Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Radioaktivni-Jod-Scitnica
Jod proti radioaktivnem jodu

ponedeljek, 20. marec 2023 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

Večino joda v našem telesu je najti v ščitnici. Če se v ščitnici veže radioaktivni jod, je naravni jod onemogočen, delovanje žleze pa moteno. Dolgoročno radioaktivni jod poveča možnost, da zbolimo za rakom ali za kako drugo boleznijo žleze ščitnice. Ker ščitnica s hormoni, ki jih izloča, uravnava mehanizme vseh telesnih celic, motnje v njenem delovanju prizadenejo vse telo. 

K sreči ima radioaktivni jod, ki se lahko sproži ob jedrski nesreči ali eksploziji, razpolovno dobo osem dni; to pomeni, da se v tem času njegovo sevanje zmanjša na polovico, v šestnajstih dneh pa na četrtino prvotne moči.

Dobra novica je tudi to, da so celice, ki vsebujejo dovolj naravnega joda, manj dovzetne za sprejem radioaktivnega joda. Prav zato je dodajanje joda eden od pomembnih ukrepov v primeru jedrske katastrofe, saj nas zaščiti pred trajnimi poškodbami. Če pravočasno zaužijemo naravni jod, se bo radioaktivni jod, četudi bo prišel v telo, nevezan izločil iz telesa. 

Toda pozor! Jod je v prevelikih količinah strupen, zato utegne jemanje večjih odmerkov povzročiti številne težave in celo poškodovati ščitnico. V primeru nesreč prebivalstvu svetujejo zaužitje skrajno visokih odmerkov, ki za skoraj tisočkrat presegajo dnevno dozo. Toda v isti sapi sporočajo, naj tovrstnih pripravkov ne jemljejo ljudje, starejši od štirideset let, saj lahko naravni jod pri njih povzroči več škode kot koristi. Jod še posebno odsvetujejo v primeru avtoimunskih bolezni ščitnice, motenj srčnega ritma, srčnega popuščanja, ledvičnih okvar ali jemanja zdravil za zniževanje krvnega tlaka.

Dodatna težava s tovrstnimi tabletami je v tem, da najbolje delujejo, če jih zaužijemo že uro prej, preden nas doseže radioaktivni jod. Večdnevno predhodno jemanje naravnega joda samo škoduje. Če pa tablete zaužijemo več kot šest ur po jedrskem dogodku, je njihovo delovanje zanemarljivo. Kot vidite, je za civilno zaščito v primeru nepričakovanega dogodka izbira pravega trenutka najtežja naloga, skoraj nedosegljiv cilj. 

Je jemanje joda res smotrna strategija zaščite? 
Če vemo, da je telo kot spužva, da torej vsrka vse radioaktivne izotope elementov, ki jih v telesu primanjkuje, je razumljivo, da je najboljša zaščita telo oskrbeti s potrebnimi elementi ter mu tako zagotoviti visoko raven zaščite in dovolj časa, ne da bi prišlo do neželenih učinkov. 

Če imamo v telesu dovolj naravnega joda, smo v veliki meri varni pred radioaktivnim jodom. Če imamo poleg tega dovolj kalcija in magnezija, smo varni tudi pred vezavo radioaktivnega cezija in urana.

Najvarnejše je uživanje naravne oblike joda (alga kelp), saj s tem ščitnici pomagamo do celodnevnega normalnega delovanja, hkrati pa smo v veliko boljšem položaju tudi v primeru, da pride do povečanja ravni radioaktivnega joda v ozračju. Znaki, da ščitnica ne deluje dobro, so upočasnjen metabolizem, nenehna utrujenost, motnje spanca in »megla« v glavi.

Vredno se je temeljito spoznati s svojo ščitnico, zato priporočamo v branje priročnik Uravnajte ščitnico in rešili boste 100 težav hkrati.

Vir: zazdravje.net

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Radioaktivni-Jod-ScitnicaDomov
Powered By GeekLog