Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Podezelje-Eko-Kmetije-Kakovostna-Zivila
EKO podeželje premika meje

nedelja, 15. februar 2015 @ 22:30 CET

Uporabnik: Sonce

EKO podeželje premika meje: slovenski ekološki med prvi na svetu, nagrada za najbolj inovativnega mladega kmeta in prva EKO mobilna aplikacija v Sloveniji

Dve slovenski ekološki kmetiji, ki sta članici zadruge EKO podeželje, sta prejeli prestižni nagradi: ekološki čebelar Ivan Bračko je zmagal na svetovnem ocenjevanju ekološkega medu BIOLMIEL v Italiji 2014, Boris Uranjek z Izletniške-ekološke kmetije Uranjek »Pri Baronu« pa je prejel nagrado Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije za inovativnost v kmetijstvu - najbolj inovativni mladi kmet. Poleg tega EKO podeželje z.o.o. uvaja na trg prvo EKO mobilno aplikacijo, ki na enem mestu združuje ekološke kmetije v Sloveniji.

Slovenske ekološke kmetije znajo pridelati kakovostna živila in so vse bolj inovativne, kar dokazujeta tudi nagradi, ki sta ju prejela člana skupine EKO podeželje, Zadruge za razvoj ekološkega kmetijstva in podeželja.

Ivan Bračko iz Maribora se ukvarja s čebelarjenjem že 58 let, z naravi prijaznim, ekološkim čebelarjenjem pa že 15 let. Tokrat se lahko pohvali z izjemnim dosežkom. Na svetovnem ocenjevanju ekološko pridelanega medu BIOLMIEL, ki je potekalo decembra 2014 v italijanskem Bariju, je med 162 vzorci ekološkega medu iz devetih držav zmagal slovenski ekološko pridelan med.

Prejel je zlato priznanje za 3 vzorce ekološkega medu: smrekov med, hojev med in cvetlični med, ki je bil prav tako prvak v svoji vrsti. Gre za edino mednarodno nagrado, ki obstaja na področju ekološko pridelanega medu. Več informacij je dostopnih na
http://premiobiol.it/biolmiel/en/2014/11/10/biolmiel-2014/. V Sloveniji je sicer ponudba ekološkega medu zelo skromna, saj je ekoloških čebelarjev le dobrih 40.

Za uspeh ekološke kmetije ni dovolj eko hrano pridelati, ampak potebujemo tudi smisel za trženje, podjetnost in sveže ideje. Da ima tega obilo, je dokazal Boris Uranjek z Izletniške ekološke kmetije Uranjek »Pri Baronu« iz Planice pri Framu. Konec prejšnjega leta sta mu Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) in Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM) na 8. izboru Inovativna mlada kmetica / Inovativni mladi kmet podelili naziv Inovativni mladi kmet 2014. Cilj tega tekmovanja je odkrivati in spodbujati inovativnost pri mladih. Strokovna komisija pod vodstvom Andreje Krt Stopar je pri kandidatih in kandidatkah ocenjevala inovativnost ideje, trajnost projekta, vključenost vidika zaščite okolja, vpliv na lokalno skupnost in podeželsko območje, napoved ekonomskega učinka in tržno usmerjenost kmetije.

Izletniška ekološka kmetija Uranjek »Pri Baronu« letos praznuje 25-letnico turizma na kmetiji, od leta 1999 pa deluje po načelih ekološkega kmetovanja. Pri njih najdete prav vse: zeliščni vrt, permakulturni vrt, veliko živali, odlično hrano in obilo doživetij na kmetiji. Kot pravi Boris Uranjek so seekološkega turizma in kmetovanja na kmetiji lotili na inovativen način; »Naše pridelke in izdelke prodajamo preko spleta, lastne eko trgovine na kmetiji preko partnerskega kmetovanja ter na sejmih in dogodkih.

Obiskovalcem ponujamo možnost aktivnega spoznavanja dogajanja na kmetiji preko interaktivnih programov, od priprave čaja, peke kruha, spoznavanja živali, spanja na seniku, kina na seniku. Imamo različne programe delavnic za šole, vrtce, podjetja in druge skupine, ki nas obiščejo.«
Permakulturno kmetovanje je še ena od novosti, ki jo uvajajo na kmetiji. Permakultura se ukvarja z rastlinami, živalmi, zgradbami in infrastrukturo, z odnosi med vsemi temi dejavniki in njihovim uvrščanjem v krajino. Cilj Borisa Uranjek je, da v prihodnje celotna kmetija preide v kmetovanje po teh načelih.

Dokazano je, da je ekološka hrana bolj zdrava, daje več energije, krepi imunski sistem, pozitivno vpliva na psihofizično stanje in splošno počutje. Z namenom dviga ekološke pridelave, povpraševanja po domačih eko pridelkih in izdelkih, predvsem pa zaradi skupnega nastopa in promocije na trgu, se je 16 ekoloških kmetij povezalo v zadrugo EKO podeželje.

EKO podeželje z.o.o. intenzivno spodbuja svoje člane k izvajanju promocije ekološkega kmetovanja in informiranja širše javnosti o tem zakaj je pomembno, da uživamo ekološko pridelano hrano. Zaznati je vse večje zavedanje potrošnikov o prednostih ekoloških živil in vse večje povpraševanje po ekoloških živilih. Raziskava, ki jo je izvedla o nakupnih navadah Slovencev skupina Eko podeželje, kaže na to, da 16 % vprašanih že redno kupuje ekološko hrano, velik del pa je »priložnostnih« eko kupcev, ki hrano kupujejo občasno in sicer kar slabih 50 %, dobra tretjina – 34 % pa eko hrane ne kupuje nikoli. Najbolj so nagnjeni k eko v Ljubljani, kjer kar 20 % prebivalcev redno kupuje eko izdelke.

Kot pravi direktor zadruge Silvo Pozderec, mag. »Ekološko hrano iz slovenskih kmetij redko najdemo na trgovskih policah. Naš cilj je spodbuditi slovenskega potrošnika, da poišče in pogosteje posega po eko hrani v njegovi bližini. Da bi potrošniki hitreje in lažje našli ekološke kmetije v okolici smo razvili znotraj skupine EKO podeželje prvo EKO mobilno aplikacijo in EKO spletni portal.

Tako na enem mestu združujemo ekološke kmetije in ostale ponudnike ekoloških produktov v Sloveniji.«
Na EKO spletnem portalu je mogoče med drugim tudi najti aktualne vsebine s področja ekološkega kmetijstva, izobraževanja, dogodkov. EKO mobilna aplikacija omogoča preko GPS signala ali omrežne storitve pridobitev trenutne lokacije posameznika in izris poti na zemljevidu do izbrane ekološke kmetije. Uporaba EKO spletnega portala in mobilne aplikacije je brezplačna.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Podezelje-Eko-Kmetije-Kakovostna-ZivilaDomov
Powered By GeekLog