Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Spanje-Stresno-Zivljenje-Zdrava-Prehrana
Zdrava prehrana

sobota, 14. januar 2023 @ 05:02 CET

Uporabnik: Sonce

10 najboljših in najslabših jedi pred spanjem
Spanje je namenjeno tako počitku kot regeneraciji telesa, v današnjem stresnem življenjskem stilu pa ga marsikomu primanjkuje. Da bi bile ure spanca kar najbolj izkoriščene in bi se zjutraj zbudili polni energije, si lahko pomagamo tudi s pravilno izbiro prehrane pred spanjem.

Telo namreč tudi ponoči potrebuje energijo, še bolj pa tiste hranilne snovi, ki mu pomagajo, da pride med spanjem do popolne obnove telesa in duha. Brez tiščanja v želodcu in brez premetavanja ter strmenja v strop. Kaj torej umestiti na svoj večerni jedilnik, da bo spanec kakovosten?

1. Priporočeno: kosmiči
Žitni kosmiči, kombinirani z oreščki in suhim sadjem, namočeni v mleku ali v jogurtu, so popolna kombinacija ogljikovih hidratov in beljakovin. Tako, kot dajo telesu najboljšo kombinacijo energije in hrane za mišice zjutraj, tudi zvečer poskrbijo za kakovosten spanec, med katerim bomo poskrbeli za obnovo mišic in dovolj kalcija za zdrave kosti. Ta kombinacija skrbi za zadostno nastajanje tako imenovanega hormona sreče (serotonina), ki vpliva tudi na proizvodnjo melatonina – hormona, nujnega za pomiritev in dober spanec. Kakšne kosmiče izbrati? Najbolje je, da si svojo najljubšo mešanico pripravite sami. 

Kombinirajte sojine kosmiče in ovsene kosmiče, dodajte semena čija, sezamova in lanena semena, lahko tudi bučnice in sončnična semena. Če želite bolj sladek okus dodajte malo javorjevega sirupa ali medu, prav tako pa se lahko odločite za malo suhega sadja, na primer kokosove kosmiče ali pest rozin. S suhim sadjem ne pretiravajte, da ne bo sladkorja preveč. Kosmiče prelijte z mlekom ali navadnim jogurtom – tudi sadni jogurti so večinoma presladki. (Če se boste posvetili sestavi oziroma hranilni vrednosti sadnih jogurtov, boste hitro ugotovili, da ne gre več za jogurt z dodatkom sadja, temveč bolj kot ne za sladico, v kateri sta tudi po dva ali trije zavojčki sladkorja.)

2. Odsvetovano: preveč kalorij
Jedi, ki jih zaužijemo pred spanjem (oziroma, najbolje uro ali dve pred spanjem,), ne smejo biti visoko kalorične. Če bo vaša večerja vsebovala 200 kalorij, bo to za energijo preko noči popolnoma dovolj. Do prevelikega vnosa lahko pride precej hitro, če si zvečer pripravimo obrok, bogat z beljakovinami, in prav tu marsikdo naredi napako. Če se v popoldanskih ali večernih urah ukvarjate s športom, potem gotovo veste, da je treba zaradi regeneracije mišic po vadbi zaužiti beljakovine.

A nikar ne pretiravajte, da ne boste v želji po dobrem telesu pravzaprav naredili škode. Če se vam kalorij, ki jih prinesejo beljakovinske jedi, ne ljubi preštevati in preračunavati, bo najbolje, da posežete po beljakovinskem napitku oziroma beljakovinskem obroku v prahu – pri športni prehrani je odmerjanje namreč povsem enostavno. Če boste zmotno za obnovo mišic zvečer zaužili dve jajci na oko in zraven še sir, skuto ali podobno, pa bo kalorij zagotovo preveč. Poleg tega je zlasti iz mleka izvirajoča beljakovinska hrana običajno tudi precej mastna.

3. Priporočeno: skodelica mleka
Če ste se večerji že davno odpovedali zaradi njenega vpliva na vašo telesno težo, potem zvečer spijte skodelico mleka. S tem boste v telo vnesli tako beljakovine kot kalcij, ki sta nujna za zdrave mišice in kosti, kot tudi nekaj maščobe, ki vas bo napolnila z ravno prav energije za čez noč. Mleko naj bo posneto, da maščobe ne bo preveč. Pravijo, da skodelica toplega mleka pred spanjem pomaga zaspati – in res je tako. Toplo mleko vas bo pomirilo, lahko pa mu dodate tudi žličko medu in si tako zagotovite še nekaj vitaminov v sladki obliki.

4. Odsvetovano: alkohol

Kozarček pred spanjem? To je pravzaprav največja neumnost, ki smo si jo izmislili. Že res, da alkohol začasno pomaga k sprostitvi, vendar vsekakor ne koristi za dober in miren spanec. Če boste zvečer spili kozarec alkoholne pijače ali celo žganja, boste hitro postali utrujeni in oči veke vam bo vleklo skupaj, ko boste legli in zaspali, pa ne bo vse tako, kot bi moralo biti. Vaše telo se bo ponoči ukvarjalo s presnovo alkohola, vi pa boste imeli nemirno noč.

Večkrat se boste prebudili, ves čas se boste obračali in premetavali. Zakaj? Zato, ker alkohol preprečuje kakovostno REM fazo, torej stopnjo rahlega spanca, ki je bistvena za počitek možganov. Med REM fazo, za katero so značilne tudi sanje, možgani sicer niso neaktivni, temveč premlevajo tisoč in eno stvar – vse tisto, kar mora naša podzavest predelati. A če se med tem rahlim spancem vedno zbudimo, ker nas k temu sili alkohol, bomo zjutraj utrujeni, sitni in slabega počutja.

