Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Plasticno-Onesnazevanje-Slovenija-Direkt
Evropa pospešeno ukrepa proti plastičnemu onesnaževanju

torek, 19. junij 2018 @ 19:47 CEST

Uporabnik: Sonce

Od konca prejšnjega leta je v EU potekalo več konzultacij, že januarja smo dobili Strategijo o plastiki v krožnem gospodarstvu, maja predlog direktive o plastiki za enkratno uporabo, z junijem pa začne veljati tudi novi odpadkovni paket krožnega gospodarstva. Kaj prinašajo novosti?

S paketom prenovljenih direktiv smo dobili višje cilje recikliranja in zvišanje je bilo najbolj očitno ravno pri plastični embalaži, saj se je ta podvojil - 50% do 2025 in še 5% več čez pet let. Seveda prinaša še cel kup drugih izboljšav in standardizacij na področju ravnanja z odpadki, na žalost pa nima ciljev priprave na ponovno uporabo.

Kaj prinaša predlog direktive o plastiki za enkratno uporabo?

Države članice bodo morale do:

2021

2022

2025

Ker je to predlog, pomeni, da bo še precej usklajevanj in je lahko končni rezultat - predvidoma marca 2019 - lahko dosti manj ambiciozen oziroma se pojavi še kak ukrep.

Nato imajo države čas do 2021, da prenesejo direktivo v svoj pravni red, isto leto, ko bodo morale že pokazati prve rezultate!

Zakaj ravno ti izdelki?
Enostavno, skupaj z ribiško opremo predstavljajo najpogostejše morske odpadke (70%) z evropskih plaž. Do 2030 lahko uvedba direktive prihrani za 223 miljard okoljske škode in ima za cilj prepoloviti količino teh morskih odpadkov! Ukrep tudi ni na škodo gospodarstva, saj je ocenjeno, da lahko ustvari 30,000 novih delovnih mest. Hkrati EU financira vedno več raziskav in razvoja za alternative ter eko-oblikovanje.

Prepoved prodaje je predvidena za izdelke, ki imajo dovolj in dostopne alternative, tako da se ni bati hudega prilagajanja. Za navdih je Komisija vzela obstoječe uspešne ukrepe različnih držav, da poenotijo in nadgradijo pristop ter ga razširijo na vse članice.

Kaj pa mikroplastika?
Mikroplastika v direktivi ni omenjena, bo pa naslovljena preko prenovljene evropske uredbe za kemikalije (REACH; najbrž še letos).

Vir: http://ebm.si/o/sl/

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Plasticno-Onesnazevanje-Slovenija-DirektDomov
Powered By GeekLog