Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Pocitnice_Otroci_Carobnost_Vila_Muzika
Pravljične počitnice v Vili Muzika

četrtek, 5. julij 2007 @ 05:01 CEST

Uporabnik: tjasac

Že nekaj časa sem si ogledovala hišo, ki ji pravijo Vila Muzika. In zgodilo se je, da mi je nekaj reklo, naj grem tja. Prišla sem v nedeljo, na sončni dan, ko je zunaj dišalo po figah, notri pa po čudoviti hrani. Od vsepovsod so na ta dan začeli prihajati otroci, od 5 pa tja do 13 let. Ja, prav(ljično).

Sem kar prišla, nikogar nisem poznala, zato sem si najprej malce ogledala čarobno okolje, zemljo, na kateri stoji vijolično modra hiša s tremi zdravilnimi apartmani, skupnim ležiščem, veliko kuhinjo in dvema ostalima sobama ter ateljejem, si ogledala cedre, kozmograme in začutila močno energijo, ki je prisotna povsod v in zunaj hiše. Stvari, ki sem jih pripeljala, sem pospravila v oranžni apartma (namenjen je vitalnosti, igri, ustvarjalnosti) in odšla v kuhinjo, kjer me je lastnica Beba toplo in srčno sprejela. Ja, to je darilo.

S tem so se pričele ustvarjalne počitnice otrok, ki so ustvarjali in preživljali takšne in drugačne čudeže ves teden med ljudmi, ki so jih vodili - Ajda Rooss in Aleksandra Saška Gruden kot vsemogočni pravljični ustvarjalki, Beba Splichal in pomočnica Tjaša Cepuš pa večinoma v dišeči kuhinji.

Otroci so ustvarjali čudeže. Njihovi dnevi so bili vsak trenutek izpolnjeni. Zjutraj božanski zajtrki, nato ustvarjanje lutk iz različnih materialov, senčnih lutk, ustvarjanje iz gline, ustvarjanje ladjic želja, ustvarjanje slik na temo lutk, ustvarjanje slik na temo zvoka, izdelovanje lutk iz pene, mazanje po obrazu in izdelovanje tatoojev na rokah, izdelovanje ogledal s keramičnimi mozaiki, izdelovanje rož iz posebnih materialov, izdelovanje japonskih skodelic iz gline, izdelovanje slik iz školjk in gline, pa še in še... Nato kosilo, popoldanska igra, malica, kopanje in ustvarjanje v morju, po večerji pa različne pravljice, ki so jih poslušali, skupaj z zvokom gonga, sedenjem ob kresu, petjem in rajanjem ob ognju, spuščanjem ladjic želja v morju, izdelovanjem lučk, ki so svetile v nočnih večerih, igranje lutkovnih pravljic in drugo.

Družabne igre so bile tudi pomembne. Vsi ti čarobni otroci so se po prvih dveh dneh tako privadili ustvarjalnem in drugačnem načinu življenja, da niso želeli več domov. V vsem tednu so se posvečali pravljicam in lutkam, da so lahko na zaključni prireditvi tudi sami uprizorili nekaj lutkovnih pravljic s svojimi izdelki. V pomoč sta jim bili njihovi mentorici, Ajda in Aleksandra, ki sta jih vodili skozi proces ustvarjanja lutkovnih igric. Prav čarobno.

In čarobni so bili otroci, ki so nas naučili tiste preprostosti in neomadeževanega življenja, naučili so nas spontanosti, igrivosti, veselja, smeha, pa tudi včasih žalosti in kakšnih drugih igric. Vsakomer se posvetiti v vsakem trenutku je bilo prav posebej čudovito in zabavno, zato smo se vsi prav srčno nasmejali kakšnim drugim stvarem, kot na primer operacijam zobkov in še kaj, za kar smo se ponoči prebujali. Čimbolj smo ustregli njihovim željam ter jim dajali svobodo, mir in ljubezen. Mmm. Prav res čudovito. V tem času smo pripravljali kar nekaj rojstnodnevnih tort, saj sta kar dve deklici praznovali.

Hiša Vila Muzika je v tem času še posebej izpolnila svoj namen. Dajala je igrivost, ljubezen, radost, otroško nedolžnost in ja, veliko smo napravili vsi skupaj zase in tudi za vse ostale otroke na Zemlji, ki smo jim posvetili nekaj čarobnih minut ob morju. Vsak s svojo zgodbo, ki jo je sprevidel, spremenil, ta hiša nam je prinesla lepoto narave, varno energijo in božanskost pravljice.

Zaključni dan se je pričel ob 10ih za starše in povabljene, ko so dišale dobrote v kuhinji, na vsakem drevesu, grmovju zunaj ali kakšni klopci so krasile pogled ustvarjalne lutke in izdelki otrok, bilo je kot v pravljici. Tu se je slišala glasba petja in plesa, spredaj so zaigrali prvo igrico, ob strani drugo, zapeli pesem Pustite nam ta svet in na koncu zaplesali. Sledila je pogostitev, nato iskanje skritega zaklada, dvoboj vodnih balonov, masaža terapevta Roka in prijetno bivanje s starši otrok.

Vila Muzika je oživela, se popolnoma predala svojemu namenu oživeti ljudi in jim dati njihov smisel. Zdaj se Vila Muzika pripravlja na nove delavnice, ki se bodo odvijale v celotnem poletju. Čudovito, zabavno in poučno!
Hvala vsem.

1 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Pocitnice_Otroci_Carobnost_Vila_MuzikaDomov
Powered By GeekLog