Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Razkisajmo-se
Razkisajmo se!

ponedeljek, 16. januar 2017 @ 05:02 CET

Uporabnik: A

Razkisajmo se!
»Pomanjkanje energije, nihanje razpoloženja, tesnoba, depresija, anksioznost, živčnost in nervoza, vaginalna vnetja, vnetja na koži, splošna oslabljenost imunskega sistema in številne druge težave nakazujejo, da smo morda zakisani. In Slovenci smo zelo zakisani,« meni prehranska terapevtka Alja Dimic z ljubljanskega Holistic centra.

»Včasih niti ne pomislimo, da bi lahko zakisanost botrovala tudi na videz 'nedolžnim' boleznim, a iz izkušenj lahko povem, da so vsi, ki pridejo k nam po pomoč zaradi takšnih in drugačnih težav, zmerno do hudo zakisani. Otroci so še bolj zakisani kot odrasli, saj potrebujejo veliko manjšo koncentracijo strupov in kislih presnovkov, da se telo zakisa. Prav zato opažam, da je med mladimi zelo veliko alergij in težav s kožo, bronhitisov, astme in celo raka,« ugotavlja Dimiceva.

Nemški fiziolog Otto Warburg je že leta 1931 prejel Nobelovo nagrado za odkritje, da rakave celice uspevajo v pogojih, kjer je malo ali nič kisika, torej tam, kjer je okolje kislo. Hitra rast rakavih celic ustvarja kislo okolje in takšno okolje je idealno za preživetje in širjenje rakavih celic. Manj zakisani so ljudje, ki živijo v bolj odročnih in prvinskih krajih sveta; nekaterih sodobnih bolezni sploh ne poznajo. Tako ne obolevajo za rakom, diabetesom in visokim krvnim tlakom.

NE predelanemu in živalskemu

»Naše telo najbolj zakisa industrijsko pripravljena in predelana hrana, pa tudi neekološka hrana in hrana živalskega izvora, ki je polna hormonov in antibiotikov, ter vsa gensko spremenjena hrana. Tudi večina hrane, ki jo kupimo in uživamo, že na splošno deluje kislo. Meso, mlečni izdelki, sladkor, fruktoza in škrob so sovražniki človeškega telesa. Tu so še dodatki, emulgatorji in številne kemikalije, ki se uporabljajo za pridelavo, predelavo in dolgo obstojnost živil,« meni sogovornica.

Hranilne snovi v hrani, ki jo zaužijemo, v naših celicah skupaj s kisikom v telesu zgorijo. »To nam daje potrebno energijo za življenje. Vendar pa se pri tem ustvarjajo tudi nezaželeni odpadni produkti, katerih kopičenje v telesu sčasoma povzroči različne bolezni. Hrana, ki je lahko »dobra ali slaba«, zgori v telesu. Naše celice v metabolizmu potem kot stare in mrtve večinoma ravno tako postanejo odpadek,« piše Bojan Peternel v knjigi Biti zdrav.

Vsi kisli odpadki se iz telesa odstranjujejo preko urina, blata, žolča ter s potenjem. A telo se ne more v celoti znebiti vseh odpadkov; zato se ti kopičijo v krvi, organih in tkivih. To kopičenje strupenih odpadkov pospešuje izločanje mineralov in drugih hranilnih snovi iz telesa, povzroča bolezni in pospešuje staranje.

Alkalno ali kislo?

