Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Splav-Tradicionalna-Kitajska-Medicina
Splav in tradicionalna kitajska medicina

četrtek, 21. marec 2024 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) lahko dobro pomaga pri ponavljajočih se splavih, saj zdravnik TKM po celostni obravnavi odkrije morebitne pomanjkljivosti pri enem ali obeh partnerjih, predpiše ustrezno terapijo in tako izboljša pogoje za prihodnje nosečnosti.

To še zlasti velja, če so prisotne težave z nerednim menstrualnim ciklom, policističnimi jajčniki ter endometriozo, kjer lahko šibko hormonsko delovanje ogrozi obstoj ploda. S terapijami pa se krepi tudi sam imunski sistem ženske, jang energija ledvic, ki imajo pomembno funkcijo tako pri zanositvi kot v sami nosečnosti, vzpostavlja pravilen krvni obtok ter sledi zdravemu načinu življenja.

Splav je v življenju ženske ena izmed najbolj travmatičnih izkušenj. Večina spontanih splavov v prvem trimesečju se pojavi zaradi nepravilnosti ploda. Prvi splav ni nujno pogoj, da se splav ponovi v naslednji nosečnosti. Vendar pa se tveganje za to poveča s starostjo staršev. 

Koncept starosti, ki vpliva na plodnost, je tudi v tradicionalni kitajski medicini močan pojem. Staranje povzroči upad reproduktivne funkcije oziroma upad ledvične energije, ki je močno povezana z reproduktivnimi organi. Tako se s starostjo stopnja neplodnosti in možnost splava povečuje. 

Pred spočetjem
Skrb za zdravje in dobro življenjsko enegijo či je še kako pomembna že pred spočetjem. Zato se v TKM velikokrat posvetimo temu obdobju, preventivno zdravimo oba starša in s tem zmanjšamo možnosti za nenormalnosti plodu. To je lažje pri moških, saj se spermiji stalno reproducirajo. Pri ženskah pa se osredotočamo na prehrano, kitajska zelišča in akupunkturo, s katerimi vplivamo na razvoj foliklov. 

Po splavu
Podobno kot zahodna medicina tudi TKM daje velik poudarek na odstranitev vseh tkiv, ki so ostala v maternici po splavu. Z akupunkturo in zeliščno terapijo zagotovimo čiščenje maternice in omogočamo obnovo normalnega menstrualnega cikla. Naknadno zdravimo tako materino telesno šibkost (zaradi izgube krvi in energije či) kot tudi psihološko, zaradi stresa ali celo morda že predhodnega duševnega neravnovesja. 

Pomoč pri umetni oploditvi
Raziskave so pokazale, da TKM lahko izboljša možnosti tudi za uspešno umetno oploditev (IVF). Če ima ženska v maternici ali jajcevodih preveč tekočine ali sluzi (vlage po TKM), to preprečuje ali zmanjša možnosti uspešne vsaditve zarodka. Cilj zdravljenja je, da se odstrani prekomerna vlaga. Največkrat uporabimo akupunkturo in zeliščno terapijo, vse do izvedbe postopka, saj so metode TKM varne in nimajo stranskih učinkov. Poleg prevelike vlage je lahko po TKM težava tudi stagnacija krvi in energije či v reproduktivnih organih, kar povzroči, da ni enakomernega pretoka po površini, kjer bi se izvedla uspešna implatacija in rast. Na Zahodu je to znano kot zadebeljena sluznica maternice. Akupunktura in zelišča lahko pomagajo pri obnovi in tanjšanju debele obloge na področju maternice.

Nasveti tradicionalne kitajske medicine za zmanjšanje možnosti splava:

Maša Maruša Cvelbar

Vir: /www.viva.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Splav-Tradicionalna-Kitajska-MedicinaDomov
Powered By GeekLog