NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

petek 26-apr
 • VegaFriday v Mariboru

 • sobota 27-apr
 • Začetek sezone na parkovni modelni železnici

 • torek 30-apr
 • Aktualno iz Špricerkres v Malečniku, Parni Valjar / DJ's Brata Fluher

 • sreda 01-maj
 • Med naravo in kulturo

 • petek 03-maj
 • Človek in čas

 • nedelja 05-maj
 • Razstava Interspace

 • sreda 08-maj
 • Razširjeni vid

 • nedelja 12-maj
 • Prijave na tradicionalno gorskokolesarsko preizkušnjo MTB Slavnik 12. maja 2024 v Hrpeljah

 • torek 14-maj
 • Vabilo na izobraževanje Strateško načrtovanje pridobivanja sredstev v prostovoljskih organizacijah

 • sreda 15-maj
 • Umanotera vabi na razpravo ob evropskih volitvah 2024

 • četrtek 23-maj
 • Povabilo za sodelovanje na Veselem dnevu prostovoljstva 2024

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Obširne podražitve telekomunikacijskih storitev   
  torek, 31. januar 2017 @ 18:25 CET
  Uporabnik: Sonce

  Ko je Pro Plus sredi januarja ugasnil oddajanje preko prizemnih oddajnikov (DVB-T) in programe začel zaračunavati operaterjem kabelske in IP-televizije, so na ZPS opozarjali, da bodo operaterji ta strošek prej ali slej prenesli na potrošnike. A kot poudarjajo si nikakor si niso mogli predstavljati, da se bo to zgodilo le dober mesec zatem, ko so podpisali dogovor o plačevanju programov Pro Plus. Tudi največji operaterji so namreč sporočili, da s 1. marcem 2017 prav zaradi Pro Plusa dvigujejo ceno svojih storitev. Edina izjema je (zaenkrat) Telemach ...

  "Zdaj je, torej, dokončno jasno, kdo je izgubil bitko med ponudniki programov in operaterji. Nastradali bodo edino potrošniki, ki bodo tudi za osnovno programsko shemo morali plačevati več, pri čemer pa so zaradi napačne strategije na področju prizemne televizije (tiste, ki jo lahko sprejemamo le s strešno ali s sobno anteno) onemogočili resno konkurenco operaterjem kabelske in IP-televizije.

  Žal se je trg medijskih vsebin in operaterjev zanje v zadnjih dvajsetih letih pri nas popolnoma izrodil, operaterji še zdaleč niso samo to, ampak so tudi oglaševalci in ponudniki vsebin, zato je njihova moč bistveno previsoka, da bi lahko govorili o zdravem razvoju trga. Ko k temu prištejemo še dejstvo, da je večina potrošnikov naročena na trojčke (televizija, internet, fiksni telefon) oziroma celo četvorčke (še storitve mobilne telefonije) in da operaterji samostojni internet s spodobnimi hitrostmi ponujajo za sorazmerno višjo ceno, potem je jasno, da potrošniku prav veliko izven teh paketov sploh ne preostane. Konkurenca je več kot samo izkrivljena," meni Boštjan Okorn Iz Zveze potrošnikov Slovenije.

  Seveda, kot pravijo na ZPS, ne smemo spregledati, da živimo v tržnem gospodarstvu, v katerem naj bi bilo posegov države čim manj, a v tem primeru bi morala ustrezno (in že pred leti) ukrepati tako Agencija za komunikacijska omrežja in storitve kot tudi pristojna ministrstva. "Kako je vse skupaj sprijeno, dokazuje tudi podatek, da so v senci glasne zgodbe s Pro Plusom operaterji sklepali tudi nove pogodbe s športnimi programi Sport Klub, za katere ne plačujejo kaj dosti manj kot za programe Pro Plus. Pa s tem nikakor ne želimo zagovarjati odločitve Pro Plusa, ampak zgolj poudarjamo nesmiselnost trenutne poslovne prakse domačih operaterjev, ki konkretne zneske za posredovanje programov plačujejo tudi tujim televizijam, in to ne samo komercialnim," izpostavlja Boštjan Okorn Iz Zveze potrošnikov Slovenije..

