Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Spomladanskih-Selitev-Dvozivke-Zabe-Cest
Pozor! Žabe na cesti

četrtek, 2. april 2015 @ 22:30 CEST

Uporabnik: Sonce

Ob času spomladanskih selitev dvoživk čez ceste, so podobno kot vsako leto, v preteklih dveh mesecih na različnih koncih Slovenije potekale akcije reševanja dvoživk s prenašanjem preko ceste, kjer prihaja do množičnih povozov.

Takšno v večini primerov prostovoljno in lokalno-angažirano delo ima zagotovo velik pomen na samo ohranjanje populacij dvoživk na različnih koncih po Sloveniji, vendar pa opozarjamo, da je celostna problematika dvoživk in prometa v Sloveniji kompleksna in je tovrstne samoorganizirane akcije ne bodo uspele rešiti brez hkratnih drugih in bolj sistemskih rešitev.

V organizaciji Herpetološkega društva – Societas herpetologica slovenica smo 4. oktobra 2014 v Ljubljani organizirali prvi posvet in delavnico o pobudah in akcijah reševanja dvoživk na cestah, imenovano Žabohod. Na posvetu smo se zbrali strokovnjaki in prostovoljci, vključeni v akcije prenašanje dvoživk po Sloveniji in druga zainteresirana javnost. Osnovni namen je bil vzpostavitev sodelovanja med skupinami prostovoljcev in ugotavljanja dobrih praks in pomanjkljivosti sistema v Republiki Sloveniji.

Rezultat posveta je pripravljen dokument, ki smo ga poimenovali Pozor! Žabe na cesti! Dokument je poziv pristojnim inštitucijam v Republiki Sloveniji, da se čim prej vzpostavijo ustrezni ukrepi za varstvo dvoživk na najbolj problematičnih odsekih cest, ter da se v upravljanje in redno vzdrževanje javnih cest vključi varstvo dvoživk.

Vsebino poziva, ki smo ga po končanem posvetu lani poslali odgovornim inštitucijam iz tega področja, Vam pošiljamo v priponki. Dokument povzema glavne probleme in predloge za rešitve s trajnostnejšim pristopom k reševanju problematike dvoživk in cest v Sloveniji.

Za več informacij so Vam na voljo vsebine na naši spletni strani in ostalih navedenih kontaktih.

https://sites.google.com/site/zabohodposvet/predstavitev-dogajanja-na-zabohodu
http://www.herpetolosko-drustvo.si/
http://dvozivke.blogspot.com/
https://sites.google.com/site/dvozivkezabofon/kako-lahko-pomagam-1

Herpetološko društvo

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Spomladanskih-Selitev-Dvozivke-Zabe-CestDomov
Powered By GeekLog