NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

sobota 06-mar
 • Izmenjevalnica oblačil

 • nedelja 07-mar
 • Vtisi / Odtisi, dogodek ob razstavi

 • ponedeljek 08-mar
 • Sedem vabil v Lirikonfestovo podnebje 2021

 • torek 09-mar
 • Vladimir Habjan: Tipanje v neznanem

 • sreda 10-mar
 • Ko se babica naveliča pripovedovati ...

 • sobota 13-mar
 • Poročni sejem na Gospodarskem razstavišču

 • sreda 17-mar
 • 23. Festival dokumentarnega filma

 • petek 19-mar
 • Natečaj za naj prostovoljca v Mestni občini Celje

 • sobota 20-mar
 • Igraj, kolce
 • BLOKE - Druženje s fligarji in njihovimi potomci

 • sreda 24-mar
 • Ure pravljic

 • petek 26-mar
 • Sensperience - online audio igra

 • sreda 31-mar
 • Rojstni dan v Muzeju novejše zgodovine Slovenije

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Nov pogled na spolnost 3.del   
  sreda, 20. september 2017 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: Pozitivke

  Spolnost za duhovno moč
  Veliko pomembnejša kot telesna je intelektualna, duhovna moč. Zagotoviti si duhovno moč je bil od nekdaj cilj vseh, ki so se želeli dvigniti nad nemoč in bedo običajnega življenja. Duhovno moč si je najlažje pridobiti s transformacijo spolne energije. Utrjevanje zdravja in vitalnosti telesa je tako le postranski cilj. Duhovni mojstri se izognejo zakonu karme in najdejo pot iz solzne doline pomanjkanja in trpljenja; postanejo gospodarji svoje usode.

  Zamisel o preoblikovanju spolne energije v duhovno dobro poznajo vse ezoterične tradicije sveta, čeprav jo večinoma zelo skrivajo. Skopa informacija o tem, ki je prodrla v javnost, je bila povsod, v Egiptu, Indiji, v Tibetu ali v Evropi, običajno na nejasni, abstraktni, teoretični ali teološki ravni.

  Praktičnih metod o zadrže­vanju in preoblikovanju spolne energije v telesu nikoli niso učili javno. Tudi raziskovanje tega področja je bilo treba skriti pred javnostjo, zato so si izmislili domiseln paravan: alkimijo. Resnični cilj alkimistov je bil transformacija spolne energije človeka in doseganje najvišje modrosti ter celo nesmrtnosti. S pretvezo, da se ukvarjajo s »pretvarjanjem navadnih kovin v zlato« in iskanjem kamna modrosti, so si zagotovili mir in se rešili pred preganjanjem. Krinke širša javnost ni spregledala, čeprav spremeniti svinec v zlato ni uspelo nikomur od alkimistov.

  Najbolj dodelan seksološko-antropološki sistem, kar jih poznamo, so že pred tisočletji razvili v Indiji in na Kitajskem. S preobrazbo surove, telesne spolne energije v duhovno so pospeševali svoj razvoj, prebujali svoje božanske potenciale in se dvigovali na višje ravni zavesti. Trdili so, da s pravilno uporabo spolne energije postane človekova telesna obramba tako rekoč neprebojna. Okrepljeno telo postane kos vsakemu naporu. Zdravje postane več kot samo odsotnost bolezni; ponuja življenje globokega in polnega diha, radost bivanja in veselje ustvarjanja. Njihovo znanje je bilo ves čas strogo čuvana tantrična ali taoistična skrivnost, omejena na posvečene kroge in cesarski dvor. Šele v zadnjem času se to neprecenljivo znanje počasi odkriva javnosti.

  Tudi med starimi učenjaki v Evropi je bilo veliko takšnih, ki so poznali skrivnost spolne energije. Posebej velja omeniti Theophrastusa Paracelsusa, znamenitega zdravnika in izvrstnega alkimista 16. stoletja, ki je imel izjemno medicinsko znanje. Na področju, znanem kot (spolna) alkimija, je prišel do istih zaključkov kot taoistični mojstri: spolno energijo je mogoče transformirati. Zapisal je: »Vsi organi človeškega sistema, njihove moči in dejavnosti enako prispevajo k nastanku semenske tekočine ... Semenska tekočina je esenca človeškega telesa, v kateri so vsi telesni organi v popolni obliki.« V semenski substanci ni le bistvo življenjske sile temveč tudi izvor ustvarjalnosti.