Ali smo zakisani ali ne, lahko preverimo kar sami. V lekarni kupimo pH testne lističe (lakmusov papir) in enega damo v urin. Kdaj in kako piše v navodilih ob lističih. Naprodaj so tudi digitalni merilci zakisanosti. Stopnjo toksičnosti (kislinskosti) telesa in s tem naše telesno zdravstveno stanje natančno določa pH faktor v telesnih tekočinah. »Stopnja pH v urinu nam lahko pove, kako naše telo presnavlja oz. asimilira alkalne minerale, kot so kalcij, magnezij, kalij in natrij. To razmerje služi v telesu kot kontrola kislinske stopnje oz. uravnoteženja pH. Ko postane naše telo preveč kislinsko, začne črpati te minerale iz vitalnih organov in kosti, da bi lahko nevtraliziralo in odstranilo kislino iz telesa. To je tudi eden glavnih razlogov za osteoporozo in podobne bolezni (težave z zobmi, krhkimi nohti, izpadanjem las ...). V upanju, da bi izboljšali ali zaščitili svoje zdravje, uživamo različne vitamine, minerale, zeliščne in druge pripravke. Vendar pa je dejstvo, da telo, dokler nima uravnoteženega faktorja pH, vsega tega ne more dobro absorbirati. To lahko potrdimo tudi sami, ko največkrat po uživanju raznih pripravkov ne opazimo nobenih posebnih sprememb na bolje,« pojasnjuje Peternel. PH v urinu lahko niha od 6,0 do 6,4 zjutraj in od 6,4 do 7,0 zvečer.

Ph – Potential of Hydrogen pomeni po definiciji stopnjo koncentracije vodikovih ionov v snovi ali v raztopini. Vrednost pH tako pomeni razmerje med pozitivno in negativno nabitimi ioni v telesni tekočini in jo lahko določimo na podlagi logaritmične lestvice od 0 do 14. Nizek, kislinski pH, je od 0 do 7, visok, alkaličen pH pa je od 7 do 14. pH točno 7,0 je nevtralen.

Naslednji seznam nam bo v pomoč, da ugotovimo, v katero skupino sodimo: manj, zmerno ali bolj kislo – oziroma, da si razjasnimo, ali imamo začetne simptome ali razvijajoče bolezni.

ZAČETNI ZNAKI

Akne, izpuščaji
Stalno mrzle noge, roke
Prebavne motnje
(zapeka, driska, napihnjenost)
Omotica, vrtoglavica
Stalna utrujenost, polna glava
Rahel glavobol
Alergija na hrano
Težko jutranje vstajanje
Neritmično ali hitro bitje srca
Kratka sapa
Pekoča zgaga
Bolečine v mišicah
Premalo spolne energije
Bela obloga na jeziku

NAPREDUJOČI ZNAKI

Astma, bronhitis
Povečana dovzetnost za različne infekcije
Vnetja
Bolečine v sklepih, otekline                                           
Izgubljanje koncentracije, spomina
Motnje vida, sluha, vonja, okusa  
Gastritis
Izpadanje las
Luskavica
Hudi glavoboli, migrena, Depresije
Impotenca
Nespečnost
Šumenje v ušesih

RAZVIJAJOČE SE BOLEZNI

Kronične bolezni
Rak  
Levkemija
Multipla skleroza
Revmatoidni artritis in
druge hude bolezni

Okoli nas in v nas je veliko različno nevarnih bakterij in virusov. Škodujejo pa nam le tedaj, ko naš pH faktor ni uravnotežen oz. če smo že podvrženi preveliki količini strupnin in je naše telo že preveč kislinsko. Telo si lahko pomagamo razkisati s kapljicami za razkisanje. Čas razkisanja je zelo različen, pri bolnikih z rakom traja okoli dve leti.

DA zelenemu in ekološkemu

Zdravje se začne v črevesju. Ne kupujmo pakirane in vnaprej pripravljene hrane in pijače, opustimo kajenje in opijanje. Pozabimo na jušne kocke, salame, paštete, čips in kokakolo, pa tudi na dišeče žemljice in štručke, belo moko in sladkor, mlečne izdelke in na kupljeno pakirano meso. Zelo zakisa vsa živalska hrana, pa tudi nekatere vrste 'zdrave' hrane, na primer orehi, brusnice in sladko sadje, če jih uživamo preveč ali prepogosto.

