Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Socializem-Kapitalizem-Denar-Prijatelj
Denar je moj prijatelj

petek, 4. maj 2018 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Sonce

Piše: Regina S. Rant v reviji Karmaplus

Hura! Socializma ni več, živel kapitalizem! Tako smo se veselili pred dvajsetimi leti. Zdaj pa ugotavljamo, da so spet v uporabi socialistični instrumenti: zamrznitev plač, zamrznitev pokojnin, reforme take in drugačne, čakamo še na sistem "par – nepar" in podobne oslarije, da se bomo kot nekdaj ukvarjali samo z golim preživetjem, namesto da bi kreativno razmišljali o svojem delu in na ta način pripomogli k izboljšanju narodne ekonomije. 

V vrtincu privatnih interesov smo vse bolj prepuščeni sami sebi. V prihajajočem valu revščine nam ne bo veliko pomagalo, če bomo iskali krivdo pri drugih. Vprašajmo se raje, do katere mere smo za tako situacijo krivi sami.

NAJPOGOSTEJŠI VZROKI SIROMAŠTVA

Ali smo kot starši čisto brez krivde, če naši otroci tolčejo revščino? Niti ne. Znani ameriški strokovnjak in svetovalec Phil Laut je v svoji dolgoletni praksi prišel do zaključkov, da so starši pogosto krivi za neuspešnost svojih otrok. Poglejte, če niste tudi vi med njimi.

Neuspešno "poravnavanje računov"     
Vsak roditelj si želi, da bi bil njegov otrok uspešnejši od njega. Majhen otrok hitro ugotovi, da lahko pritegne pozornost staršev skoraj izključno samo tako, da napravi nekaj, česar ne odobravajo. Temu sledi opozorilo. Tega otrok ne mara. Nihče ne mara, da ga neprestano popravljajo. Vendar otrok kmalu ugotovi, da ni čisto varno izražati nezadovoljstva nad vzgojo staršev in se potuhne.

Ko odraste, se končno počuti dovolj varnega, da pokaže staršem svojo jezo zaradi napačne vzgoje. Lahek način, kako to napraviti, je, da je finančno neuspešen. Na ta način pripravi starše do tega, da živijo v stalnem strahu, da ga bodo morali vzdrževati in da se počutijo odgovornega za njegov neuspeh. To "poravnavanje računov" lahko traja večno, če nikoli ne bo dobil občutka, da je končno poravnal račune.

Če ne marate avtoritativnih ljudi, če sovražite bogate ali pa smatrate, da so vaši starši popolni, potem imate v sebi nekaj od tega sindroma. Ker revščina škoduje v prvi vrsti vam samim, je priporočljivo, da se tega rešite.

Ponavljajte večkrat na dan naslednje afirmacije:

1. Oproščam svojim staršem njihovo nevednost v obnašanju do mene.
2. Zame je dobro, da dobivam denar in ljubezen, potem pa bom "poravnaval račune", če bom tako hotel.  

Strah pred izgubo starševske ljubezni
Če vam starši kot otroku niso izkazovali ravno velike nežnosti, ampak so izražali svojo ljubezen tako, da so vam poklanjali igračke, obleke, potovanja, potem imate nekaj od tega sindroma. Sprejemanje daril je bil način, kako ste od njih prejemali ljubezen. Ko ste odrasli, ste ostali siromašni ali pa vsaj bolj siromašni od staršev, da bi bili vedno v situaciji, da dobivate od njih darila.

Posamezniki s tem sindromom večkrat v življenju povečajo svoje prihodke do višine maksimalnega prihodka svojih staršev, potem pa jim prihodek iz neznanega razloga pade. Še en primer ljudi s tem sindromom je, da stalno zaslužijo več, kot potrebujejo, pa je videti, da nikoli niso zadovoljni. Če ste sam sebi najhujši kritik, potem ste eden od njih.

Če se hočete znebiti tega sindroma, ponavljajte naslednje afirmacije:

1. Jaz si zaslužim ljubezen, pa če sem uspešen ali ne.
2. Zame je varno, da nisem popoln.
3. Za mene je v redu in varno, da zaslužim več denarja kot moji starši.

