pozabljajo na težavo. Ne ustrašite se besede ritual. Gre samo za ponavljanje neke geste. Morda je to zažiganje napisanega pisma (bodite previdni!), uničenje slike, pojejo mantre ali afirmacije ali kaj drugega, čisto vašega. Preizkusite, preden kritizirate.

  7. Uporabite logiko. To je morda najmanj učinkovita metoda, saj logiko velikokrat premagajo čustva. Lahko pa poizkusite sami sebe prepričati, da vam ni potrebno skrbeti. Vendar je potrebno vse te razloge mnogokrat ponoviti, da vaš čustveni del možganov dojame, zakaj vam ni potrebno skrbeti.

Te negativne misli se lahko nevarno razraščajo in vam lahko uničijo kratkoročne in dolgoročne načrte. Zato naslednjič preizkusite katero od zgoraj naštetih metod in se vrnite na pravo pot.

Prevedla in priredila Petra Strugar

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Sprostitev-Izklop-Negativne-Misli







Domov
Powered By GeekLog