  Številne plačljive programe nato ponujajo že v osnovnem paketu, kar bistveno zmanjšuje možnost potrošnikov, da bi izbrali (in zanje plačali) zgolj programe, ki bi jih želeli spremljati. In zato skoraj ni več paketa, v katerem ne bi bilo vsaj 100 različnih televizijskih programov, cene osnovnih shem pa so večinoma med 15 in 20 evrov.

  Zveza potrošnikov Slovenije je že večkrat opozorila, da prodaja programskih paketov ni v prid potrošnikom, saj z nakupom paketa sicer pridobijo programe, ki bi jih radi gledali, zraven pa še mnogo tistih, za katere jim ni mar. Na ta način je oslabljena tudi konkurenca med programi, saj jih operaterji v paketih ponudijo vsem naročnikom, ne pa samo tistim, ki jih vsebina programa res zanima in so za njihov ogled pripravljeni tudi plačati.

  Da bi po ukinitvi prizemnega oddajanja dveh pomembnih komercialnih programov  omogočili sprejem programov čim širšemu krogu prebivalcev Slovenije je Zveza potrošnikov Slovenije sredi decembra 2016 preko Sekcije operaterjev elektronskih komunikacij (SOEK) operaterje kabelske in IP-televizije že pozvala, da:

  - potrošnikom v osnovni programski shemi za ugodnejšo ceno ponudijo zgolj programe, za katere ne plačujejo izdajateljem,

  - hkrati pa potrošnikom omogočijo izbiro plačljivih programov izven obstoječih paketov.

  Na ta način bi potrošniki zares plač(ev)ali le tisto, kar želijo gledati, zaradi ugodnejše cene pa bi bili programi tudi preko kabelske in IP-televizije dostopnejši najširšemu krogu slovenskih potrošnikov.

  V odgovoru so nam med drugim zapisali »..., da so operaterji praviloma omejeni pri določanju komercialnih pogojev (v odnosu do končnih uporabnikov)  in sicer z obveznostmi, ki jih sprejmejo od izdajatelja TV programa.«

  Kaj lahko storijo potrošniki?
  V skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah morajo operaterji potrošnike o vsaki spremembi pogojev, določenih v naročniški pogodbi, naročnike obvestiti najmanj 30 dni pred predlagano uveljavitvijo sprememb. Če se s spremembami ne strinjajo, imajo potrošniki v tem času pravico odstopiti od naročniške pogodbe brez odpovednega roka, brez plačila stroškov prekinitve naročniškega razmerja in brez pogodbene kazni. Kljub našim dolgoletnim prizadevanjem, žal, še vedno velja, da mora potrošnik pred prekinitvijo pogodbe odplačati morebitne prejete ugodnosti ali opremo.

  Glede na to, da so storitve podražili vsi operaterji, razen Telemacha (pa tudi pri njem se ne bi čudili, če bo podražitev objavil prej kot v letu dni), je trenutno praktično edina možnost nestrinjanja, da se potrošniki popolnoma odpovejo spremljanju televizijskih programov preko omrežij kabelskih oziroma IP-operaterjev in preklopijo na antenski sprejem. To je za večino, ki ima trojčka ali četvorčka kar velika žrtev, saj bodo morali med drugim urediti tudi novo naročnino za internet in mobilno telefonijo (pri četvorčku). Operaterji se tega seveda zelo dobro zavedajo ...

  Pregled vseh sprememb cen (vedno vsebujejo DDV), ki so jih telekomunikacijski operaterji najavili v zadnjem mesecu (nekatere spremembe začnejo veljati že 1. 2. 2017):

  Amis:
  S 1. 3. 2017 bodo poenotili cene za klice na premijske številke (090) s fiksnih telefonskih priključkov s cenami, ki veljajo za klice na premijske številke (090) z mobilnih telefonskih številk.

  S 1. 3. 2017 spreminjajo obračunski interval za odhodne klice z vseh fiksnih priključkov. V veljavi bo obračunski interval 60/60, kar pomeni, da se bo obračunala vsaka začeta minuta.

