Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Prva-Svetovna-Vojna-Jarem
Skrivnost modrega planeta 6.del

sobota, 21. november 2020 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

Prva svetovna vojna
Prva svetovna vojna je bila v Načrtu že davno predvidena. Stari svet je bilo namreč potrebno sesuti in na novo preurediti po zamislih Gospodarjev. Spremeniti je bilo treba način razmišljanja prebivalstva. Ustvariti je bilo treba novo velesilo, ZDA, ki naj bi v naslednjih fazah načrta odigrala bistveno vlogo. Življenja milijonov ljudi kajpak pri tem niso bila pomembna.

Mlada, obetavna nova država ZDA je morala postati tudi vojaška sila, da bi kasneje prerasla v imperij. Toda oboroževanje je bilo drago kot poper in kdo ga bo plačal? Ameriški državljani, z vpeljavo vojnega davka seveda! Odlična priložnost, da se podjetnim Američanom nadene fiskalni jarem!

Obenem je bilo po Načrtu potrebno izvesti oslabitev velikih evropskih gospodarstev, predvsem  Nemčije, Francije in Anglije, ter sesutje drugih (Avstroogrska), kar bi obubožanemu prebivalstvu vcepilo primerno dozo strahu v kosti, da bi postali sprejemljivejši za nove ideje. Povod za vojno je bil čisto preprost: inscenirani atentat na avstroogrskega prestolonaslednika Ferdinanda, kar je prelilo kapljo čez rob sovražnosti. Vnela se je vojna svetovnih razsežnosti, v kateri je bilo žrtev kot še nikoli dotlej.

Da bi se ZDA okrepile in obogatile, jo je bilo treba vključiti v spopad; za povod je bilo poskrbljeno s potopitvijo ameriške ladje Lusitania (1916), ki je prevažala ameriško blago zaveznikom. Kapitulacijo so poraženi Nemci podpisali v vagonu na Versajski mirovni konferenci, pri kateri so sodelovali predstavniki obeh strani, skoraj vsi »pravega« porekla. Pogodba je vsebovala domišljena določila, ki so že vodila k drugi svetovni vojni.

Ko je bilo vojne konec, so bile ZDA že močne in dobro oborožene, a z ogromnimi dolgovi. Z obdavčitvijo ljudstva skozi t.i. vojni davek so vse dolgove pokrili in orožarjem zagotovili bajen profit. Vojni davek pa so, hm, pozabili ukiniti.

SE NADALJUJE

Zoran Železnikar

Vir: www.prisluhni.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Prva-Svetovna-Vojna-JaremDomov
Powered By GeekLog