5. Priporočeno: banana
Kadar se odločimo za izgubo telesne teže, se bananam marsikdo odpove, saj so energijsko bogate in vsebujejo veliko ogljikovih hidratov. Če se ukvarjate s športom, pa se bananam nikar ne izogibajte. Po športni aktivnosti in pred spanjem vam bodo namreč povrnile energijo, hkrati pa bodo poskrbele tudi za mišice. Kako? Banane vsebujejo veliko kalija in magnezija. Kalij je bistven mineral za dobro delovanje živčevja, in pomaga tako pri obnovi živcev kot pri urejanju spalnega vzorca. Magnezij pa je bistven za zdravje mišic – pomaga pri obnavljanju mišičnih vlaken in preprečuje nehoteno krčenje mišic oziroma mišične krče. Če se vam ponoči, zlasti po vadbi dogaja, da se zbujate zaradi neprijetnih krčev v nogah, potem je banana za večerjo zagotovo nujna.

6. Odsvetovano: mastne jedi
Krompirjev čips, krof, ocvrt zrezek, večja količina sira, skuta … Vse to so jedi, ki vsebujejo veliko maščob, zato se je nekaterim potrebno pred spanjem popolnoma odpovedati, druge pa zaužiti v majhnih količinah ter v posneti obliki. Jedem, ki vsebujejo maščobe in ogljikove hidrate (krofi in čips) se popolnoma odrecite, mastne jedi, ki vsebujejo beljakovine, pa odmerjajte previdno (skuta, sir). Marsikateri športnik uživa predvsem mastno hrano, bogato z beljakovinami, ki so nujne za mišično regeneracijo. Vendar pozor – skuta in sir lahko povzročita tudi nespečnost, zato ju zaužijte najmanj dve uri pred spanjem. Mastne jedi namreč povzročijo občutek »težkega« želodca, njihova prebava pa je vse prej kot preprosta. Poleg tega marsikoga po uživanju tovrstnih jedi tudi peče zgaga, kar še dodatno otežuje spanec.

7. Priporočeno: višnje
Ste vedeli, da so češnje in višnje ena redkih živil, ki vsebujejo veliko količino naravnega melatonina, torej snovi, ki ji pravimo tudi spalni hormon? Prav zaradi tega se marsikomu, ki ima težave z nespečnostjo, priporoča uživanje višnjevega soka. Najbolje bo, da si višnjev sok pripravite sami, oziroma v trgovini poiščete višnjev sok ali sok iz višenj in jabolk oziroma višenj in gozdnih sadežev, ki mu niso dodani sladkorji. V nasprotnem primeru posezite po nesladkanem višnjevem kompotu ali zamrznjenih višnjah, dodajte še jabolko in zmeljite v stoječem mešalniku. Tako boste dobili odličen sadni napitek, zaradi katerega bo vaš spanec enkraten. (ne pozabite – zamrznjeno sadje je vedno boljša izbira kot vkuhano, saj se v njem ohrani več hranilnih snovi.)

8. Odsvetovano: začinjena hrana
Začinjena oziroma pekoča hrana, pa naj gre za mehiško, kitajsko, indijsko ali drugo vrsto kuhinje, vam pusti pekoč občutek tako v ustih kot v želodcu, kar je pred spanjem neprijetno. Res je sicer, da je marsikatera ostra začimba načeloma celo zdrava za želodec ali tudi pomaga pri želodčnih razjedah, a to naj bo njena naloga preko dneva, ne pa zvečer. Takrat se mora telo umiriti in pomiriti, vključno z želodcem. Poleg pekočega občutka prinaša močno začinjena hrana še eno slabost – vpliva na delovanje naše podzavesti med REM fazami, torej v času sanjanja, in raziskave kažejo, da se nam zaradi nje med spanjem dvigne telesna temperatura, več se zbujamo ter premetavamo, poleg tega pa nas kot posledica tudi pogosto tlačijo nočne more. Kislo pekoča juha, testenine s čilijem ali pica s tabascom torej gotovo ne bodo dobra večerna izbira.

9. Priporočeno: zeliščni čaj

Tako kot mleko, nam lahko tudi zeliščni čaj pomaga, da se umirimo in sprostimo. Seveda je potrebno izbrati tiste mešanice zelišč, ki so za pomirjanje blagodejne, zagotovo pa ne boste udarili mimo, če si boste naredili metin čaj. Najbolje, da ga pripravite iz svežih ali suhih lističev mete, če ne gre drugače, pa bo dober tudi industrijsko pripravljen čaj v filter vrečki. V nasprotju z metinim in še nekaterimi drugimi blagodejnimi zeliščnimi čaji se odsvetujejo pravi čaji – tudi zeleni. Ta je preko dneva sicer priporočljiv, saj vsebuje antioksidante in odlično vpliva na presnovo, zvečer pa se mu izognite.

10. Odsvetovano: kofein
Nekateri sicer pravijo, da pitje kave v večernih urah ne vpliva na njihovo spanje oziroma nimajo zaradi skodelice kave pred spanjem niti najmanjše težave s tem, da bi zaspali. Morda res lahko zaspijo – a njihov spanec ne bo kakovosten, tudi če se sploh ne zavedajo, da se ponoči premetavajo in zbujajo. Kofein je »trdovraten« stimulant, ki ostane v našem telesu kar osem do deset ur! Če popijete skodelico kave zvečer, bo tako deloval kar celo noč. Odrekanje večernemu ali poznemu popoldanskemu pitju kave pa seveda ni dovolj – odreči se je treba tudi energijskim napitkom, pravemu čaju, čokoladi in vsemu drugemu, kar vsebuje kofein.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Spanje-Stresno-Zivljenje-Zdrava-PrehranaDomov
Powered By GeekLog