Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Primerjava-Potrosniski-Kredit-Razlika
Potrošniški krediti pod drobnogledom ZPS

četrtek, 22. maj 2014 @ 22:31 CEST

Uporabnik: Sonce

Razlika med najbolj in najmanj ugodnim kreditom skorajda 1.000 evrov!
Na ZPS so se tokrat odločili, da na spletnih mestih bank in neposredno v njihovih poslovalnicah preverijo, kako do ugodnega kredita. V pomoč jim je bila potrošnica s povprečno slovensko plačo, ki je iskala kredit za prenovo kuhinje v višini 7.000 evrov, ki ga bo odplačala v štirih letih.

Ključna ugotovitev njihovega pregleda je, da se primerjava ponudbe splača, saj je bila razlika med najbolj in najmanj ugodnim kreditom skorajda 1.000 evrov. Obenem pa pri ZPS tudi ugotavljajo, da banke pri zagotavljanju kakovostnih storitev čaka še veliko dela.

Celoten članek, ki je bil objavljen v prilogi Osebne finance v majski številki revije VIP, je brezplačno na voljo na spletni strani www.zps.si (http://bit.ly/1i6ILDH)

Nasvet ZPS: »Ne hitite, najema kredita se lotite premišljeno!«

1. Pred odločitvijo o najemu kredita ocenite ali si ga lahko privoščite.

»Še preden začnete raziskovati ponudbo, ocenite, koliko kredita boste lahko mesečno odplačevali,« poudarja Boštjan Krisper iz ZPS. Dodaja še: »Za oceno kreditne sposobnosti pa seveda potrebujete dober pregled nad svojimi mesečnimi prihodki in vsemi nujnimi izdatki. V kolikor še ne vodite domačega knjigovodstva, je pred najetjem kredita skrajni čas, da ga začnete«

2. Preverite ponudbo bank - zgolj za orientacijo.
Pri ZPS potrošnikom priporočajo, naj ali s pomočjo informativnih izračunov na spletnih straneh bank izberejo tiste banke, ki pridejo v poštev za primerjavo, ali pa bančno ponudbo preverijo v primerjalniku na spletni strani ZPS. Te ponudbe naj obravnavajo kot izhodišče za izbiro primernih bank.

3. Banke prosite za konkretno ponudbo
Naslednji korak je svojo lastno in druge banke, najbolje po elektronski pošti, prositi za ponudbe. Prav to je storila potrošnica in iz večine bank prejela konkretne ponudbe. Žal sicer ne dovolj konkretne, saj potrošnici kar tretjina bank ni sporočila vseh ključnih podatkov, ki jih potrošnik potrebuje za presojo, ali je kredit ugoden ali ne.  

4. Obiščite bančne poslovalnice - Šele tam boste izvedeli, kakšno ponudbo vam je banka v resnici pripravljena dati.
Potrošnik lahko izmed bank, ki so mu poslale dovolj podatkov za primerjavo ponudbe, izbere najugodnejše. Te naj zaprosi za informacijo o tem katera dokazila potrebujejo odobritev kredita in se potem napoti na obisk bančne poslovalnice.

Pozor! Končne ponudbe so večinoma slabše od tistih po e-pošti
»Ne morem si predstavljati, da se v trgovini odločim za nakup hlač, ki imajo označeno ceno, na blagajni pa mi prodajalka pove, da bom morala zanje plačati več«, je razmišljala potrošnica ko so jo na bankah presenetili z višjimi cenami od prej ponujenih. Zelo jo je zmotilo tudi, da nekatere banke zelo zbirokratizirane in že za informacijo o dejanski ponudbi zahtevajo ogromno dokazil.

Ne pozabite!

- Pri načrtovanju vašega kredita ne pozabite, da se obrestna mera kredita mogoče lahko spremeni, kredit pa postane dražji. Banke to tveganje pogosto pozabijo omeniti.

- Kredite z enakim zneskom in obdobjem odplačila boste najlažje primerjali med seboj s pomočjo efektivne obrestne mere (EOM). Zavedajte se, da lahko paketne ponudbe, npr. krediti z dodatnimi zavarovanji in karticami, zelo podražijo vaš kredit.

- Za dobro kreditno ponudbo bo pri banki treba odpreti tudi bančni račun. Še preden boste obiskali izbrane banke, preverite če ponujajo vse storitve, ki jih potrebujete. Na našem spletnem mestu v primerjalniku bančnih računov pa še primerjajte stroške vodenja bančnega računa v teh bankah in v vaši banki.

- Če bodo vse banke zavrnile odobritev kredita, razmišljate pa, da bi kredit najeli pri nebančnem ponudniku, svetujemo, da ste zelo previdni. Nebančni kreditodajalci zelo pogosto zaračunajo oderuške stroške, pogosto pa prihaja tudi do drugih kršitev vaših pravic.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Primerjava-Potrosniski-Kredit-RazlikaDomov
Powered By GeekLog