Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Ravnotezje-Lunin-Impulz-Narava
Sedem luninih impulzov

petek, 20. januar 2023 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

Piše: Suzana Antolin

Tako pomembno je biti dober s seboj in naravo in namesto da vlada samo eden od vaju obeh,
je bolje, da z mehkim medsebojnim vplivom vzpostavljata ravnotežje drug z drugim.
(Goethe)

Preteklost in sedanjost

Človek je tisočletje dolgo živel v harmoniji z ritmi narave, da je lahko preživel. Z budnim očesom je opazoval in prisluhnil nujnostim, ne da bi se na začetku spraševal o vzrokih.

Eskimi živijo sredi večnega ledu, v najtrših življenjskih okoliščinah, ki si jih komaj lahko predstavljamo. Njihov jezik ima za pojem ''sneg'' štirideset besed, saj so se naučili razlikovati med štiridesetimi različnimi oblikami zmrznjene vode. Negostoljubno podnebje jih je v to prisililo. Za izgradnjo iglujev, strehe, ki jih varuje, sta primerni namreč samo dve izmed štirideset vrst snega in ledu.

Človek ni opazoval natančno samo stanja stvari, ampak tudi kakšna je odvisnost med tem stanjem in časom opazovanja – dan, mesec, letni čas, stanje (položaj in oblika) Sonca, Lune in zvezd. Številne pomembne arheološke zgradbe iz starejših zgodovinskih obdobij potrjujejo, kako pomembno mesto so pripisovali naši predniki opazovanju ozvezdij in izračunavanju njihovih poti. Ne samo zaradi ''brezvrednega'' raziskovalnega nagona, ampak ker je bilo mogoče znanje o vplivu vsakokratnega ozvezdja tudi koristno uporabiti. Koledarji, ki so jih izdelali na osnovi gibanja Lune in Sonca, so služili za pregled določenih sil – impulzov, ki delujejo na naravo, človeka, živali samo ob določenem času in delovanje ponavljajo v pravilnih časovnih razmikih; še posebej tistih sil, ki so sočasne s potovanjem Lune in vplivajo na vse življenje, soodločajo o uspešnem in neuspešnem lovu, dobri ali slabi letini, o uspešnem in neuspešnem skladiščenju pridelkov in zdravljenju.

Raziskovalec narave Charles Darwin je v svojem klasičnem delu ''O izvoru človeka'' zapisal to, kar so številne generacije pred njim že vedele in upoštevale: Človek je podvržen tako kot sesalci, ptiči in tudi insekti skrivnostnim zakonom, zaradi katerih so naravni procesi, kot so nosečnost, rast rastlin, zorenje plodov, trajanje številnih bolezni, odvisni od Luninih period.
Izostreni čuti, budnost, sposobnost zaznavanja in natančno opazovanje narave so naše prednike naredili za ''mojstre pravega časa''.

Odkrili so:
- da so številni naravni pojavi – plima in oseka, rojstva, vreme, ženski menstrualni ciklusi …- povezani z Luninim potovanjem
- da se pri svojih opravilih številne živali ravnajo po stanju Lune. Na primer ptiči nabirajo material za svoja gnezda vedno ob določenem času in taka gnezda se po dežju vedno hitro osušijo.
- da je delovanje in uspeh delovanja za številna vsakdanja in manj vsakdanja opravila – sekanje drv, kuhanje, prehranjevanje, striženje las, delo na vrtu, gnojenje, pranje, uporaba zdravilnih snovi, operacije … - podvrženo ritmu v naravi;
- da so ob določenih dnevih operacije uspešne in jemanje zdravil zelo koristno, ob drugih dnevih pa ne, kar pa ni odvisno od količine in kvalitete zdravil ali zdravnikove usposobljenosti
- da so rastline v celoti in njihovi posamezni deli izpostavljeni delujočim silam, ki so od dneva do dneva različne, in da je poznavanje teh sil odločilno za uspešno pridelavo, oskrbovanje  in obiranje plodov. Zdravilne rastline pa vsebujejo več zdravilnih učinkov, če jih nabiramo v pravem času.

Z enim stavkom: Uspeh nekega delovanja ni odvisen samo od tega, kako smo za to delovanje usposobljeni, ampak nanj odločilno vpliva čas, ko to počnemo.

Naravno je, da so si naši prastarši prizadevali prenesti svoje znanje in izkušnje naslednikom. Zato je bilo nujno, da so poimenovali vplive s priročnimi, lahko razumljivimi imeni in izdelali jasen sistem, ki je vse sile popisal  in predvidel tiste, ki že vladajo in tiste, ki šele prihajajo.

Oporne točke iz narave: Sonce, Luna in zvezde so se ponujale za ''kazalce in številke'' na tej uri. O tem je odločalo preprosto dejstvo, da je ponavljanje bistvo ritma. Če človek na primer opazi, da je najuspešnejši čas za sajenje določene rastline le dva ali tri dni v mesecu in da takrat Luna vedno potuje skozi isto ozvezdje, potem je najbolj enostavno, da zaznamujemo to ozvezdje na posebni ''sliki'' in jo imenujemo tako, da bo iz imena razvidna kakovost njenih vplivov. Slike ozvezdij postanejo tako številke na številčnici neba.

V grobem so naši predniki ločili med dvanajstimi silami, ki so vsakokrat imele različno usmerjenost in posebnost. Te, ki so jih opazili v povezavi z gibanjem Sonca skozi ozvezdja (v obdobju enega leta) ali Lune (v obdobju enega meseca), so poimenovali z dvanajstimi različnimi imeni. Tako je nastalo dvanajst slik – znamenj, živalskega kroga – zodiaka: Oven, Bik, Dvojčka, Rak, Lev, Devica, Tehtnica, Škorpijon, Strelec, Kozorog, Vodnar in Ribi. Človek si je priskrbel ''zvezdno uro''. Na njej je lahko vedno odčital, kateri vplivi pravkar vladajo in kateri pospeševalni ali zaviralni vplivi bodo v prihodnosti sodelovali pri njegovih namerah. V preteklosti so se številni koledarji ravnali po Luni. V vsakdanjiku človeka so bili namreč vplivi povezani s položajem Lune v zodiaku večji kot vplivi, povezani s položajem Sonca. Morda, veste, da je še danes veliko praznikov odvisnih od položaja Lune: že od konca drugega stoletja po Kristusu se Velika noč vedno praznuje prvo pomladansko nedeljo, ko je prva pomladna luna.

Ta spoznanja o ritmih o naravi so bila pozabljena, praktično čez noč, na koncu 19. stoletja. Morda tudi zato, ker je vsako sistemiziranje lahko neke vrste uspavanje. Če moja ura kaže dvanajst vsak dan opoldne, mi seveda ni treba več gledati Sonca, da bi se prepričali, koliko je ura.

Ko neposredno zaznavanje sil, ki uravnavajo dan, ne igra več nobene vloge, izgubijo svojo veljavo tudi pravila in zakoni, ki koreninijo v neposrednem zaznavanju.
Glavni vzrok, da smo se odpovedali tovrstnim spoznanjem, so bile obljube moderne tehnike in medicine o ''hitrejših'' rešitvah za vse vsakdanje probleme. V najkrajšem času jima je uspelo vzbuditi iluzije, da lahko obljube tudi uresničita. Opazovanje in upoštevanje ritmov narave je naenkrat postalo nepotrebno. Spoznanja so preživela samo v posameznih pokrajinah.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Ravnotezje-Lunin-Impulz-NaravaDomov
Powered By GeekLog