Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Ravnovesje-Joga-Hormoni-Maca-Asvaganda
Celostni pogled na hormonsko ravnovesje

nedelja, 26. april 2015 @ 11:10 CEST

Uporabnik: Sonce

Celostni pogled na hormonsko ravnovesje

Kakšno vlogo igrajo hormoni v našem telesu in kako je od njihovega (pravilnega ali nepravilnega) delovanja odvisno naše fizično, umsko in čustveno zdravje? O hormonih obstajajo številne študije in napisanih je mnogo knjig. Marsikdo že ob raziskovanju te tematike vrže puško v koruzo in ne naredi ničesar v smeri izboljšanja hormonskega stanja. Vendar ni potrebno, da poznamo vse vzročno-posledične povezave hormonskega delovanja, če se obrnemo na rešitve, ki nam jih ponuja narava.  

»V svoji želji, da spozna življenje, človek vse, kar je živo, razbija na drobne delce. Ob tem se je zagotovo veliko naučil. Le tega ne, da to, kar je proučeval, ni bilo življenje.« - Masanobu Fokuoka

Hormoni - simfonični orkester našega telesa, čustev, uma in zavesti

Košorok Humar (2013, str. 23) v svoji knjigi Hormonska joga pravi: »Hormonski (endokrini) sistem je poleg živčevja glavni informacijski sistem v našem telesu. Zajema žleze z notranjim izločanjem, ki so eden od glavnih nosilcev sistema in izločajo hormone. Hormoni nadzorujejo vse naše telesne sisteme in so izjemno močne snovi, ki lahko sprožajo dobro ali slabo počutje ter vplivajo na vsako celico našega organizma in njihovo medsebojno delovanje. Brez dobre presnove, na primer, ni mogoče doseči optimalnega psihofizičnega stanja. Hormoni uravnavajo vsak vidik našega delovanja in bitja. Na vse različne hormone, ki jih proizvaja telo, čaka tisoče receptorjev, ki so razdeljeni po telesu in se odzivajo (ali pa ne). Ta sistem je v vsakem posamezniku tako edinstven in enkraten kot njegov prstni odtis.«

Hormonsko neravnovesje - melodija simfoničnega orkestra ni uglašena

»Hormonalne motnje lahko na splošno povzroči več dejavnikov, kot so stres, dolgotrajna hormonalna kontracepcijska zaščita, jemanje zdravil in steroidov, radioaktivno sevanje, kofein, alkohol, kajenje ter z vitamini in minerali osiromašena hrana.

Če imate motnje v menstrualnem ciklusu, akne, mastno kožo, prekomerno rast dlak, vrtoglavice, depresijo, glavobole, naraščanje telesne teže, zastajanje vode, je dobro vedeti, da so to le nekateri splošni simptomi hormonskega neravnovesja.« (Lončar, Rožanc in Dolinar, 2015, str. 28)

Celostni pogled na delovanje hormonov - pogled na orkester z balkona


»Tudi stroka je, vsaj na raziskovalnem področju, že zdavnaj prišla do spoznanja, da je uradno veljavna teorija o delovanju endokrinih žlez neustrezna. Naše žleze niso proizvodni obrat hormonov, ki delujejo ločeno drug od drugega. Že dolgo vemo (le uradna medicina zaenkrat še ne upošteva), da je celotno telo en velik hormonski sistem ter da skorajda ni organa, ki ne bi proizvajal tudi hormonov. Zato tudi težav v delovanju sistema ni mogoče odpravljati s preprostim pregledovanjem ene žleze ter dodajanjem tega in onega hormona, kot to zagovarja farmacija.

