Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Seks-Zdravje-Moc-Lepota
Seks za moč, zdravje in lepoto

nedelja, 12. november 2023 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

Piše: Tili Kojić v Vivi www.viva.si

Kaj pravijo nove raziskave?
Vas vsakodnevno zasipajo z informacijami o spolno prenosljivih boleznih in se vam počasi dozdeva, da je seks pravzaprav tvegano početje? Naj vam to nikar prehitro ne vzame poguma. Skrb za varen seks je dandanes nujna, toda če ste na tem področju dosledni in s seksom niste zasvojeni, je lahko seks vaš naravni zaveznik pri ohranjanju zdravja in krepitvi imunskega sistema.

V eni od najobširnejših študij, v kateri so preučevali povezanost med seksom in zdravjem, opravili pa so jo na Univerzi v Queensu v Belfastu, so odkrili naslednje: pri moških, ki pogosto doživljajo orgazem, se tveganje za nastop smrti zniža kar za 50 odstotkov v primerjavi s tistimi, ki se »praznijo« redkeje.

Na področju zdravja srca in ožilja je bil odstotek enak – raziskava je odkrila, da je pri moških, ki seksajo trikrat na teden ali več, tveganje za nastop srčne ali možganske kapi zmanjšano za polovico. Strokovnjaki se strinjajo, da k trdnemu zdravju precej prispeva, če imate odnose nekajkrat na teden, seznam koristi, ki jih to prinaša, pa je kar precejšen.

Poraba kalorij

Seks je odlična telovadba, nekateri pa so si drznili stopiti še korak dlje in razglasiti posteljo za najboljšo telovadno napravo, kar so jih kdaj izumili. Samo z enim spolnim odnosom, ki traja 30 minut, izgubimo približno 200 kalorij, toliko, kot če bi 15 minut tekli na premičnem traku. Z drugimi besedami, z vsakodnevnim seksom lahko izgubite 500 g na teden. Ko ste vzburjeni, vam utrip naraste s 70 utripov na minuto, na 150 utripov na minuto, kar je toliko kot pri dvigovalcih uteži med napenjanjem mišic. Sami se lahko odločite, kaj vam je ljubše.

Seks povečuje obseg ženskih prsi

Britanski strokovnjaki so odkrili, da z rednim seksom (trikrat na teden) porabite toliko kalorij, kot bi jih dobili, če bi pojedli šest velikih hamburgerjev. Pri seksu se napenjajo in krepijo skoraj vse mišice, najbolj pa mišice medeničnega dna, beder, zadnjice, rok, vratu in prsnega koša. Seks tudi povečuje izločanje moškega hormona testosterona, zaradi česar krepi kosti in mišice.

Slišati je predobro, da bi bilo resnično, toda reden seks dejansko povečuje obseg ženskih prsi. Seksualno vzburjenje pospeši krvni obtok in lahko prispeva k povečanju obsega prsi kar za četrtino. Poleg tega so ženske zaradi seksa pametnejše, kajti v trenutku vrhunca v telesu potekajo številne kemične reakcije in fizikalne spremembe. Hitrost obtoka doseže maksimum, zaradi česar kri, bogata s kisikom, hitro vstopa v vse organe, skupaj z možgani.

Kaj ima sperma opraviti z depresijo?

Dobro znano je, da poročeni ljudje živijo dlje in redkeje trpijo za depresijo kot samski. Študije so dokazale, da ženske, katerih partnerji ne uporabljajo kondoma, redkeje zbolijo za depresijo kot ženske, katerih partnerji uporabljajo kondom. Neka teorija pravi, da je za to »kriv« hormon prostaglandin, ki ga je najti samo v spermi, vendar se vsrka v ženski genitalni trakt in uravnava izločanje ženskih hormonov.

Ljudje, ki redno seksajo, so zaradi krepkejšega imunskega sistema redkeje prehlajeni in težje obolijo za gripo. Za to se lahko zahvalijo povečani ravni imunoglobulina A, beljakovinskih protiteles, ki krepijo imunost.

Za dejstvo, da seks krepi zobe, obstajata dve razlagi. Prva pravi, da sperma vsebuje cink, kalcij in druge minerale, ki preprečujejo kvarjenje zob. Druga razlaga pravi, da večina ljudi pred ali po seksu umije zobe, torej: več seksa in pogostejše umivanje zob pomeni tudi več zdravih zob.

Seks kot lepotna nega

Nekaj trenutkov pred vrhuncem se raven hormona oksitocina poveča za petkrat, čemur sledi izločanje endorfinov, beljakovinskih molekul, ki blažijo različne bolečine, od glavobola do artritisa in celo migrene. Pri ženskah seks pospešuje tudi izločanje estrogena, ki blaži predmenstrualne bolečine.

Želite imeti bolj napeto kožo? Tudi pri tem vam lahko pomaga seks. Ne zapravljajte denarja na nego s kolagenom, kajti to snov lahko dobite tudi med rjuhami. Med seksom organizem proizvaja kolagen, snov, ki prispeva h gladkosti in sijaju ženske kože, hormon progesteron pa pomaga v boju proti aknam. Ameriški znanstveniki so odkrili, da so pari, ki seksajo vsaj trikrat na teden, videti od dve do tri leta mlajši od parov, ki to počnejo zelo redko.

Seks za boljši voh

Nemara niste opazili, toda po seksu se izboljša tudi voh. Seks namreč krepi izločanje hormona prolaktina, kar prispeva, da možganske celice v vohalnem mehurju v možganih, kjer je center za voh, proizvajajo nove nevrone.

Po ljubezenski igri navadno občutite sproščenost in zaspanost, zlasti če je za vami naporen dan v službi. Za to je odgovoren hormon oksitocin z močnim pomirjevalnim učinkom. Zaradi tega lahko seks imenujemo popolno sredstvo za uspavanje.

Z izlivi nad raka prostate

Nekateri strokovnjaki gredo celo tako daleč, da govorijo o povezavi med pogostnostjo izlivov in rakom prostate. To teorijo razlagajo s tem, da prostata in semenski mehurček pri proizvodnji semena jemljeta iz krvi snovi, kot so cink, limonska kislina in kalij, s čimer njihovo koncentracijo povečujejo do 600-krat. Tako se povečuje tudi koncentracija morebitnih kancerogenih snovi, ki jih je seveda najboljše izvreči iz telesa, izliv pa je popoln način za to. Britanski znanstveniki trdijo, da moški v dvajsetih letih lahko za tretjino zmanjšajo tveganje za nastanek raka prostate, če ejakulirajo več kot petkrat na teden.

Toda previdnost ni odveč

V ničemer ni dobro pretiravati, niti v seksu, zlasti ko gre za poraščenejši spol. Znanstveniki z Univerze v Bristolu so s svojimi raziskavami opravičili tezo, da obstaja le majhna verjetnost, da bi ženska »predozirala« s seksom, medtem ko so pri moških stvari povsem drugačne. Primeri »predoziranja« s seksom so pogostejši, odkar so na voljo zdravila, ki moškim omogočajo veliko daljšo spolno aktivnost, kot je zanje dobro. Zato je pomembno vedeti, da med takšno neutrudno dejavnostjo lahko pride do trajne poškodbe tkiva penisa. Potemtakem moški raje prisluhnite svojemu telesu in mu dovolite, da si tudi odpočije.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Seks-Zdravje-Moc-LepotaDomov
Powered By GeekLog