Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Spolnost-Darilo-Narave-Seks-Krepi-Predso
Seks po 50. letu zdravi in krepi

ponedeljek, 24. julij 2017 @ 05:01 CEST

Uporabnik: Sonce

Spolnost v zrelih letih je darilo narave, ki je zaradi predsodkov tabutema, o kateri se je nerodno pogovarjati. A vsa stvar je v glavah! Čeprav je dobro skrita za stenami (marsikje že ločenih) splanic, spolnost po 50. letu obstaja. Pravzaprav ni nobene ovire, da ne bi v njej uživali. Z novimi spoznanji in napredkom medicine lahko prebrodimo prepreke in predsodke.

"Saj se ne spodobi!"
Prva in verjetno največja ovira pred tem, da bi uživali v spolnosti v zrelejših letih, so prav globoko zakoreninjena prepričanja, da je spolnost nekaj, kar spada v mladost, in da se že prakticiranje, kaj šele pogovarjanje o spolnosti v srednjih letih nikakor ne spodobi. Obenem je pogled v ogledalo, ki odkriva gube in osivele lase, za mnoge znak, da je s spolnostjo konec.

Pomanjkljiva komunikacija
Še posebno ženske se po menopavzi prepogosto počutijo, da so svoje odslužile in da so vredne manj kot mlajše ženske. Njihovo telo se v tem življenjskem obdobju občutno spreminja, pojavijo se spremembe, ki vplivajo na potek spolnega odnosa (suhost nožnice, bolečine pri spolnem odnosu) in s tem na željo po njem ter na dojemanje njih samih kot spolnega ženskega bitja. Svoje pogosto doda tudi pomanjkljiva komunikacija med partnerjema, ki si ne zmoreta izmenjavati svojih občutenj in težav na tem področju.

Spopadanje s predsodki
Rešitev, pravi psihiater Slavko Ziherl, je v pogovoru. "Vzeti si je treba čas, se veliko pogovarjati o odnosu, se veliko dotikati, se ljubkovati in si obenem kaj lepega povedati," pravi.

Spopasti se je treba s predsodki, si izmenjati želje in fantazije, saj je morda prav zdaj čas, da spolnost popestrite s tem, da jih uresničite. Tudi glede reševanja fizioloških težav je prvi korak ta, da poveste, kaj vas muči; šele takrat lahko poiščete pravo pomoč, pa naj bo to gel za vlaženje nožnice, čudežna tabletka za moške ali daljša predigra.

Najpomembnejše je, da se zavedate, da so predsodki odveč in da je samo od vas samih odvisno, ali si boste tudi v zrelih letih vsakdanjik polepšali z nečim intimnim in prijetnim, kakršna je lahko spolnost. Z besedami dr. Ziherla: "Kaj je lepšega kot ležati s človekom, ki ga imaš rad in s katerim si delil veliko lepega in hudega v dolgih letih skupnega življenja!"

Nasveti za spolnost po 50. letu

Orgazem ni vse. Svoje spolno življenje vrednotite tudi po čustveni bližini, dotiku in ponujanju raznovrstnih užitkov drug drugemu, ne le po doživljanju orgazma in doseženi erekciji.

Nagujte odnos. Ljubeč odnos med partnerjema negujte vse življenje in od jutra do večera.

Izražanje želja je pomembno. Pogovarjajte se o svojih željah, strahovih in občutkih.

Ne obremenjujte se s spremembami. Zavedajte se, da manjša zmogljivost in drugačen videz telesa še ne pomenita, da mora biti spolnosti konec.

Pozabite na predsodke. Pozabite na predsodke, saj se zadovoljujoča spolnost tudi v tem obdobju, tako kot vedno, začne v glavi.

Vzemite si čas. Nikar ne hitite in si za spolnost vzemite čas.

Strokovna pomoč. Če sami ne morete prebroditi težav, poiščite strokovno pomoč.

Ljubezen je začimba. Najboljša začimba za spolnost je ljubezen.

Vir: www.zurnal24.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Spolnost-Darilo-Narave-Seks-Krepi-PredsoDomov
Powered By GeekLog