  Paracelzus je nadalje trdil, da stik moškega s privlačno žensko spodbudi proizvodnjo zelo kakovostne bio-fizične energije. To pa lahko tudi izločimo iz semenske tekočine. Trdil je, da se to ločevanje dogaja s pomočjo nekakšne prebave in notranje vročine, ki v moškem nastane zaradi bližine ženske, ob misli nanjo ali ob stiku z njo, podobno kot zagori kos lesa, če ga izpostavimo skoncentriranim sončnim žarkom. Tudi taoisti so govorili o sproščanju energije semena z učinkovanjem »notranje vročine« ali »kuhanjem semenske tekočine, da bi dobili paro«. Prvi korak za sproščanje te izjemne vitalnosti pa je shranjevanje semena pri spolnem odnosu. Nepotrebno prelivanje semena, ki je zanje najplemenitejša snov v telesu, je za njih zločin. Skozi spolni odnos predelano je pomlajujoča substanca, eliksir življenja.

  Sodobni ameriški duhovni mojster Da Free John meni, da je pravilna izraba spolne energije ključ človeške evolucije. Njegova ugotovitev ni nič novega. Z njo soglašajo vsi alkimisti, kabalisti, taoisti, tantriki, mistiki, jogiji, katari, templjarji, čarovniki in še kdo.

  Vse duhovne tradicije govorijo o kundaliniju, svetlobni kači, ki se dvigne z njenega bivališča na dnu hrbtenice po dveh kanalih navzgor do višjih čaker v možgane, kjer povzroči izjemno doživetje, iluminacijo ali razsvetlitev. Kundalini je prebujena spolna energija, ki z vzponom do možganov transformira zavest. Številni teksti govorijo o dvigovanju kundalinija, ki spodbudi odpiranje zavesti višjemu duhovnemu kraljestvu, a zelo redki ga povezujejo s spolnostjo. Naj gre za usmerjanje spolne energije z jogijskimi vajami ali uporabo spolnega akta kot generatorja močne vitalne sile, v obeh primerih gre za dvigovanje kundalinija.

  Ohranjati seme je za moškega eden prvih konkretnih uspehov pri nadzoru svojega telesa in vitalnih moči. Priznani kabalist in pesnik Carlos Suares pravi, da je razvoj volje za zadrževanje semena identičen razvoju resničnega jaza v posamezniku. »Moški se mora boriti proti centrifugalnemu spolnemu gibanju, ki ga hoče zavesti v brezno ženske in ga premagati. Ženska je za moškega, ki nenehno izgublja seme v njej, brezno brez dna, saj nezavedno poskuša izvabiti seme iz njega. Od te njegove žrtve pa ima le malo koristi, saj običajno ne obvlada jogijskih veščin, da bi seme absorbirala.«

   Ko sem preučeval literaturo o spolnosti, mi je postalo jasno, da so predstave o spolnosti, kakršne v splošnem imamo, napačne. Večina ljudi v človeški spolnosti vidi dejavnost, katere namen je zagotoviti potomstvo ali ustvariti telesno ugodje. A to je zelo ozko gledanje, ki ne zadene bistva. Da bi dobil popolnejšo predstavo - sem si rekel - moram izhajati iz dejstva, da je bistvo življenja uporaba in nenehno pretvarjanje energije. V tej luči se mi je spolnost razgrnila kot mehanizem, s katerim se človek hipoma oskrbi z veliko količino vitalne energije. Na noben drug način v svojem telesu ne more zbrati tolikšne vitalne moči v tako kratkem času. Pa tudi izgubiti ne!

  Toda ker se spolnost izvaja s pomočjo spolnih organov, ki so ustvarjeni tako, da sta moško in žensko telo idealno povezljiva, kompatibilna, sem svojo ugotovitev dopolnil: spolnost je mehanizem za hipno mobiliziranje vitalne energije in izmenjavo med spoloma. Izmenjava energije med spoloma je zagotovo stvar, ki ima bistveno vlogo pri napredku človeka, sem ugotavljal.  

