Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Prvorojenec-Uspeh-Brat-Sestra
Zato so prvorojenci uspešnejši od svojih bratov in sester

četrtek, 2. marec 2017 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

Starejši otroci dosegajo boljše rezultate kot njihovi bratje oziroma sestre.
Da so prvorojeni otroci bolj uspešni od svojih bratov in sester, je pokazala raziskava strokovnjakov z Univerze v Edinburgu, kjer so spremljali razvoj pet tisoč otrok, od prvega pa vse tja do14. tega leta starosti..

Kot so zapisali v reviji Journal of Human Resources,  je vzrok v tem, da so ti otroci v zgodnjih letih prejeli več duševne stimulacije s strani staršev, da dosegajo boljše rezultate na kognitivnem področju, pa so ugotovili na osnovi preverjanja kako napredujejo v govoru, branju in risanju.

Na vsaki dve leti so jim ponudili reševanje nalog, na osnovi katerih so ocenjevali njihove veščine. Ob tem so ugotovili, da prvorojenci tudi na inteligenčnih testih dosegajo boljše rezultate. 

Z otrokom se je treba ukvarjati

Raziskava je pokazala, da so otroci prejemali podobno čustveno podporo, na večjo inteligenco prvorojenca pa je vplivala predvsem intenzivnost druženja s starši. Ti namreč prvemu otroku v zgodnjih letih življenja namenijo več časa za skupno branje, poslušanje pesmi in igro, kar samo stimulira otrokov razvoj. Pri drugem otroku za skupno igro ni več toliko časa, starši imajo več obveznosti.

Kot navaja britanski The Independent, so prejšnje študije pokazale, da so prvorojenci uspešnejši bolj ambiciozni in običajno dosežejo višjo izobrazbo od svojih mlajših bratov in sester,  vendar pa so po drugi strani tudi bolj cinični.

Vir: www.zurnal24.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Prvorojenec-Uspeh-Brat-SestraDomov
Powered By GeekLog