Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Pospesevalec-Kompostiranja-Kanada-Aktiva
Kompostni Miti – Pospeševalec Kompostiranja

torek, 1. februar 2011 @ 05:02 CET

Uporabnik: Danilo6

Ali moraš dodati pospeševalec oz. aktivator kompostiranja? Ne. To je mogoče eden najbolj presenetljivih pojavov kompostiranja.

V oktobru 1988 sem šel na potovanje v Novo Škotsko v Kanado, da si ogledam občinsko kompostarno. Pokrajina je sprejela zakon po katerem se noben organski material ne sme odvreči v okolje.

Konec oktobra, ko se je bližal "končni datum", se je praktično ves občinski organski material zbiral in odvažal v kompostarno, kjer se je učinkovito recikliral v humus. Občinski tovornjaki so se preprosto vrnili v zgradbo kompostarne (kompostiralo se je v zaprtem prostoru) in odvrgli tovor na tla.

Material je bil sestavljen iz običajnih gospodinjskih ostankov hrane in ostankov iz restavracij, kot so olupki banan, ostanki kave, kosti, meso, pokvarjeno mleko in ostanki papirja. Občasno je kakšna nevedna oseba prispevala opekač, vendar se je takšen material izločil. Organski material se je potem preveril še za ostale onesnaževalce, kot so steklenice in pločevinke, nato je šel skozi mlin, in končno odložil v betonski kompostni zaboj.

Znotraj 24-48 ur se je temperatura dvignila do 70°C. Nobeden pospeševalec ni bil potreben. Neverjetno, termofilne bakterije so bile že tam, čakajoč v odpadkih na ta trenutek.

Raziskovalci so kompostirali material z in brez pospeševalcev, ter prišlo do zaključka, "da čeprav bogati z bakterijami, nobeden od pospeševalcev ni pospešil kompostiranja ali izboljšalo končnega izdelka… Vzrok neuspeha pospeševalcev, da spremeni kompostni postopek, je enostavno v tem, ker so bakterije, ki so že prisotne v organskem materialu, čisto primerne…

Uspeh kompostiranja brez uporabe posebnih pospeševalcev na Nizozemskem, Novi Zelandiji, Južni Afriki, Indiji, Kitajski, ZDA in še v mnogih drugih krajih, je prepričljiv dokaz da pospeševalci in drugi dodatki, niso bistveni za kompostiranje [organskih] materialov. " Ostali navajajo, "Ni podatkov v literaturi, ki bi nakazovali, da dodatek pospeševalcev, mikrobov ali encimov pospeši kompostiranje."

Po nekaterih ocenah, vsebuje en gram človeškega gnoja do bilijon (1.000.000.000.000) bakterij na gram. Narava je že vse pripravila, le začeti je treba.

Sorodni članki:
Kompostni Miti - Obračanje Komposta

Vir:

 • www. humanurehandbook.com
 • Kako uspešno vroče kompostirati na domačem dvorišču
 • 0 komentarjev.


  Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
  www.pozitivke.net
  http://www.pozitivke.net/article.php/Pospesevalec-Kompostiranja-Kanada-Aktiva  Domov
  Powered By GeekLog