Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Prebava-Ayurganica-Svetuje-Prazniki-Medi
Ayurganica svetuje: Kako do popolne prebave in ravnotežja po praznikih

torek, 13. januar 2015 @ 19:41 CET

Uporabnik: Sonce

AYURGANICA SVETUJE: KAKO DO POPOLNE PREBAVE IN RAVNOTEŽJA PO PRAZNIKIH

Piše Sandra Komasz, specialist ajurvedske medicine (Ayurganica, ajurvedski center zdravja, Ljubljana)

Vsi poznamo prijetno praznično vzdušje, kjer se večina od nas v družbi družine, prijateljev, znancev in sodelavcev brez zavor prepušča uživanju in to v res izjemno dobri jedači in pijači. Povabljeni smo na brezštevilne zabave, ki se vrstijo noč za nočjo in kjer imamo na izbiro brezkončne količine različnih šunk, pršutov, različnih vrst kruha, rib, raznolikih omak - ne smejo pa manjkati tudi pregrešno dobre sladice.

Mize se šibijo pod dobrotami…mi pa se pri sebi zavestno odločimo, da….bomo grešili… do prvega dneva januarja. Ko pride novo leto in s tem nove odločitve in obljube.

Hrana, ki jo zaužijemo med prazniki je res dobra in jo imamo zelo radi.  Vendar je večina jedi težko prebavljivih, močnatih, polnih dodanega sira in mesa, sladkorja, pijače pa so sladke in mešane s sladkorjem in včasih tudi z alkoholom.

Po ajurvedi ima zima lastnost mrzlega, vlažnega, počasnega in vetrovnega. Zaradi takšnih lastnosti, ki jih ima ta letni čas, posegamo po hrani, ki je po naravi bolj težka, kalorična in prinaša v naše telo več toplote, vlage in lahko bi rekli tudi več stabilnosti. Za zimski čas ni primerna surova hrana, kot so solate in surovo težko prebavljivo sadje, saj je prebavni ogenj ali agni (ki ga lahko na zahodu primerjamo z delovanjem encimov) šibkejši kot v poletnih mesecih.

Veliko ljudi v času po praznikih dodatno trpi zaradi prebavnih težav in prevelike teže, saj se praznično preobjedanje večina dogaja ob večerih, ko je metabolizem in sposobnost prebavljanja in delovanje encimov najnižja. Znano je, da je za ohranitev telesne teže pomembno, da naš največji obrok (ponavadi kosilo) zaužijemo v času med 10. in 14. uro. Zaradi porušenega prazničnega ritma pa se kilogrami kar nabirajo. Ko je zunaj temno in mrzlo (večeri pozne jeseni in zime) je pri mnogih med nami, ki trpimo zaradi slabe, počasne prebave in če se ne držimo tega pravila, nabiranje kilogramov pospešeno z nadzvočno hitrostjo.

Osnovni ajurvedski principi, naravni, logični in znanstveno dokazani, nam lahko zelo pomagajo pri iskanju pravega ravnotežja v našem življenju.

Nekaj enostavnih nasvetov za popolno prebavo in ravnotežje po praznikih:

1.
ZADNJI OBROK NAJ BO PRED NOČJO

Zadnji obrok zaužijte preden se zmrači, ker z nočjo pride tudi počasnejši metabolizem in zato slabše prebavljamo hrano. V tem času se nam ustvari več toksinov v telesu kot podnevi. Zavedati se moramo, da je večer čas za počitek naših encimov. Sploh pa je še bolj nevarna težka hrana, saj eksplozivno poveča stres v našem telesu. Notranji organi so pod stresom dodatno obremenjeni, kar jih utrudi namesto obnovi. Tako se boste zbudili z zatečenimi vekami (obremenjena ledvica in jetra), šibki in utrujeni.


(Vir: Shutterstock)

2. ZJUTRAJ TAKOJ SPIJTE TOPLO LIMONO

Stisnite si limono v kozarec tople vode in spijte napitek na prazen želodec. Limonada je bazična, uravnovesi prebavni trakt in ga »spravi« v pogon. Za osebe s Pitta konstitucijo je priporočljivo limono zamenjati z limeto, ki je še bolj bazična in ponavadi ne draži želodčne sluznice.

