Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/PeremoZOreskiCudezNarave
Peremo z oreški - čudež narave

sreda, 1. februar 2006 @ 20:29 CET

Uporabnik: Pozitivke

PEREMO Z OREŠKI - ČUDEŽ NARAVE

Oreški so zelo zdrava in energetsko bogata hrana. To so vedeli že naši predniki in so jih s pridom uporabljali v vsakdanji prehrani. Toda ali ste vedeli, da lahko oreške uporabljamo tudi pri pranju perila, las...? Seveda ne tistih, ki ste jih navajeni jesti temveč pralne oreške, ki so oluščeni sadeži milnega drevesa Sapindus mukorossi, ki raste na odročnem himalajskem področju, na nadmorski višini 1500 do 1700 m. V Indiji in Nepalu jih že stoletja uporabljajo kot pralno sredstvo.

NEŽNA MOČ PRANJA

Narava je resnično modra, ustvarila je pralno sredstvo in mehčalec v enem!

Moč njihovega delovanja izhaja iz saponinov, ki so v lupini oreška. Le-ti s svojo kompleksno sestavo, ki jo lahko rodi le narava, v sebi nosijo iskro življenja, ki je ni možno umetno pridobiti v laboratorijih. Zato perilo negujejo drugače kot komercialni mehčalci in imajo sposobnost povrniti vlaknom njihove naravne kvalitete, ki se ob uporabi in pranju začnejo izgubljati.Oreški začnejo oddajati milnico takoj , ko pridejo v stik z vodo. Lahko jih uporabljamo za ročno pranje, optimalna pa je uporaba v pralnem stroju.

Nežni so do perila, vaše kože in okolja. Ker so brez kemikalij kot so topila, dišave, konzervansi in belila so še posebej primerni za ljudi z občutljivo kožo, nevrodermitisom, psoriazo ali alergijo. Poleg tega ne onesnažujejo okolja. Raziskave, ki jih je opravila oko-test Avstrija, so pokazale, da v lupinah pralnega oreška ni škodljivih snovi.

ENOSTAVNA UPORABA

V priloženo vrečko damo 3 (za bolj umazano perilo 5 pralnih oreškov RITHA) in jo vložimo v pralni stroj skupaj s perilom. Peremo na temperaturah od 30 do 95 C. Med pranjem pri visoki temperaturi se oreški bolj zmehčajo, zato lahko za pranje pri nizki temperaturi uporabimo oreške večkrat. Pri zahtevnejših madežih in za belo perilo priporočamo dodatek okolju prijaznega belila ali pecilnega praška. 1 kg oreškov zadošča za 100 do 160 strojnih pranj perila. Za večjo učinkovitost priporočamo, da oreške prej namočite v vodi. Lahko so namočeni tudi nekaj dni. Oreški imajo kiselkast vonj po kumarinih (po meloni), ki ga pa na opranem perilu ni. Perilo je brez vonja, če pa ga želite odišaviti lahko v predal za mehčalec doodate par kapljic eteričnega olja.

TUDI ZA OSEBNO NEGO

Pralni orešek lase očisti in neguje. Lasje dobijo večji volumen in se ne mastijo hitro.
6 do 8 polovičk namočimo čez noč ali vsaj za 3-4 ure, nato pa damo v priloženo vrečko. Vodo, v kateri so se namakale prihranimo. Lase navlažimo, napolnjeno vrečko pa manemo v rokah, da nastane pena. S to peno masiramo lasišče, vmes pomakamo vrečko v vodo, v kateri so se namakali oreški.

Pralni oreški so primerni tudi za umivanje in kopanje domačih živali.

OREŠKI KOT DRUŽBENI PROJEKT

Pralni oreški prihajajo k nam z lepim in plemenitim namenom. Z njihovo prodajo ne bo zaslužila kakšna multinacionalka, temveč štirideset družin iz dveh gorskih vasi, ki sodelujejo v projektu. Projekt je zasnovan tako, da cela veriga dodane vrednosti ostane na območju, kjer so oreške pridelali. S tem se povečuje vrednost, ki jo imajo gozdovi za tamkajšnje prebivalce, kar preprečuje izekavanje.


PRIČEVANJA UPORABNIKOV


"Z oreški sem oprala že nekaj žeht in sem zelo zadovoljna. Ko sem jih prvič uporabila, sem bila presenečena, saj je perilo izgledalo popolnoma drugače kot pri uporabi praška. Razlika je bila očitna že takoj, ko sem ga potegnila iz bobna. Perilo je bilo čisto in hkrati mehko in negovano na popolnoma drugačen način kot z mehčalcem. Kot da bi oreški vrnili tkaninam njihove naravne kvalitete, ki se ob uporabi in pranju začnejo izgubljati.Vesela sem tudi, ko pomislim, da iz mojega stroja odteče popolnoma neoporečna voda." M.B.

"Všeč mi je da nimajo vonja. Kot da bi perilo opral v vodi, le da je čisto. Enostavni so za uporabo." S.J.

"Vedno dodam eterično olje sivke. Najbolj me fascinira posebna mehkoba perila. Zelo primerni so za strojno pranje volne, ki ji povrnejo mehkobo in puhast videz." D.P.

PRIHRANITE DENAR IN PROSTOR

1 kg pralnih oreškov nadomesti do 20 kg običajnega pralnega praška!!!

Pranje s pralnimi oreški je bistveno cenejše kot pranje s pralnimi praški.

Plus nobenega onesnaževanja okolja!

Več o pranju z oreški lahko izveste v ekološki samopostrežni trgovini Kalček v BTC ju; hala 9. Tel.:01/5233-562.

Več o datumu in podrobnosti predstavitve pranja z oreški si lahko ogledate na tem linku

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/PeremoZOreskiCudezNaraveDomov
Powered By GeekLog