Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Primerno-Darilo-Boni-Kartice-Uporaba-Pra
Darilni boni in kartice pod drobnogledom ZPS: Pravila uporabe preverite pred nakupom!

četrtek, 3. december 2015 @ 22:31 CET

Uporabnik: Sonce

Darilni boni so za številne priročno darilo, izbira je pestra, a na ZPS opozarjajo, da so darilni boni in kartice lahko primerno darilo le, če jih izberemo preudarno in z mislijo na obdarovanca ter njegove želje. Darilni boni in kartice imajo različno časovno veljavnost in način uporabe, zato je pomembno, da imate potrebne informacije pred nakupom ter da z njimi seznanite tudi obdarovanca.

Kako do informacij?
Podjetja objavljajo informacije o darilnih bonih in karticah na svojih spletnih mestih, a jih je v večini primerov premalo, da bi se lahko kar odločili za nakup. Tudi v objavljenih splošnih pogojih, ki urejajo uporabo darilnih bonov in kartic, pogosto manjka kakšna pomembna informacija. »Potrošnikom svetujemo, da ponudnika pokličejo ali obiščejo njegovo poslovalnico in še pred nakupom pridobijo vse potrebne informacije za izbiro darilnega bona ali kartice. Pomembna sta zlasti čas veljavnosti in morebitne druge omejitve uporabe. S tem boste prihranili slabo voljo obdarovancu, ki se bo lahko s splošnimi pogoji seznanil šele, ko bo bon že dobil in sprememba ne bo več mogoča,« opozarja Alina Meško iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Pozor: rok uporabe je pogosto (pre)kratek
Obligacijski zakonik namreč uvršča darilne bone med t. i. »izkazne papirje«, kar pomeni, da za njih velja zastaralni rok 5 let, vendar pa na ZPS zagovarjajo stališče, da morajo biti darilni boni in kartice veljavni vsaj 5 let od nakupa ali prvega polnjenja, kot dobro poslovno prakso pa pozdravljajo njihovo neomejeno časovno uporabo. Žal je večina darilnih bonov in kartic še vedno časovno omejena, najpogosteje le na eno leto, lahko pa celo samo na šest mesecev.

Ste pozabili unovčiti darilni bon?
Morda imate tudi sami doma kakšen darilni bon, ki ga še niste izkoristili, njegova veljavnost pa je medtem že potekla. Ali boste darilni bon lahko še vedno unovčili je odvisno od ponudnika. »Z nakupom darilnega bona ste pristali na pogoje, ki jih je določil trgovec, vključno z rokom trajanja darilnega bona ali kartice. Pogoji namreč veljajo, dokler jih pristojen organ (tržna inšpekcija ali sodišče) ne razglasi za nepoštene. Zato je pomembno, da o pogojih uporabe darilnega bona ali kartice obvestite tudi obdarovanca,« svetuje  Alina Meško iz Zveze potrošnikov Slovenije.

In dodaja: »Po izkušnjah naše pravne svetovalne pisarne so podjetja večinoma pripravljena sprejeti tudi bone, katerih veljavnost je že potekla, zato članom vedno svetujemo, naj se tudi po preteku roka obrnejo na podjetje.«

Z bonom ali kartico ravnajte kot z gotovino in ga skrbno spravite
Če boste namreč bon morda izgubili ali ga založili, ga večina ponudnikov ne bo nadomestila z novim.

Kaj se zgodi, če imate darilni bon ali kartico v vrednosti 50 evrov, kupili pa bi radi izdelek za 30 evrov?
Pri darilnih karticah s tem ne bo težav, saj se porabljeni znesek odšteje, preostanek pa lahko porabite pri naslednjih nakupih. Stanje na kartici lahko preverite na prodajnih mestih, pri nekaterih trgovcih se izpiše tudi na računu. Drugače pa je pri darilnih bonih opozarjajo na ZPS, saj le nekateri ponudniki vrnejo potrošniku del neizkoriščene vrednosti bona, in sicer v bonih manjše vrednosti ali pa v gotovini, zato bolje kupiti/podariti več bonov nižjih vrednosti (po 5 ali 10€) kot pa npr en bon za 50€

Kaj storiti, če izdajatelj ne sprejme bona?
Lahko se zgodi, da ponudnik darilnega bona zavrne sprejem bona v času njegove veljavnosti oziroma onemogoči njegovo uporabo s postavljanjem novih, dodatnih pogojev za uporabo storitev. V takem primeru pišite ponudniku in pisno zahtevajte izpolnitev v določenem roku svetujejo na ZPS. Če rok preteče in zahteva ni izpolnjena, na podlagi 299. člena Obligacijskega zakonika zahtevajte povračilo denarja. Ponudnik je torej dolžan vrniti kupnino, če ne opravi storitve.

Članek je v celoti objavljen na www.zps.si.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Primerno-Darilo-Boni-Kartice-Uporaba-PraDomov
Powered By GeekLog