Vsa hrana naj bo ekološka. Uživajmo čim več zelene zelenjave, mandlje in rastlinske napitke, proso, kokos, bučno, laneno in oljčno ter kokosovo olje, limone, grenivke, banane in jabolka; pa cvetačo, zelje, repo, brokoli, buče in špinačo. Rastlinska mleka, hladno stiskana olja, limona namesto kisa, naravna morska sol in zelišča z vrta, semenke, por in čebula naj bodo sestavni del jedilnika.

»Za zdravo črevesje svetujem nakup zares dobrih probiotikov. Odlična podpora je kalijev askorbat, ker pospešuje vsrkavanje kisika v celice. Kisik je tisti, ki ustvarja bazično okolje. Prav tako priporočam uporabo zeolita, ki iz telesa odstrani vse nečistoče, težke kovine in druge strupe. Ne pozabimo na koprivni čaj, ki spodbuja delovanje jeter in pospeši izločanje strupov. Poleti je koristen tudi peteršilj, ker spodbudi izločanje strupov skozi ledvice,« pravi Dimiceva.

Spremenimo misli

Vsak naj začne z najpomembnejšo stvarjo. In to so naše misli. Naše misli so tiste, ki narekujejo potek našega življenja:

»Ne moremo se počutiti slabo in izgledati dobro. Začnimo se dobro počutiti v svojem telesu. Začnimo se zavedati, da je zdravje v naših rokah in ne v rokah zdravnikov. Naše zdravje je naša odgovornost. In začne se v nas samih. Začnimo ceniti vsak trenutek, ki ga imamo. Pojdimo na sprehod v naravo. Ne zato, ker moramo, ampak zato, ker v tem uživamo. Skuhajmo si proseno kašo v mandljevem mleku s cimetom in naribanim jabolkom. Ne zato, ker je zdrava, ampak zato, ker je zelo okusna in bo nahranila prav vsako celico. Pojdimo v posteljo ob desetih. Ne zato, ker moramo, ampak zato, ker je tako lepo ležati v topli postelji in se zavedati, koliko majhnih radostnih trenutkov smo doživeli v preteklem dnevu. In ... nikar se ne obremenjujmo s tem, kar se je zgodilo včeraj; živimo v sedanjem trenutku in ga užijmo do popolnosti.«

11 pravil

 1. Spremenimo prehrano
 2. Popijmo dovolj sveže vode
 3. Vsak dan vsaj pol ure hitro hodimo zunaj po gozdu oziroma v naravi
 4. Pojdimo v savno in se spotimo
 5. Skačimo s kolebnico vsak dan vsaj pet minut
 6. Knajpajmo se
 7. Kopajmo se v vodi, v katero smo stresli morsko sol
 8. Uporabljajmo le ekološko kozmetiko
 9. Začnimo uporabljati dobre probiotike
 10. Odpravimo stres in začnimo redno meditirati in se zavestno sproščati
 11. Dovolj spimo, pojdimo v posteljo pred 23 uro
 12. Pomagajmo si z Alkalife kapljicami
Z artičoko nad holesterol in previsok sladkor

»Hrana je lahko zdravilo in zdravilo je lahko hrana. Tako je tudi z artičoko, ki pomaga znižati slab holesterol in sladkor ter tudi pri drugih težavah,« prvi Miha Sreš iz Klučarjeve domačije.

Za zdravilno uporabo so primerni spodnji zeleni listi, medtem ko je vsebnost učinkovin v cvetnih glavicah, ki jih uživamo kot zelenjavo, zanemarljiva. Uporabljamo sveže ali posušene liste artičoke. Liste artičoke naberemo pred začetkom cvetenja – takrat je vsebnost učinkovin najvišja. Skrbno jih posušimo. Marca in aprila v lončke posejmo semena, lončke pa postavimo na svetlo okensko polico. Po vzklitju pustimo samo najkrepkejše sadike, ki jih od polovice maja posadimo na prosto. Rastline posadimo v razmiku enega metra in približno pet centimetrov globlje, kot so bile v cvetličnem lončku. Tla, kjer bodo rasle, že jeseni pognojimo z dobro uležanim gnojem in zrelim kompostom. V prvih tednih sadike pokrijmo in jih tako zaščitimo pred nizkimi temperaturami. Artičoke imajo rade vroča poletja in peščeno dobro odcedno zemljo. Dobro uspevajo v mešani kulturi z zeleno solato, redkvijo ali redkvicami.