  Takšna definicija spolnosti je popolnoma v navzkrižju z običajno predstavo, ali ne? Ne gre za razgaljanje in uživaštvo ter v redkih primerih za spočetje potomca. Spolnost je dejavnost, ki ima največ opraviti z energijo, na hitro zbrano vitalno energijo, ki je lahko uporabljena za marsikaj. Tu ni prostora za kako grešnost, nečistost ali obsodbo. Gre za popolnoma naraven mehanizem, ki je tako kot vsak, ustvarjen z določenim namenom. Prav zavedanje te naravnosti in neomadeževanosti spolnosti človeka razbremeni napetosti, nesproščenosti in občutka nečistosti, glavnih sovražnikov spolnosti.

  Povezava pojava zaploditve novega potomca s spolnostjo se mi je v tej luči pokazala razumljiva, saj le velika količina vitalne energije oplojenemu jajčecu lahko zagotovi bliskovito rast in razvoj. Logično pa je tudi, da le pri velikem energijskem naboju lahko pride do močnega krča celega telesa – orgazma, ki ga dojemamo kot užitek. Bil sem skoraj prepričan, da zagotovitev potomstva in užitek nista osnovna namena spolnosti, pač pa sta energijsko potratni dejanji, ki se iz spolnosti napajata.

  Od kod črpa spolnost energijo? Iz napetosti, ki se med partnerjema različnih spolov ustvari zaradi spolne privlačnosti. V mikrokozmosu– človeku se tako ponavlja pojav iz makrokozmosa: privlačnost oziroma napetost med namenskim polom (v hinduizmu Šivo) in udejanjujočim polom (Šakti) ustvari pojav iskre zavesti, v tem zavestnem polju pa se porodi celotno manifestirano vesolje. Spolna moč, ustvarjena v polju privlačnosti med moškim in žensko, porodi nov mikrokozmos – njunega potomca.

  Kaj pa ljubezen? - sem se vprašal. Zaploditev potomca vsaj v načelu ni namenjena dvema naključnima pripadnikoma različnih spolov pač pa dvema, ki se ljubita in s telesnim zlitjem izpričata medsebojno predanost. Potomec naj bi bil sad njune medsebojne ljubezni. Prispevek partnerjev k nadaljevanju vrste je bil nagrajen tudi s spolnim užitkom, ki je predstavljal nagrado, in kmalu postal prevladujoč motiv za spolni odnos. Tako je spolni užitek deloma zamenjal živalski paritveni nagon in spolnost v veliki meri usmeril v vode uživaštva. 

  Kasneje sem spoznal tantrično učenje, ki se poglablja v skrivnosti življenja, nas prizemlji in utemeljuje v resničnosti. Tantra spolnost uporablja kot pot do izkušnje nedualnosti, Enosti. Da bi jo doživeli, se moramo naučiti, kako živeti v resničnosti in kako se dokopati do najvišjega, kar spolnost ponuja – doživetje vrhunca. Uči nas, kako ne le v spolnosti pač pa nasploh v življenju, odkriješ lepoto, srečo in blaženost. A šele ko doživiš globoko ekstazo v spolnem odnosu, lahko razumeš to, o čemer so govorili mistiki – večji orgazem, kozmični orgazem. Tantra pravi, naj spolni odnos ne služi zasebnemu užitku temveč naj postane akt zlivanja z ljubljeno – ljubezen, ki briše osredotočenost na samega sebe. Ljubezen vodi v meditativno izkušnjo, ki pelje v najvišji, mistični vrh. Tantra je transformacija ljubezni v meditacijo.

  Toda spolni odnos ni vzrok blaženosti. Spolni odnos je le situacija, ki prinaša ekstazo, ta pa je pogojena s tremi dejavniki. Prvič,občutek časa se popolnoma izgubi, utoneš v brezčasje; drugič – ego se popolnoma izgubi, izgine, kar je edinstven dosežek. In tretjič – prvikrat si v spolnosti naraven: družba, kultura in civilizacija, celo vsa okolica izgine, ni te več! Postaneš del Enosti. Spolni odnos je torej dogodek, v katerem se ti trije elementi spontano pojavijo in povzročijo ekstazo. Toda, ko jih enkrat občutiš, jih lahko ustvariš tudi brez spolnega odnosa – v meditaciji na primer. Vse meditacije, pravi duhovni učitelj Osho Rajnesh, so v osnovi izkušnje seksa, toda brez njega.

