Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Projekt-Prijatelji-Pomagamo-Kosovo-Zival




Pomagajmo prijateljem s Kosova

četrtek, 8. november 2012 @ 22:31 CET

Uporabnik: Sonce

Pred kratkim so se trije člani društva Mačjelovka vrnili s Kosova. Odzvali so se povabilu prijateljev, da prostovoljno pomagajo pri projektu CNVR (catch - neuter - vaccinate - release), v okviru katerega se je v nekaj mesecih opravilo več kot 300 sterilizacij in kastracij prostoživečih psov in mačk.

O projektu
Vojna je naredila svoje. Živali na Kosovu, ki so pred tem imele lastnike, so se znašle na cesti. Mačk, ki so pri ljudeh opazno bolj priljubljene kot psi, skoraj ni opaziti, medtem ko je na vsakem vogalu krdelo psov. Ti so nezaželeni in preganjani. Čeprav so večinoma prijazni, se jih ljudje neznansko bojijo.

Društvo Animal Friends of Kosovo se je odločilo izboljšati življenjske pogoje za tamkajšnje živali. Prostovoljci so pred enim letom organizirali protest proti streljanju uličnih psov in začeli razdeljevati na tisoče letakov o pomenu sterilizacije in kastracije. Ljudje so projekt dobro sprejeli in so želeli izvedeti še več, zato so prostovoljci društva junija letos začeli s projektom CNVR v Skenderaju. V nekaj mesecih so sterilizirali oz. kastrirali okoli 350 psov in 25 mačk.

Njihov način dela je soroden reševanju problematike prostoživečih mačk v Sloveniji. Prostovoljci pse ulovijo in jih pred posegom namestijo v kletke. Vsaka žival je nekaj dni po sterilizaciji oz. kastraciji spuščena nazaj v okolje, prostovoljci pa si prizadevajo, da bi čim več mladičem našli nove domove.

Pomoč Mačjelovke
Oktobra so se projektu pridružili prostovoljci iz društva Mačjelovka. V tednu dni so prostovoljci opravili 55 operacij, pomagali na svet 8 pasjim mladičkom in poleg vseh odraslih živali, ki so bile na posegih, poskrbeli tudi za okoli 20 pasjih mladičkov brez mame, ki jim zdaj iščejo nove domove.

V tem času so se soočili s pomanjkanjem opreme, zdravil in raznih pripomočkov, za katere nam je jasno, da bi živalim omogočili dostojno bivanje med hospitalizacijo. Prav tako so opazili pomanjkanje hrane za živali, saj je ponudba v trgovinah zelo skromna in primerna zgolj za odrasle pse.

Bliža se zima, ki je na Kosovu še bolj kruta kot pri nas. Skupaj lahko pomagamo in podpremo izvajanje projekta tudi v prihodnjih mesecih.

Veseli bomo donacij:

hrane (briketi, mleko za pasje mladiče, mehka hrana),

posod za hrano in vodo,

povodcev, ovratnic, krtač,

odej, rjuh in pleničnih podlog.

Za predajo donirane hrane in/ali opreme kontaktirajte društvo Mačjelovka na številko 040 212 797 vsak dan od 17. do 20. ure.

Podprimo prostovoljce na poti do novih zmag
Z obiskom članov društva Mačjelovka je bil projekt v Skenderaju zaključen, prostovoljci s Kosovapa potujejo naprej. Njihova naslednja destinacija je Gračanica, kjer bodo od letošnjega decembra do maja 2013 nadaljevali projekt sterilizacije in kastracije ter oskrbe živali. Tudi tokrat se bodo posvetili informiranju in ozaveščanju tamkajšnjih prebivalcev, da bo njihovo delo zares pustilo neizbrisljivo sled in spremembo na bolje.

Društvo Animal Friends of Kosovo nima lahkega dela, a verjame v svoj cilj, pri čemer jih popolnoma podpiramo. Ker je njihovo delovanje financirano zgolj iz naključnih donacij, jim želimo pomagati po najboljših močeh. Pridružite se nam po svojih zmožnostih.

Vsi, ki se odločite za finančno donacijo, lahko nakažete poljuben znesek na račun društva Mačjelovka (Društvo za pomoč prostoživečim mačkam Mačjelovka, Polje, Cesta XXXII/11, 1000 Ljubljana): 02045-0259078752, ki je odprt pri Novi Ljubljanski banki. V polje "Namen" vpišite: "Donacija-Kosovo". 

Res iskrena hvala, ker vam ni vseeno!


"Nekateri ne razumejo, zakaj pomagamo živalim v stiski. Nam ni jasno, zakaj ni taka pomoč vsem samoumevna." (Foto: arhiv društva Mačjelovka; Kosovo, oktober 2012)


Oskrbovanci s Kosova potrebujejo našo pomoč. (Foto: arhiv društva Mačjelovka)


Prostovoljci društva Mačjelovka so sodelovali pri sterilizaciji in kastraciji ter oskrbi živali. (Foto: arhiv društva Mačjelovka)


Z izobraževanjem in sodelovanjem z lokalnim prebivalstvom do trajnih sprememb na bolje. (Foto: arhiv društva AFK)

Vir: DZZŽ LJ

1 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Projekt-Prijatelji-Pomagamo-Kosovo-Zival







Domov
Powered By GeekLog