Nemoč
Nemoč je občutek, da ne morete dobiti tistega, kar si želite, in da je pot do tistega, kar si želite, tako težka, da ni vredna truda. Če so vaši starši nagrado vedno pogojevali z izvršitvijo neprijetne naloge, recimo: dokler ne pokosiš trave, ne dobiš denarja; dokler ne poješ vampov, ne dobiš sladoleda in podobno, potem verjetno imate nekaj od tega sindroma. Bistvo tega sindroma je, da se morate odreči svoji svobodi, če hočete dobiti tisto, kar si želite. Jasno je, da je vaša svoboda vredna več kot denar in zato težite k temu, da bi ostali siromašni.

V takem primeru ponavljajte tele afirmacije:

1. Moje bogastvo prispeva k moji svobodi, a moja svoboda prispeva k mojemu bogastvu.
2. Imam dovolj časa, pameti, energije in denarja, da si izpolnim vse svoje želje.

Dolgovi kot pogoj za življenje
Če so bili vaši starši do smrti v dolgovih in so bili njihovi finančni problemi rešeni šele po smrti, mogoče z denarjem od življenjskega zavarovanja, imate lahko nekaj od tega sindroma. Strah pred smrtjo je tisti, ki vas drži v dolgovih.

Afirmacije s tem v zvezi:
1. Jaz oproščam svojim staršem, ker so imeli finančne probleme.
2. Moji prihodki presegajo moje stroške, pa če je meni to všeč ali pa ne.
3. Jaz sem finančno uspešen, ker je moj letošnji prihodek presegel lanskega.

Sindrom podhranjenosti
Če vas mati kot dojenčka ni dojila ali pa ste dobili hrano po vnaprej določenem urniku, se vam je morda v zavest pritihotapilo prepričanje, da ni dovolj mleka za vas ali pa da vi morate vedno čakati, da dobite tisto, kar želite. Potem imate sindrom podhranjenosti. Taki ljudje imajo vedno polno denarja povsod, samo v svojem žepu ne. Ali pa iz meseca v mesec odkrivajo različne nove možnosti zaslužka. Osnovni problem pri tem je, da je prehranjevanje nekaj, kar je izven vaše kontrole.

Afirmacije:
1. Jaz oproščam svoji materi njeno nepripravljenost, da me hrani po rojstvu.
2. Jaz sem prepričan, da je zame dovolj hrane na razpolago.

BODITE POZORNI NA TO, KAKO STE ŽE BOGATI

Če je za vas denar vprašanje obstoja, potem je dobro, da se zaveste, da vas pomanjkanje denarja ni ubilo. Če plačate davek v svojem mestu, potem ste vi solastnik njegovega sistema javnega prevoza. Voznik avtobusa je plačan z vašim denarjem in vam je dolžan zagotoviti varno vožnjo. Za nekaj deset centov se lahko z avtobusom vozite po mestu, kadar hočete. In ko ste to izkoristili, vam ni treba skrbeti za vzdrževanje avtobusa.

Kadar v supermarketu kupite liter mleka za 65 centov, pomislite na to, da ima supermarket več tisoč evrov vredne hladilnike, ki so tam zato, da vi dobite mleko, ohlajeno na točno določeno temperaturo. Mlekarna, ki predeluje in pakira mleko, ima opremo, ki stane več milijonov evrov. Prav tako tudi mlečna farma. In vse to lahko koristite za 65 centov. Ko telefonirate z mobilnim telefonom, koristite milijone ali celo milijardo evrov vreden sistem mobilne telefonije za samo nekaj deset evrov na mesec. Ni slab občutek, kajne?

RUŠENJE ZAVESTI SIROMAŠTVA

Zdaj pa sledi vaja, ki bo hitro zrušila vašo zavest siromaštva. Napišite seznam desetih svojih najbolj negativnih idej o denarju. Izločite tisto idejo, za katero smatrate, da je najbolj negativna od vseh. Spremenite jo v afirmacijo, ki jo boste potem dnevno ponavljali. Naj vas ne zavede enostavnost vaje. V praksi se je izkazalo, da je to najbolj učinkovita vaja za rušenje zavesti siromaštva.

Za pomoč navajam en primer negativne ideje o denarju in njeno pretvorbo v afirmacijo:

Negativna ideja: Sovražim denar, ker sem zaradi njega nesrečen.
Afirmacija:           Denar je moj prijatelj. Z denarjem si lahko kupim stvari, ki jih potrebujem.

Regina S. Rant

2 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Socializem-Kapitalizem-Denar-PrijateljDomov
Powered By GeekLog