Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Prepir_Partnerstvo_Moki_enska_Zveza
Kako se skregati, rešiti spore in obdržati zvezo

nedelja, 12. julij 2020 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Piše: Bern Jurečič v Karma plus

Nihče ni popoln. Če se še tako trudite, če v partnerstvu še tako ljubite drug drugega in če je vaša zveza še tako razumevajoča, pa tu in tam vseeno pride do kratkega stika. Toda takšni trenutki vašemu odnosu ne bi smeli priti do živega. Zato vam predstavljamo osem načel, ki jih velja upoštevati, če naj bi se dobro skregali in obenem svoje zveze ne postavili pod vprašaj.

1. Omogočite svojemu partnerju (oziroma partnerki) dovolj prostora za izražanje njegovih/njenih skrbi.
Nihče ne mara prekinjanja, zato mu/ji tudi vi dovolite povedati misel do konca, pa četudi se s povedanim ne strinjate. (op.: V nadaljnjem tekstu bo v uporabi samo ena oblika, torej kot bi bilo pisano s stališča ženske.)

2. Še posebno se potrudite razumeti, kaj vam pravzaprav želi povedati.
Kaj lahko namreč padete v past, misleč da dobro veste, kaj hoče povedati, v resnici pa ne razumete ničesar. Če bo dobil občutek, da ste ga razumeli, bo prepir prav gotovo končan prej in z manj bolečine.

3. Ne izrecite ničesar takšnega, kar bi kasneje lahko obžalovali.
Na svojo zvezo vedno glejte kot na steklo, ki je lepo, sijajno, trdno in čisto, toda če naredite neprevidno potezo, se lahko poškoduje ali pa celo razbije. Zato izbirajte besede, ki jih boste rekli v afektu, ko je prepir na vrhuncu.

4. Ne vlecite na dan starih stvari.
Preteklost je preteklost, ostane naj tam, kjer je. Če se boste stalno ozirali nazaj na tisto, kar je že zdavnaj minilo, ne boste nikoli našli rešitve za bodočnost, vaš partner se bo čutil manj ljubljen in spoštovan, vi pa ga boste opazovali vedno bolj izpolnjeni z negativnimi čustvi.
Ljudje delamo napake. Dajte partnerju priložnost za popravo storjenega in ga podprite v primeru, ko napravi nekaj v pravilni smeri.

5. Naučite se sklepati kompromise.
Če vam uspe skleniti dogovor, se boste izognili še bolj žolčnemu prepiranju. Če vam kaj ni všeč, poskusita s partnerjem najti kakšno od vmesnih rešitev. Seveda velja tudi obratno - bodite pripravljeni na iskanje alternativnih rešitev spora, ki niso všeč vašemu sogovorniku.

6. Vedeti morate, da včasih kljub največjim naporom skupnega jezika s partnerjem le ne boste našli.
Do prepira navadno pride zaradi nekega nestrinjanja med dvema osebama. Sami verjamete, da ta druga oseba, na primer vaš partner, ne pozna vseh dejstev ali okoliščin, zato mu jih želite pojasniti. Kolikor bolj se ne bo strinjal z vami, tem bolj boste razburjeni. Toda če boste spoznali, da se je včasih morda bolje strinjati z mišljenjem osebe, ki vam veliko pomeni, boste izkazali in dokazali ne le dejstvo, da cenite njegovo stališče, ampak tudi njegovo osebnost. In kdo ve, morda pa kasneje svoje stališče spremeni kar sam od sebe …

7. Obvežite se, da boste o problemu razpravljali, dokler ne bo razrešen.
Verjetno je še najlažje izogibati se partnerju oziroma molčati. Vendar je veliko boljša rešitev medsebojna obljuba, da dovolj spoštujeta drug drugega, da se bosta o zadevi pogovorila do njene razrešitve, pa čeprav to traja celo noč. Če se namreč dovolj potrudita oba, noben problem ni nerešljiv.

8. Tudi sredi kreganja naj bo vaš prvi interes odnos z njim (oziroma njo).
To seveda nikakor ne pomeni, da se zato uklonite in ogrozite svojo trdnost ter integriteto. Le tega se zavedajte, da je oseba, s katero se pravkar grdo kregate, vaša najboljši prijatelj, ljubimec, (bržkone) oče vaših otrok in dovolj sorodna duša, da sta skupaj preveslala že marsikaj. Če se tega v prepiru zavedata oba udeležena, se bosta izognila okrutnosti in grdim potezam.
In na koncu še nekaj, česar v času prepira tudi ne smete izgubiti izpred oči: vaš partner naj vedno ve, kaj vas razburi.

Za konec še enkrat opomba, da v celem tekstu povedano velja tako "zanjo" kot "zanj". Končno se nikoli ne kregamo sami s seboj – če je z nami vse v redu, seveda. Zato naj velja:

ČE SE ŽE NE MOREMO IZOGNITI OBČASNIM KRATKIM STIKOM, VSAJ UPOŠTEVAJMO ZAPISANO IN SE IZOGNIMO HUDIM POSLEDICAM! Uspešno kreganje vam želimo!

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Prepir_Partnerstvo_Moki_enska_ZvezaDomov
Powered By GeekLog