3. NE POZABITE NA JUTRANJE OLJENJE TELESA

Po limonadi naoljite svoje telo z oljem, primernim za vašo došo (npr. za Vato je priporočljivo sezamovo olje) ter ga tudi grgrajte 2-3 minute ter ga na koncu polnega toksinov izpljunite. Olje s telesa pa si sperite pod tušem. Uporabite le malo mila na delih, kjer je potrebno. S tem boste odstranili toksine, ki so se nabrali pod površjem kože in sluznic preko noči, nahranili boste kožo in jo zaščitili pred dejavniki okolja. Če nimate časa vsak dan, se oljite vsaj trikrat na teden.

4. PIJTE ZELIŠČNE ČAJE ZA POVEČANJE PREBAVNEGA OGNJA (AGNI)


(Vir: Shutterstock)

Ajurveda pravi, da je dolžina vašega življenja odvisna od moči vašega prebavnega ognja. Priporočamo nekaj izjemnih zelišč, ki pozitivno vplivajo na delovanje encimov: ingver, kurkuma, kardamom in meta – grejejo, pospešujejo cirkulacijo in metabolizem, pa še okusna so. Najboljši čas za »encimski čaj« je 15 – 20 minut pred jedjo.

5. PAZITE NA KOMBINACIJE ŽIVIL

Ajurveda vedno opozarja na prave kombinacije živil, kar je pomembno predvsem pri ljudeh z občutljivim prebavnim sistemom. Sledimo pravilu »MANJ JE VEČ« in ne eksperimentirajmo z novimi izumi pri kombinacijah živil. Navajam vam nekaj primerov, ki se jih je dobro držati pri prehrani:

6. NE POZABITE NA TELOVADBO

Naj vas mrzlo vreme ne prestraši! Privoščite se 30 minut hitre hoje ali sprehoda na dan, doma pa naredite še nekaj vaj za boljšo prožnost telesa. Vsako jutro naredite jogijsko vajo »Pozdrav soncu« (toliko ponovitev, kot jih zmorete). Gibanje je namreč pomembno za prebavo.

Potenje in aerobne vaje so izvrstne za POSPEŠITEV METABOLIZMA. Toksine izločamo preko potu. Privoščite si kdaj obisk savne, skok v bližnji bazen, ples ali urico na sobnem kolesu, če želite izgubiti kilograme in povečati prekrvavitev. Z telovadbo boste čistili limfni sistem in povečali metabolne procese.

Upam, da vam bodo tile nasveti pomagali do boljšega zdravja in boljše prebave. Če pa potrebujete dodaten nasvet, pa se obrnite na nas. Z veseljem vam bomo pomagali.

Ajurvedski center zdravja Ayurganica(www.ayurvedska-medicina.si) deluje na osnovi starodavnih indijskih načel in praksi zdravljenja, ki temelji na naravnih zakonih, kar vodi vsakega posameznika do popolnega zdravja. Zaposleni združujemo znanje najstarejše medicine s sodobnimi  spoznanji komplementarne, alternativne in uradne medicine ter vam tako pomagamo pri uspešnem premagovanju različnih  bolezenskih stanj. Stalno se izobražujemo in vam tako nudimo terapije po najnovejših smernicah komplementarne in alternativne medicine.
Naše storitve zajemajo:

Pri nas  lahko najdete mir in sprostitev po napornem dnevu ali pa poiščete pomoč zaradi različnih zdravstvenih težav. Izobrazite se lahko v različnih izobraževalnih programih.

Nahajamo se v osrčju starega dela Ljubljane in smo dostopni vse dni v tednu (tudi ob nedeljah).

Vse informacije in naročila vsak dan od 9. – 20. ure.

Dodatne informacije tudi na spletni strani: www.ayurvedska-medicina.si

Ayurganica ajurvedski center zdravja
Krakovski nasip 26 (vhod iz Rečne 4)
1000 Ljubljana
Telefon – naročila in dodatne informacije: 031 369 516


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Prebava-Ayurganica-Svetuje-Prazniki-MediDomov
Powered By GeekLog