Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Prehlad-Preventiva-Jesen-Mraz-Virus
Kako lahko preprečimo prehlad

torek, 1. januar 2019 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

Piše: Anja Jurko v Vivi www.viva.si

Jesenski dnevi so  najprimernejši čas, da okrepimo svoj organizem in življenjsko moč ter zatremo prve simptome prehlada ali gripe ter ju celo preprečimo.

Mraz ni glavni krivec za prehlad
Razlog za sezono prehladov v hladnejšem času se skriva v tem, da se več časa zadržujemo v zaprtih prostorih in v bližini bolnih. Zaradi hladnega vremena se izsuši tudi nosna sluznica, ki je tako dovzetnejša za virusne okužbe. Drži pa, da lahko telo doživi fizični stres, kadar vas dolgo zebe, saj porabi veliko energije, da se ogreje –takrat pa ste dovzetnejši za okužbe.

Bakterije niso povzročitelji prehlada
Prehlad povzročijo virusi in ne bakterije, zato za njegovo zdravljenje antibiotiki, ki uničijo samo bakterije, niso uporabni. Obstaja več kot dvesto virusov, ki lahko sprožijo prehlad, zdravljenje z antibiotiki pa je potrebno le, če prehlad sproži bakterijsko okužbo, kot je vnetje sinusov, ušesa ali grla. Prve znake bolečega žrela lahko odpravite tudi z grgranjem slane vode: V kozarec z vodo dodajte dve čajni žlički morske soli. 

Poskrbite za higieno

Najboljša preventiva je redno umivanje rok in izogibanje stiku rok z obrazom. Večino prehladov namreč povzročijo rinovirusi, ki se koncentrirajo v nosni sluznici, roke pa so veliko v stiku z nosom. Rinovirusi lahko zunaj nosne sluznice preživijo do tri ure, kar pomeni, da ta čas vladajo ugodne razmere za okužbo, tudiče so na rokah. In kaj je še pomembno, da preprečite prenos prehlada? Pri kihanju in kašljanju vedno uporabite robec in ga po uporabi zavrzite, nato pa si umijte roke. Kadar v bližini ni mila in vode, uporabiti dezinfekcijsko sredstvo za roke.

Zaščitite se z naravnim antibiotikom – česnom
Česen ljudje že stoletja uporabljajo kot preventivo pred okužbami, šele nedavno pa so ugotovili, da vsebuje številne žveplove spojine z močnimi protibakterijskimi in morda tudi protivirusnimi lastnostmi. Žveplove spojine uničujejo sposobnost bacilov na enak način, kot se proti okužbi bori penicilin. Dnevno zaužijte vsaj tri stroke česna v kombinaciji z veliko zelenjave. Ob prvih znakih prehlada vsaki dve uri zaužijte pol stroka česna.

Ob prvih znakih prehlada – topla kurja juhica
Znanstveniki so potrdili učinkovitost tega zdravila naših babic. Kurje prsi vsebujejo veliko cinka, ki ga lahko zaužijete tudi v obliki tablet. Ko začutite prve znake prehlada, v roku 24 ur zaužijte cink v taki ali drugačni obliki. 

Prehranska dopolnila, ki blažijo prehlad
Ko govorimo o obrambi pred prehladi, je prva misel vitamin C, ki že dolgo velja za enega pomembnih borcev proti prehladu. Kateri so še drugi branilci?

Pomagajte si s superživili
Macaje pravi vir mineralovin številnih vitaminov, zato nas brani pred vsemi oblikami stresa.Camucamu je najbogatejši znani vir vitamina C. Chia semena so bogat rastlinski vir omega 3 maščobnih kislin. Jagodegojiso bogate z aminokislinami, vitamini, minerali, nenasičenimi maščobnimi kislinami, antioksidanti in karoteni. Jagode acai vsebujejo več antioksidantov kot borovnice in so odlične za krepitev imunskega sistema. Alga spirulina vsebuje antioksidanta luteininzeaksantin, alga klorelapavsebuje velik delež beljakovin in vse esencialne aminokisline.