  Iz literature sem razbral, da so spolnost kot generator vitalne sile poznale vse skrivne združbe, elite, organizacije in sekte, sestavljene iz prosvetljenih posameznikov, ki so želeli to moč izkoristiti in energijo uporabiti za povsem določen namen. Zato je spolnost bistven sestavni del številnih magijskih in okultnih obredov ter skrivnih verskih ritualov. Tudi ta vrsta moči se, tako kot vsako dejanje ali sredstvo, lahko uporablja v dober namen – denimo v taoizmu ali tantri, ali v slab namen – pri črni magiji in vseh drugih ritualih, ki nimajo plemenitih ciljev.

  A spolnost kot sredstvo za mobiliziranje in izmenjavo vitalne energije je le en pogled nanjo, le en način njene uporabe. Drug, morda še pomembnejši pogled, ki ga razkrivata tantra in tao pa je, da je spolnost način, s katerim se popolnoma prepustiš življenjski sili. Ko se v spolnem odnosu spustiš do najglobljega središča, spoznaš, kaj je življenje. To so izjave mistikov, ki jih navaden človek težko razume. Občutek časa izgine, um se ustavi, s tem pa izgine tudi ego. Dotakneš se večnosti. Mistiki pravijo: globlje kot lahko uživaš, višjačlovečnost se rodi v tebi. In ko postane spolni odnos meditativen, se dotakneš najvišjega.

  Resnična moč človeka, ki se odraža v njegovi vitanosti in ustvarjalnosti, je v njegovi spolnosti. Zato se je spolnost znašla v nemilosti. Niti posvetni niti cerkveni vladarji si nikoli niso želeli množic zdravih, močnih in pokončnih ljudi. Priviligirane verske in posvetne elite pa so se od nekdaj zavedale, kje izvira moč. Portali gotskih cerkva ne spominjajo po naključju na ženski spolni organ, zvoniki pa na moškega.

  Krščansko protispolno stališče izvira iz židovske tradicije, ki zavrača vse oblike spolnosti, ki niso namenjene rojevanju potomstva. Spolnost je področje, kjer se da človeka najlažje zapeljati in mu, z ideologijo izvirnega greha, preteče božje kazni, z vcepljanjem občutka krivde in sramu, najlažje vladati. Toda vsaka laže se prej ali slej razkrije, še tako velika skrivnost se prej ali slej pride v javnost.  

  V svojem razvoju se človek najprej uči upravljati s svojim telesom. Ko v razvojnem smislu toliko napreduje, da se zave svoje duhovne narave in pomena subtilnih energij, spozna, da lahko s svojimi energijami zavestno upravlja tako, da dosega nekatere za svoje telo in psiho zelo pozitivne učinke. Zavestno upravljati pomeni spolno energijo zbirati, usmerjati in preoblikovati. Z energijami je mogoče, ko si seveda pridobimo ustrezne veščine, upravljati tako kot s predmeti. Naslednjo stopnjo v razvoju predstavlja faza, ko lahko tako upravljamo tudi s svojimi mislimi in čustvi.

  Če si želimo zagotoviti vitalnost, trdno zdravje in duhovno moč, se moramo o spolnosti – metodi za mobiliziranje moči in globoko izkušanje življenja – očitno še temeljiteje poučiti.

  SE NADALJUJE

  Zoran Železnikar
  www.prisluhni.si

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • www.prisluhni.si
 • Več od avtorja Pozitivke
 • Več s področja * Ljubezen in spolnost

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Trackback

  Trackback URL for this entry: http://www.pozitivke.net/trackback.php/Spolmost-Duhovna-Moc

  No trackback comments for this entry.
  Nov pogled na spolnost 3.del | 0 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2021 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 1,96 seconds