Učinkovine v listih artičoke pospešujejo nastajanje žolča in spodbujajo njegov pretok – to delovanje je podrobno raziskano in potrjeno v številnih farmakoloških in kliničnih študijah. Pripravki artičoke ugodno vplivajo na znižanje krvne koncentracije holesterola, ki je pomemben dejavnik tveganja pri razvoju arterioskleroze. Nekatere raziskave so pokazale 10–15 odstotno znižanje ravni holesterola. Učinkovine listov artičoke imajo tudi antioksidativne učinke ter ščitijo jetra. Pripravke priporočajo sladkornim bolnikom, saj naj bi artičoka omejila dvig koncentracije glukoze v krvi.

Listi artičoke so učinkovita pomoč pri prebavnih težavah, predvsem tistih, ki so posledica motenj v izločanju žolča. Te motnje se kažejo kot občutek napetosti oz. polnosti, slabost, napenjanje, spahovanje, bolečine v zgornjem delu trebuha, pomanjkanje apetita. Za motnje izločanja žolča je značilno, da težave pogosto nastopijo po obroku, bogatem z maščobo. Poleg listov artičoke pomagajo pri tovrstnih težavah tudi drugi rastlinski pripravki, npr. korenina in zel regrata.

Če si bomo pripravili artičokino razstrupljevalno kuro, popijemo tri skodelice čaja na dan pred obroki. Pijmo ga tri tedne.


Recept : Napitek proti holesterolu
Skuhajmo štiri skodelice artičokinega čaja in ga precedimo. Dodajmo štiri skodelice glogovih plodov in kuhajmo, za okus dodajmo cimetovo palčko in 300 g sladkorja. Po petnajstih minutah na blagem ognju odstranimo cimet in vse dajmo v mešalnik. Gotovo zmes zlijmo v tanki plasti na pladenj, prekrit s peki papirjem. V pečici se bo zmes pri 100 stopinjah Celzija v treh urah posušila in ne spekla. Narežimo na trakove in vsak dan pojejmo košček. Če imamo sladkorno bolezen ali jemljemo zdravila za srce, ta recept preskočimo.

Več člankov s odročja preventive lahko preberete v reviji Preventiva.

NAROČITE SI REVIJO PREVENTIVA IN...

· živeli boste dlje
· ubranili se boste vsaj nekaterim obiskom pri zdravniku
· najverjetneje boste manjkrat posegli po zdravilih
· najverjetneje se boste izognili prenekaterim stranskim učinkom zdravil.

Ob naročilu boste sprejeli energijsko ploščico Polarix S (vrednost 9,9 EUR) za odpravljanje bolečin brez stranskih učinkov.

Preventiva je nova mesečna revija ARA založbe (120 barvnih strani knjižnega formata), ki pomaga dodajati življenju leta in letom zdravje; Slovenci se moramo s petega mesta med najdlje živečimi na svetu dvigniti še višje, še bližje Japoncem, ki živijo najdlje.

Revija izide vsakega petega v mesecu in je dosegljiva na prodajnih mestih časopisov ter na poštah po 2,90 EUR. Še cenejša je (2,5 EUR) če si jo naročite: naročniki Preventive imajo 10 odstotkov popusta na vse, kar si kupijo v spletni trgovini www.arashop.si. Tako postane naročnina brezplačna.

Letna naročnina je 29,90 EUR (če jo naročite letos pride v dar Polarix S) in zato dobite v dvanajstih mesecih 1.440 strani branja v korist vse družine. In tudi domačih živali.

Revijo naročite na spletni strani www.arashop.si, po telefonu 051/307 777 ali 031/662 092.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Razkisajmo-seDomov
Powered By GeekLog