Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Sanje-Pamet-Mozgani-Podatki-Spanje
Vaše sanje vas delajo pametnejše

torek, 14. junij 2022 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Ravno, ko smo mislili, da se ponoči možgani odpočijejo od vsega dnevnega dogajanja se zdi, da v resnici ni tako. Tudi ponoči se možgani učijo, organizirajo in spravljajo podatke.

Znanstveniki so dokazali povezavo med znanjem, ki ga pridobimo čez dan in čudnimi procesi, ki se dogajajo, ko spimo. V študiji so sodelujoči morali najti pot iz virtualnega labirinta. Potem pa je ena skupina odšla spat, druga pa ne.

Po počitku so morali zopet najti pot iz istega labirinta. Tisti, ki so spali, so hitreje našli pot kot tisti, ki niso šli spat. Najboljše rezultate pa so imeli tisti, ki so sanjali o labirintu.

Možgani tako podatke med spanjem spravljajo in ponavljajo določene vzorce, da bi jih lahko v budnem stanju spet uporabili. Pri študiji sanj je udeleženka ponavljala plesne gibe, ki se jih je naučila čez dan.

Tako se ne ustrašite, ko boste naslednjič spet sanjali o svoji službi. Vaši možgani se samo učijo in spravljajo pomembne podatke. Morda pa bi bilo dobro razmisliti, da bi počitke uvedli tudi med delovnim časom, ne samo v vrtcih. Srečni pa so lahko v deželah, kjer še velja popoldanski počitek (Španija, Grčija ipd.).

Vir:  http://www.finerminds.com

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Sanje-Pamet-Mozgani-Podatki-SpanjeDomov
Powered By GeekLog