Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Spolnost-Seks-Libido-Spolna-Sla-Hormoni
Kam je izginila želja po spolnosti?

nedelja, 2. julij 2017 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Sta s partnerjem že popolnoma izgubila željo po seksu? Kot je znano, na naš libido lahko vplivajo različni fizični in psihični faktorji. Za pomanjkanje spolne sle je treba najprej poiskati pravi vzrok, nato pa najti način, kako težavo odpraviti.

Stres
Stres v službi, finančne težave, skrb za bolnega člana družine in podobne zadeve lahko bistveno oslabijo in načnejo naš libido. Če si želimo obdržati raven stresa pod kontrolo, se moramo naučiti nekaterih tehnik obvladovanja ali pa se odpraviti po nasvet do zdravnika.

Nerešeni problemi
Problemi, ki jih partnerja sproti ne rešujeta, lahko povsem uničijo željo po seksu. Čustvena bližina je še posebej pomembna za ženske in je ena od poglavitnih sestavin za ohranjanje spolne sle. Dolgotrajne razprave, pomanjkanje komunikacije, nezaupanje ter druge prepreke lahko povsem uničijo človekov libido.

Alkohol
Ena ali dve merici alkohola vedno ne izboljšata razpoloženja. Znano je, da alkohol sicer sprošča in partnerje spodbuja k seksu, obenem pa lahko tak občutek popolnoma omrtvi. Seveda je najbolj problematično pijančevanje, ki ubije željo po spolnih odnosih.

Premalo spanca
Če je vaš libido povsem oslabel, morda razlog tiči v dejstvu, da greste prepozno spat in prezgodaj vstanete. Mogoče pa trpite zaradi nespečnosti. Tisto, kar moti vaš spanec, vam ubija tudi željo po spolnosti. Premalo spanca povzroča utrujenost, utrujenost pa uničuje naš libido.

Starševstvo
Starševstvo samo po sebi ne ubija želje po spolnosti, vendar partnerja težko najdeta minute za intimnost, ko so prisotni otroci. Priporočajo, da je treba za ohranitev zveze občasno najeti varuško. In če v hišo pride nov dojenček? Potrudite se in seksajte, medtem ko malček spi.

Zdravila
Zdravila, ki jih pogosto povezujejo z zmanjšanjem libida, so antidepresivi, zdravila za krvni tlak, antihistaminiki, finasteridi, kontracepcijske tablete, sintetični progesteroni, kemoterapije. Če vas je kmalu po tem, ko ste začeli jemati novo zdravilo, minila želja po seksu, se posvetujte z zdravnikom. Včasih je dovolj že, da začnemo jemati druga zdravila.

Slabo mnenje o lastnem telesu
Težko se boste počutili seksi, če ste premalo samozavestni. Če se slabo počutite zaradi nekaj odvečnih kilogramov, bo to ugasnilo vašo ljubezensko iskro. Če se to dogaja vašemu partnerju, ga je treba večkrat ohrabriti, da je privlačen. Če boste redno telovadili, vam bo zrasla samozavest, pa tudi želja po seksu.

Debelost
Čezmerna teža in debelost neposredno vplivata na pomanjkanje libida. Kot pravijo strokovnjaki, pravih razlogov še niso odkrili, najverjetneje pa je vse skupaj povezano s samozavestjo, nezadovoljivimi odnosi, socialno stigmo in z drugimi psihološkimi težavami.

Težave z erekcijo
Moške, ki bolehajo za erektilno disfunkcijo, skrbi, ali so in bodo pri seksu dovolj dobri. Ta skrb lahko povsem ubije njihove spolne želje.

Nizka raven testosterona
Pri starejših moških raven testosterona začne upadati. Želja po seksu se zmanjšuje pri večini, vendar ne pri vseh. Količina testosterona je povezana tudi z željo po seksu pri ženskah, pa vendar je pri njih hormonsko ravnovesje precej bolj zapleteno. 

Depresija
Številni antidepresivi in sama depresija zmanjšujejo željo po seksu. Torej, če le redko pomislite na spolne odnose, je to lahko znak, da ste zapadli v depresijo. To je zapletena duševna motnja, ki pa je ozdravljiva.

Menopavza
Približno polovica žensk v času menopavze občuti zmanjšano željo po seksu, čeprav se zavedajo, da je treba obdržati aktivno spolno življenje. Simptomi menopavze, kot sta suha nožnica in bolečine med odnosom, so lahko pri seksu zelo moteči.

Premalo intime
Seks, ki mu primanjkuje intimnih trenutkov, pri parih ubija libido. Partnerja morata več prostega časa preživeti na samem. Pomembno je, da se tudi brez spolnosti sproščeno pogovarjata in razvajata. V intimnem okolju se hitro prebudijo tudi spolne želje.

Vir: 24ur.com

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Spolnost-Seks-Libido-Spolna-Sla-HormoniDomov
Powered By GeekLog