Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Simpatija-Zacetek-Ljubezni-Zaljubljenost
Vpliv zaljubljenosti na seks

četrtek, 3. december 2009 @ 05:02 CET

Uporabnik: Sonce

Piše: Boža Negovan v novi Vivi www.viva.si

Večkrat in bolj goreče
Zaljubljenost – čustvo, ki označuje morebitni začetek ljubezni – so starih časih opevali v pesmih, jo upodabljali na platnih in opisovali v književnosti ter o njej razpravljali v filozofskih razpravah. Zdaj je zaljubljenost postala predmet preučevanja psihologije, psihiatrije in seksologije. Psihologija čustev kaže, da ima zaljubljenost veliko skupnih točk z ljubeznijo, vendar tudi nekatere posebnosti, po katerih se od nje razlikuje.

Trikrat pogosteje
Zaljubljenost seveda vpliva tudi na spolnost, pravijo raziskovalci, ki so preučevali razlike v prakticiranju in stališčih do spolnosti med zaljubljenimi in tistimi, ki niso. Pokazalo se je, da imajo zaljubljeni obeh spolov spolne odnose kar trikrat pogosteje, poleg tega so daljši – povprečno trajajo od 16 do 30 minut v primerjavi z 8 do 15 minutami pri ljudeh, ki niso zaljubljeni.

Malo spolnih fantazij
Na vprašanje, o kom sanjarite med ljubljenjem, so zaljubljeni obeh spolov odgovorili, da ne sanjarijo (82 % moških in 80 % žensk); spolne fantazije jih je imel le majhen delež, navadno pa so bile povezane s kako znano osebnostjo. Ljudje, ki niso zaljubljeni, sanjarijo veliko več, največkrat o neznancih in medijskih osebnostih, včasih celo o več spolnih partnerjih. Te razlike ni težko razumeti, sploh če upoštevamo že omenjene odlike zaljubljenega obnašanja.

Tri- do petkrat na dan
Če je partner voljan, zaljubljeni dajo pobudo za ljubljenje od tri- do petkrat na teden (ženske) ali vsak dan (moški), medtem ko ljudje, ki niso zaljubljeni, takšno priložnost izkoristijo od dva- do trikrat na mesec (ženske) ali ne več kot enkrat na teden (moški). Na osnovi tega je očitno, da zaljubljenost pomembno okrepi poželenje.

Ljubljenje najprijetnejše čustvo
Razlike obstajajo tudi pri čustvih, ki nastopijo med samim ljubljenjem. Spolni odnos zaljubljeni opisujejo kot najprijetnejše čustvo (68 % ženske in 53 % moških), pa tudi kot zelo prijetno in prijetno, pri ljudeh, ki niso zaljubljeni, pa prevladuje odgovor, da gre za prijetno čustvo (42 % moških in 25 % žensk), nekateri občutijo brezbrižnost, obstajajo pa tudi takšni, ki se ljubijo samo zato, ker se iz različnih razlogov morajo (5 % žensk in 1 % moških).

Ko gre za besedno izražanje, prevladuje odstotek tistih, ki – naj so zaljubljeni ali ne – med seksom sploh ne govorijo (približno 60 % pripadnikov obeh spolov). Razlike nastopijo, ko gre za izražanje ljubezni in nežnosti, saj jih izreka 31 odstotkov zaljubljenih in samo 12 odstotkov žensk, ki niso zaljubljene. Pri moških je ta razlika manjša (25 % in 16 %).

Več položajev …
Preučevali so tudi položaje med seksom: zaljubljeni obeh spolov jih spreminjajo 2,5-krat pogosteje. Misijonarski položaj je enako priljubljen pri obeh kategorijah, medtem ko nezaljubljeni prednjačijo, ko gre za bočni položaj.

… orgazmov
Zaljubljenost se je pokazala kot pomemben dejavnik pri doživljanju orgazma. Ženskam omogoča trikrat pogostejše doživljanje orgazma, medtem ko zaljubljeni moški v kar 40 odstotkih primerov med spolnim odnosom doživijo več kot en izliv.

… in oralne stimulacije
Tudi ko gre za oralni seks so znanstveniki, vsaj kar zadeva moške, prišli do zanimivih izsledkov. Moški, ki niso zaljubljeni, so dvakrat pogosteje deležni oralne stimulacije kot zaljubljeni. Pri ženskah je prav nasprotno, saj jim oralni seks ugaja samo, če so v moškega zaljubljene, v nasprotnem primeru pa jih je za oralni seks navdušenih samo 8 odstotkov.

Analni seks med sodelujočimi v raziskavi ni bil prav priljubljen. Udejanja ga samo 6 odstotkov zaljubljenih obeh spolov, in še takrat je znak velike intimnosti med partnerjema. Ta odstotek je približno enak pri ljudeh, ki niso zaljubljeni. Enako majhen odstotek ljudi iz obeh kategorij pri spolnih odnosih uporablja pomagala in igrače. Pripravljenost na skupinski seks je največja pri moških, ki niso zaljubljeni, kar je pričakovano, saj le redko katera zaljubljena oseba želi deliti predmet svoje zaljubljenosti.

Na osnovi izsledkov te zanimive raziskave pridemo do sklepa, da zaljubljenost krepi erotično privlačnost med partnerjema in barva njuno celotno spolno vedenje, pri čemer se aktivira energija spolnega poželenja, zaradi katere so zaljubljeni pripravljeni na pogoste in intenzivne spolne stike z ljubljeno osebo.

Boža Negovan

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Simpatija-Zacetek-Ljubezni-ZaljubljenostDomov
Powered By GeekLog