Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Razkosno_Pogrnjena_Miza_Romanticna_Vecer
Romantična večerja v objemu jeseni

ponedeljek, 20. oktober 2008 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Sonce

Rumeneče listje na bližnjih drevesih, jutranja megla in večerni hlad. Vse to so idealni pogoji za jesensko romantično večerjo, bogato z izvrstnimi afrodizijaki, kombinacijami okusov, ki vaju bodo zbližali ali vama pomagali obuditi nekoliko pogašene plamene.

Najpomembnejše je, da ustvarite romantično vzdušje. Osredotočite se na cel prostor, ne le na mizo. Poskrbite za majhne dekoracije po sobi. Kombinirajte barvasto jesensko listje, sadeže, bršljan, bogato se založite s svečami (a pazite na varnost!). Po sobi razporedite blazine, pustite nekaj prostora za romantično stiskanje, morda celo ples.

Če je vaša miza ponavadi preprosto opremljena, naj bo tokrat drugače. Izberite lep namizni prt v jesenskih barvah, zelo bogato deluje temno rdeč prt. Vsaj dve svečki postavite v svečnika in ju položite na skrajna konca mize, ali pa se odločite za več manjših svečk, lahko tudi čajnih, ki se bodo prijetno iskrile na več koncih.

Tudi na mizi pripravite dekoracijo. Če ste ljubitelj rož, lahko na mizo postavite šopek najljubših, ali še bolje, šopek najljubših rož osebe, kateri pripravljate večerjo. Okrasite kozarce in krožnike, ali jim naredite posteljice iz jesenskega listja. Ne pozabite, da je pomemben izgled hrane, zato jo lično aranžirajte na krožnikih.

Za pravo romantično vzdušje so pomembne vonjave. Ni nujno, da celoten prostor diši po kuhani hrani. Omislite si kakšen bolj zapeljiv vonj, prižgite kadilo ali segrejte eterično olje. Pomislite, katere vonjave vaju najbolj prebudijo.

In seveda še najpomembnejši del: kuhanje večerje. Romantična večerja partnerju sporoča, da je izjemno pomemben, saj ste si vzeli čas in sami pripravili jedi, zato odpadejo naročanje hrane v restavraciji in preproste jedi kot so sendviči ali kaj podobnega. Ni nujno, da ustvarite kuharske mojstrovine, lepo pa je, če vložite nekoliko več truda kot v vsakdanje kosilo.

Planirajte vnaprej. Tako se boste izognili časovni stiski. Poskusite pripraviti večdelno večerjo, začnite z aperitivom, hladno in toplo predjedjo, glavno jedjo in zaključite z zapeljivo sladico.

Pijače izbirajte po okusu. Če imata s partnerjem najljubše vino ali šampanjec, bo to dobra izbira. Namen romantične večerje ni, da bi vinjeni kmalu po začetku zaspali, zato bodo dobrodošle tudi brezalkoholne pijače. Za hladno predjed izbirajte med siri v kombinaciji z zelenjavo, obnesejo se tudi škampi ali solata.

Poskrbite za barvite kombinacije. S solatami ne eksperimentirajte preveč, ne naredite jih preveč obilne, saj ne boste mogli pojesti glavne jedi. Kot toplo predjed lahko ponudite začinjeno juho. Odlična kombinacija sta ingver in korenje. Pri glavni jedi si drznite nekaj več. Uporabite vroče, čutne začimbe, kot sta čili in poper, mehke, subtilne kot sta cimet, muškatni orešek, malo močnejše kot na primer vanilijo ali ingver.

Glavno jed sestavite iz dobro znanih afrodizijakov, kot so na primer beluši, artičoke in zelena. Če boste pripravljali meso, poskusite nekaj neobičajnega. Vsak dan gotovo ne jeste na primer zajčjega mesa. Razmišljajte v duhu najstniške razigranosti. Morda ni slaba ideja, da en drugega hranite z majhnimi zalogaji. Pazite tudi, da ne bo večerja preobilna, saj nič ne ubija romantike bolj kot prepoln želodec.

Romantični večer se približuje vrhuncu in ga doseže z dobrim izborom sladice. Sveže sadje kot na primer jagode, so zdaj žal redko dostopne. Če jih najdete v kakšni trgovini, jih kombinirajte s koščki čokolade. Dobrodošla je preprosta čokoladna torta.

Ravno čokolada vas pogreje in prebudi čute. Če jo kombinirate z vinom, bo učinek dvojni. Tukaj je nekaj nasvetov, katero čokolado in vino kombinirajte za popoln uspeh. Pazite, da bo vino vsaj tako, če ne kanček bolj, sladko kot čokolada, s katero ga strežete.

Drugače bo okus preveč kisel. Močnejše čokolade kombinirajte s polnejšimi vini, medtem ko lažje kombinirajte z lažjimi vini. Začnite na primer z belo čokolado in se postopoma pomikajte k temni. Z belo čokolado postrezite šeri, z mlečnimi čokoladami Pinot Noir, Merlot, Rizling in desertna vina, s temno čokolado pa postrezite Cabarnet Sauvignon ali Zinfandel.

Vir: lifestyle.enaa.com

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Razkosno_Pogrnjena_Miza_Romanticna_VecerDomov
Powered By GeekLog