Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Partnerstvo-Pot-Cilj-Veselje-Ljubezen
Partnerstvo je pot, ne cilj

torek, 31. oktober 2023 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

Za začetek najprej poglejmo misel, iz katere izhaja naslov: »Življenje je pot, ne cilj«. Vsak od nas potuje po svoji poti življenja – eni bolj hitro, drugi bolj počasi, eni se veselijo vsak dan, drugi se jezijo in ne vidijo smisla, zakaj sploh hoditi po tej poti. Načinov potovanja je toliko, kot je ljudi na svetu. Bistvo pa je, da je to pot in ne cilj. Ko pridemo na cilj, se ta pot konča. Kako se bo pa pot končala, je odvisno od tega, kako smo prehodili pot.

Zato je dobro, da svoje življenje živimo vsak dan in vsak trenutek in se potrudimo, da bo le-to polno, kakovostno in zdravo. Če bomo živeli pošteno, z ljubeznijo do sebe in drugih ter z mirom v sebi, bomo na cilj prispeli srečni, izpopolnjeni in mirni.

Če bomo pa vse svoje življenje tekali od ene obveznosti do druge, si kopičili le materialne dobrine, ob vsem tem pa pozabili nase in svoje bljižnje, bomo na cilj prispeli izmučeni, naveličani in morda celo bolani. Torej naj ne bo naš namen, da čim hitreje prispemo na cilj, temveč da z veselim in suverenim korakom stopamo in se veselimo vsega novega, kar nas še čaka na poti.

V tem duhu naj bo tudi partnerstvo pot in ne cilj. Če bomo hiteli doseči cilj, torej partnerstvo, se lahko hitro zgodi, da se znajdemo z napačnim človekom v odnosu. Ker se nam bo tako zelo mudilo v odnos, ne bomo imeli časa za spoznavanje drug drugega – kdo je, kaj si želi v življenju in v partnerstvu, kakšen je njegov pogled na svet -, kaj šele, da bi si dali čas, da se začutimo, ali je to res partner, s katerim si želimo preživeti svoje življenje.

Vse v življenju potrebuje svoj čas – tudi stvari srca potrebujejo svoj čas, da dozorijo. Zato je prav, da ko srečate osebo, ki vam je všeč, prestavite v nižjo prestavo in z zmerno hitrostjo, tako ki obema odgovarja, da ne izgubita sebe, potujta naprej in se spoznavajta. Ta del poti lahko prehodimo le enkrat in se nanjo ne moremo več vrniti, ko smo enkrat že v odnosu. To je namreč začetek partnerstva – obdobje, ko se postavljajo temelji za odnos. Če poskrbimo, da so le-ti zdravi in trdni, bo takšno tudi naše partnerstvo. Partnerstvo je torej pot, na kateri spoznavamo samega sebe in drugega, kjer se prilagajamo drug drugemu in sklepamo kompromise, spreminjamo svoje navade in prepričanja, komuniciramo in se učimo ter se ob vsem tem zabavamo in veselimo skupne rasti.

Tinkara Filač, svetovalka za zdrave odnose

Vir: http://www.svet-je-lep.com

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Partnerstvo-Pot-Cilj-Veselje-LjubezenDomov
Powered By GeekLog