Nova spoznanja vse bolj potrjujejo videnje tradicionalnih medicin, ki so naš duh in telo vedno opazovale kot celoto, hormonski sistem pa zgolj kot povezovalca, ki stanje našega duha, naša čustva, misli in vzorce, ki jih ti ustvarjajo, materializira tudi v telesu. Tradicionalnih medicin ne zanimajo toliko snovi – posvečajo se predvsem procesom.« (Lončar idr, 2015, str. 26 in 27)

Adaptogene zdravilne rastline


»V biologiji obstaja zelo zanimiva beseda za rastline, ki imajo to lastnost, da normalizirajo procese v telesu. Rečejo jim adaptogeni. Kljub vsem kliničnim preizkusom in ugotavljanju mehanizmov delovanja te in one snovi imajo adaptogene rastline nekaj skupnega, kar se ne izraža v njihovi kemični sestavi. Skupno jim je predvsem to, da jih je življenje prisililo v ekstremno prilagodljivost. Za adaptogene je karakteristično, da normalizirajo funkcijo organizma, neodvisno od trenutnega patološkega stanja (npr. če je telesni parameter visok ali nizek, ga adaptogen približa normalni vrednosti).« (Skupaj za zdravje človeka in narave)

Ašvaganda – ena najpomembnejših adaptogenih zdravilnih rastlin v ajurvedi


Ašvaganda je ena najpomembnejših adaptogenih zdravilnih rastlin v ajurvedi, tradicionalni indijski medicini. Že več kot 3000 let se tradicionalno uživa za krepitev organizma, sklepov, kosti, protivnetno delovanje, pomlajevanje, povečanje rodnosti ter vzdrževanje ravnovesja živčnega sistema. Ašvaganda vsebuje tudi več kot 80 aktivnih sestavin. Izsledki mnogih znanstvenih raziskav* potrjujejo številne pozitivne učinke na človeško telo. Ašvaganda zmanjšuje anksioznost ter posledice fizičnih in psihičnih napetosti. Spodbuja fizično in miselno sprostitev, povečuje čustveno uravnoteženost ter učinkuje pomlajevalno (EFSA). Ašvagando lahko uživajo osebe z zmanjšanim delovanjem ščitnice (hipotiroza), odsvetuje pa se nosečnicam in osebam s prekomernim delovanjem ščitnice (hipertiroza).

Maca – adaptogena rastlina, prilagojena ekstremnim pogojem

Obstaja še ena adaptogena rastlina, ki uspeva na nadmorski višini nad 4.400 metrov, kjer je izpostavljena tako ekstremnim vremenskim pogojem, kot so velike temperaturne razlike, visok UV faktor, pomanjkanje kisika in močni vetrovi. To je maca.  Vsebuje snovi, ki jih telo potrebuje za hormonsko ravnovesje. Med njimi so najpomembnejše aminokisline in maca jih vsebuje kar 19 od skupno 20. Priporoča se pri lajšanju težav v menopavzi (EFSA). Uravnotežen hormonski sistem ohranja vitalnost in vzdržljivost telesa, fizično in mentalno energijo, normalen čustveni odziv na stresne situacije in zdravo telesno težo.

Maca in ašvaganda ter še nekatere rastline so lahko koristna pomoč pri vzpostavljanju ravnovesja v telesu, vendar ne pozabimo na uravnoteženo in zdravo prehrano, polno vitalnih snovi; torej ekološko pridelana živila, ki niso gensko spremenjena in so zrastla brez kemično-hormonskih pospeševalcev. Kakovostno, ekološko pridelano maco in ekološko ašvagando ter pestro ponudbo ekološko pridelane hrane najdete v bio prodajalni Norma. v Mariboru in v Ljubljani ter v spletni trgovini www.norma.si.

SEZNAM VIROV

Košorok H., A. (2013). Hormonska joga: poetično dinamični priročnik za uravnoteženo hormonsko življenje. Nova Gorica: Eno

Lončar, S., Rožanc K., Dolinar A. (2015). Preverjene naravne rešitve – Uravnajte ščitnico in rešili boste 100 težav hkrati. Ljubljana: Jasno in glasno, d.o.o.

Skupaj za zdravje človeka in narave. (2010). Pridobljen 9.4.205, s
www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=385.

* www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=withania+somnifera


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Ravnovesje-Joga-Hormoni-Maca-AsvagandaDomov
Powered By GeekLog