  Hkrati se bodo s 1. 3. 2017 za 3 evre zvišale cene mesečnih naročnin vseh paketov za zasebne in poslovne naročnike, ki vsebujejo storitev Televizija ali storitev TM TV, Televizijo pri operaterju TSRPL d.d v omrežjih Si.mobil ter Telekom Slovenije.

  Simobil:
  Kljub temu, da smo lani opozarjali na neupravičeno visoke cene klicev iz Slovenije v Evropsko unijo, bodo že s 1. 2. 2017 ceno mednarodnih klicev iz Slovenije v območje EU/EEA iz trenutne cene 0,44 evra povišali na 0,49 evra na minuto. Hkrati se bo povišala tudi cena za klice v partnerska omrežja v državah nekdanje Jugoslavije, in sicer z 0,55 evra na 0,59 evra na minuto.

  S 1. 2. 2017 spreminjajo ceno mesečne premije Zavarovanje mobilne naprave 1 z 0,99 evra na 1,29 evra.

  Prav tako s 1. 2. 2017 za 1 evro povišujejo ceno za številne starejše pakete mobilne telefonije. Predlagamo vam, da preverite, ali je med njimi tudi vaš paket, vseh skupaj je namreč več kot 50.

  Telekom Slovenije:
  Cene fiksnih širokopasovnih paketov, ki vključujejo storitev televizije (SiOL TV in storitve televizije na drugih tehnologijah), se bodo 1. 3. 2017 povišale za 2 evra mesečno, cene paketov Modri pa za 3 evre mesečno. Ceno kabelske televizije kot dodatka za naročnike paketov s samostojnim internetom, paketov s samostojno televizijo in poslovnih paketov bodo povišali na 9,90 evra mesečno. Na 14 evrov mesečno bodo dvignili ceno naročnine na storitev Kabelsko distribucijske storitve I. Ceno kabelske TV kot dodatka za naročnike paketov Trio in paketov Modri bodo znižali na 6 evrov mesečno. Spremembe veljajo za storitve v omrežju Telekoma Slovenije in na odprtih širokopasovnih omrežjih - OŠO.

  T-2:
  1. 3. 2017 spreminjajo ceno osnovnih programskih paketov, in sicer bo cena sheme S 2,99 evra, sheme M 8,99 evra, sheme L 11,99 evra, sheme XL HD 16,99 evra.
  Programska shema S od 1. 3. 2017 naprej ni več del priključka IP TV in s tem ni del tržnih paketov, ki ga vsebujejo in je ločena storitev, obračunana po ceniku.

  Z navedenim dnem bodo spremenili tudi ceno paketa T4 Start, ki bo 33,99 evra in vključevala bogatejšo programsko shemo M, ki je ni možno spreminjati, nova bo cena paketa TV+TEL, ki bo 23,99 evra, prav tako pa tudi cena paketa Oranžni diamant in Oranžni diamant HBO, ki bosta po 64,99 evra. Spremenila se bo cena za naročnike, ki so izkoristili akcijsko ceno naročnine paketa Oranžni diamant ali Oranžni diamant HBO, ob vezavi naročniškega razmerja za 24 mesecev, in sicer na 57,99 evra.

  Spremenili bodo še ceno paketa T4 King, ki bo od 1. 3. 2017 60,90 evra, paketa Brezčasni VDSL, ki bo 47 evrov, paketa Brezčasni optika 10/10, ki bo 47 evrov, ter paketa Brezčasni optika 100/10, ki bo 51 evrov.

  Cena za programski paket HBO On Demand brez vezave bo od 1. 3. 2017 9,99 evra.

  Vir: www.zps.si/

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • www.zps.si/
 • Več od avtorja Sonce
 • Več s področja * Aktualne, dobre novice, pozitivne novice in za

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Trackback

  Trackback URL for this entry: http://www.pozitivke.net/trackback.php/Slovenski-Operaterji-Podrazitve-Telekomu

  No trackback comments for this entry.
  Obširne podražitve telekomunikacijskih storitev | 1 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Obširne podražitve telekomunikacijskih storitev

  Prispeval/a: brzica dne sreda, 8. februar 2017 @ 09:42 CET
  Mene pa zanima, kdo ima najcenejšo naročnino za internet, RTV
  nameravam odpovedati....


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2024 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 3,14 seconds