Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Slovenija-Krsko-Jedrska-Energija-Samoosk
Na področju jedrske energije prednost Slovenije zaradi kakovostne infrastrukture

torek, 27. oktober 2015 @ 22:30 CET

Uporabnik: Sonce

Dolgoročen razvoj jedrske energetike v Sloveniji lahko zagotovi zanesljivo oskrbo, konkurenčnost in okoljsko sprejemljivost, se strinjajo predstavniki slovenske jedrske stroke. Predsednik Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije Marko Čepin je pred začetkom mednarodne konference Jedrska energija za novo Evropo 2015 na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril, da se jedrski strokovnjaki zavzemajo za čisto okolje in varno pridobivanje električne energije po konkurenčnih cenah.

"Zato pozdravljamo predlog usmeritve za pripravo energetskega koncepta Slovenije, da bomo v 20 letih zmanjšali izpuste toplogrednih plinov, izboljšali energetsko učinkovitost in povečali delež obnovljivih virov v končni rabi električne energije," je povedal Čepin.

NEK med najboljšimi jedrskimi elektrarnami
Za doseganje teh ciljev pa bo po njegovem mnenju ključna jedrska energija iz Nuklearne elektrarne Krško (NEK). Elektrarna po Čepinovih besedah predstavlja moderno tehnologijo, v primerjavi s fosilnimi gorivi veliko prispeva k varovanju okolja in gospodarstvu države prinaša koristi zaradi konkurenčne cene energije.

Pri rabi jedrske energije je ključnega pomena varnost, za kar sta po Čepinovih besedah potrebna dobra oprema in usposobljeni kadri. "Oboje v Sloveniji imamo. NEK je v četrtini najboljših jedrskih elektrarn na svetu," je poudaril Čepin.

Tudi predsednik uprave NEK-a Stane Rožman je zatrdil, da je jedrska energija ključnega pomena, saj kar okoli 40 odstotkov vse električne energije v Sloveniji proizvede NEK.

Skromni učinki vlaganja v obnovljive vire
Glede novodobnih obnovljivih virov, kamor sodijo sončna in vetrna energija ter biomasa, je Rožman povedal, da predstavljajo le dva odstotka vse proizvedene energije v Sloveniji. "Čeprav je Slovenija vložila ogromno sredstev v to področje, so učinki relativno skromni," je dejal.

"Gledano globalno, svet danes nima možnosti, da bi izbiral vire za proizvodnjo električne energije oz. da bi enega enostavno zamenjal za drugega," je prepričan Rožman. Slovenija ima na področju jedrske energije po njegovih besedah veliko prednost, saj ima kakovostno infrastrukturo za njeno koriščenje. "Povsem nespametno bi bilo, da jedrske energije ne bi izkoriščali na dolgi rok," je zatrdil.

Kljub konkurenčnosti jedrske energije je Čepin poudaril, da je dobro, da se izkorišča in investira v obnovljive vire. Tudi hidroelektrarne, ki prav tako spadajo med obnovljive vire energije, so po njegovem mnenju pomemben dejavnik slovenske energetike. "A v Sloveniji nimamo dovolj rek, da bi odstotek električne energije iz hidroelektrarn še bistveno povečali," je še opozoril Čepin.

Slovenija še brez jasne usmeritve
Tudi pomočnica direktorja Instituta Jožefa Stefana Romana Jordan je izpostavila pomen jedrske energije za energetsko prihodnost Slovenije.

Opozorila je, da trenutno Slovenija še nima jasne usmeritve, kakšna je vloga jedrske energije in kakšen bo njen razvoj v prihodnosti. Zato je pozvala k čimprejšnji pripravi energetskega koncepta Slovenije.

Vir: rtvslo.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Slovenija-Krsko-Jedrska-Energija-SamooskDomov
Powered By GeekLog