Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Seks-Zdravilo-Spolna-Aktivnost-Zdravje
Seks - najboljše zdravilo

sobota, 10. julij 2021 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Piše: Boža Negovan v Vivi www.viva.si

Zdrava in sijoča koža, čvrsto telo, napete mišice, večno mlado srce, krepek spanec … Če bi le obstajalo magično zdravilo brez neželenih učinkov, za katero ne bi potrebovali "navodil za uporabo" … Verjeli ali ne, tako zdravilo obstaja! Prav nič ne stane, ima neomejen rok uporabe in sijajno vpliva na razpoloženje. To je seks z ljubljeno osebo, seks, v katerem sta veselje in strast.

Večina strokovnjakov meni, da je za skladno delovanje organizma potrebna tudi spolna aktivnost oziroma izražanje strasti in ljubezni. Toda seks deluje blagodejno samo ob popolni predaji in zanosu; seks "iz dolžnosti", ali še huje, na zdravnikov recept, nima takšnega učinka. Seks kot čudežno zdravilo? Da, vendar tako osupljive rezultate daje samo seks iz ljubezni.

Seks najboljša preventiva
Seks s pravo osebo je koristen za zdravje. Čeprav ga ne moremo uvrstiti med zdravila, je – če naj verjamemo starodavnim kitajskim modrecem – kljub vsemu izvrstna zamenjava za številne tablete.
Včasih so srčnim bolnikom odsvetovali seks, novejše raziskave pa kažejo, da je ljubljenje ne le dovoljeno, temveč celo priporočljivo.

Seks je torej nekakšna preventiva pred srčnimi boleznimi, toda ljubljenje je zdravo samo v mirnih okoliščinah in s stalnim partnerjem. Poleg tega so dokazali, da je poraba duševne in telesne energije pri spolnem odnosu s stalnim partnerjem petkrat manjša kot pri odnosu z naključnim partnerjem. Povedano drugače, zvestoba koristi srcu.

Naravno polnjenje z energijo
Dobro seksualno razmerje vzbuja občutek življenjske sreče, obenem pa omogoča izmenjavo občutkov in strasti, kar blagodejno vpliva na duševnost in krepi splošno zdravje. Ne gre pozabiti, da je ljubezen sporočilo, ki ga imajo vsa živa bitja zapisana v hipotalamusu, eni od najstarejših možganskih struktur, zadolženi za nagon po razmnoževanju.

Po osrečujočem seksu je spanec trdnejši, prav spanec pa je pomemben zaveznik spolnega življenja. Moški med REM-fazo spanja v povprečju doživijo po štiri erekcije, ženske pa izločajo vaginalno sluz. Zdi se, kot da bi se telo želelo obdržati "v formi", zato imajo osebe, ki slabo spijo, tudi slabše spolno življenje. To bi morali pravočasno izvedeti mladi, ki pogosto preživljajo noči v nočnih klubih in zanemarjajo spanec, saj bi se tako izognili težavam v zrelih letih. Poleg tega seks izvrstno preprečuje stres, veliko bolje od vseh zdravil, obenem je pravi in edini resnično uspešen način za doseganje zvestobe, poskrbi pa tudi za naravno polnjenje z energijo, torej za željo po delovanju in ustvarjanju.

Spolna dejavnost spodbuja izločanje serotonina, tako imenovanega hormona sreče. Serotonin, ki nastaja iz esencialne aminokisline triptofana, poskrbi za večjo ljubezensko moč, zato ljubezenski odnos izboljša razpoloženje ter poskrbi za sproščenost in notranji mir. Pogosteje ko seksamo, bolje delujejo jetra in boljša je prebava.

Ljubezen poganja naravno lekarno
Zadovoljivo spolno življenje poganja nevrotransmiterje, ki so nadvse pomembni za telesno zdravje. Okrepi se izločanje acetilkomina in dopamina, ki skrbita za prenašanje živčnih dražljajev in delovanje mišičnega tkiva, endorfinov s kratkotrajnim, vendar močnim protibolečinskim delovanjem, in alfa-endorfinov, ki so naravna pomirila. Seks torej skrbi za delovanje bogate naravne lekarne, ki pa jo je treba nenehno obnavljati.

Uravnoteženi hormoni – sijoča koža
Znano je, da zadovoljivo spolno življenje spodbuja ustvarjanje hormonov, hormonsko ravnovesje celotnega endokrinega sistema pa prispeva, četudi samo posredno, k boljšemu zdravju kože. V menopavzi, ko se v telesu zmanjša raven estrogena, se koža stara veliko hitreje. Vsi tudi vemo, da se čustveno zdravje srečne, zadovoljne in umirjene osebe odraža na njeni polti: ta je sijoča in napeta.

Vsako prijetno čustvo se torej odraža tudi navzven. Kljub temu ni dokazano, da bi spolna dejavnost neposredno blažila mladostniške težave s kožo, kot so akne. Toda v 70 odstotkih primerov akne izginejo v obdobju, ko ljudje postanejo spolno dejavni, zaradi česar je veljalo, da je seks izvrstno zdravilo proti aknam. Kljub vsemu nekaj drži: ljubezen in strast, ne nujno erotična, pomlajujeta.

Seksa ne jemljite zlahka!
Žal ima ljubljenje včasih tudi neželene posledice. Če je res, da osrečujoče spolno življenje koristi zdravju, drži tudi to, da je seks izvrsten način za prenašanje bolezni. Prezgodnji vstop v spolno življenje in pogosto menjevanje partnerjev sta nedvomno povezana s nastankom raka na materničnem vratu, ki se pri spolno nedejavnih ženskah pojavi zgolj izjemoma, če običajnih nalezljivih bolezni in aidsa niti ne omenjamo. S strogo ginekološkega gledišča seks nikakor ne prispeva k zdravju, pač pa skoraj vedno k težavam. To seveda ne velja v primeru urejenega ljubezenskega življenja ter uporabe ustrezne zaščite pred nosečnostjo in okužbami.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Seks-Zdravilo-Spolna-Aktivnost-ZdravjeDomov
Powered By GeekLog