Uživajte antioksidante in zdrave maščobe

Veliko tekočine na dan, odžene prehlad stran!
Zaradi ogrevanja je zrak v prostoru bolj suh, kar še hitreje pripelje do dehidracije. Voda je vedno dobra izbira, lahko pa si privoščite tudi topel zeliščni čaj z medom, ki bo pomagal pri bolečem grlu, ali pa zeleni in črni čaj, ki vsebujeta obilo antioksidantov. Čaj iz materine dušice razkužuje dihalne poti. Med obroki ga pijte dva- do trikrat na dan. Omejite uživanje kofeinskih napitkov in se izogibajte alkoholu.

Telovadba krepi tudi imunski sistem

Raziskave znanstvenikov iz Severne Karoline so pokazale, da zmerna vadba (hoja, aerobika), ki naj traja vsaj pol ure na dan, krepi imunski sistem. Ljudje, ki redno telovadijo, tudi zbolijo, vendar se pri njih pokaže manj simptomov, poleg tega pa hitreje okrevajo. Če imate rahel prehlad, zato ne opustite vadbe, kajti zmerna vadba bo le pripomogla k hitrejšemu okrevanju.

Uporabljajte razpršilo za nos in parno kopel
S fiziološko slano raztopino vsakodnevno čistite nosno sluznico in tako preprečite, da bi se bakterije in virusi zadrževali v dihalih. Vsajenkrat na teden si privoščite parno kopel:zobrazom se nagnite nad posodo z vročo vodo in si glavo pokrijte brisačo. Vodi lahko dodate eterično olje (evkaliptovo olje, olje čajevca, olje limonove materine dušice) ali pest suhih kamilic. Med vdihavanjem globoko dihajte skozi nos in usta.

Zdravilna finska skrivnost
V savni se ne boste le otresli stresa in s tem krepili organizma – savnanje je po naporu primerljivo s telesno dejavnostjo, saj se pospeši ritem srca in sproži presnovne reakcije. Z vročino v savni boste pospešili naravni proces zdravljenja, saj pri povišani telesni temperaturi telo začne proizvajati bele krvničke in protitelesa. Finci si že stoletja na ta način grejejo premraženo telo in z rednim savnanjem skrbijo za zdravo življenje. 

Blagodejna moč masaže
Dobro počutje, ki ga prinaša masaža, poskrbi za telesno in duševno sprostitev. Masaža pospešuje sproščanje živčnih prenašalcev, ki zmanjšujejo bolečino, zniža pa se tudi raven stresnih hormonov. Vzemite pa si tudi čas za nežnosti. Raziskave, opravljene na ameriških klinikah, so  namreč dokazale, da ljudje, ki se razumejo in si izkazujejo nežnost, veliko redkeje obolevajo.

Preženite stres in se mu nasmejte
Izogibajte se vsem oblikam stresa. Živite in delajte v prijetnem, prijaznem okolju. Vsakodnevno se družite z ljudmi, ki vas razveseljujejo, pozabite na obremenitve ter si vzemite čas za sprostitev in smeh. Raziskavi Evropskega centra za imunoterapijo v Obertalu sta dokazali, da smeh in dobro razpoloženjeigrata pomembno vlogo pri krepitvi imunskega sistema. Po sproščenem smehu se namreč število imunskih telesc v krvi poveča. 

Dovolj spanja
Spanje uravnava hormon kortizol, ki spodbudi celice, da krepijo imunski sistem. Vsaj sedemurni spanec je torej eden od pomemben načinov, kako preprečiti prehlad. Ko zaznate prve znake slabšega počutja, si privoščite počitek, s čimer bo organizem prihranil več energije in jo uporabil za boj z virusi. Počivajte na toplem, najbolje pod odejo. Poskrbite tudi, da bodo vaše noge vedno tople.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Prehlad-Preventiva-Jesen-Mraz-VirusDomov
Powered By GeekLog