Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Partnerska-Intima-Vzgoja
Partnerska intima ---MYCHI

petek, 20. marec 2026 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

Morda sem jaz še ena tistih, ki je bila vzgajana v časih, ko se deklicam ni kaj prav veliko povedalo o spolnosti. Samo najnujnejše glede zaščite in pa ciklusa, ki ga ženske imamo. Vse je bilo tabu, tako da smo imele srečo, če je kakšna mama od prijateljic bila bolj odprta, da nam je posredovala informacije. Vse, kar sem vedela, je bilo, da naj spim s čimmanj moškimi, da ne bodo okrog govorili slabo o meni.

Knjig ni bilo prav veliko, ni bilo spleta, da bi se deklice same izobraževale na tem področju, tako da je bilo ustno izročilo skoraj vse, kar smo imele. In tako sem čakala, da me bo fant, s katerim bom prvič spala, naučil vseh tehnik in osnov, kako zadovoljiti sebe in njega. No in tudi te sreče nisem imela. Nekaj malega znanja sem tako vlekla iz prijateljic, ki so bile bolj odprte narave, iz kakšnih revij in če mi je morda uspelo kdaj ujeti kakšen pornografski film, za katere pa sem mnenja, da ne odražajo tega, kar bi želela jaz.

Tako se je življenje začelo odvijati s svetlobno hitrostjo. V vlogi partnerice, starša sem se bila primorana znajti sama.. Spolnost mi na začetku ni bila tako pomembna, saj sem si partnerstvo zamislila drugače, poleg tega nisem vedela, kako sama priti do užitka, to pa predvsem zaradi tega, ker nisem imela znanja. Verjemite, več kot se izobražuješ, lepše in bolj pestro postaja življenje. Ko sem v svojih okvirih postavila temelje za življenje, pa se je nekje v meni prebudila želja po kakovostni spolnosti. Takrat sem kupila knjigo POPOLNA LJUBIMKA.

Tega je res že dolgo nazaj. Požrla sem jo v temi pod odejo, da ne bi kdo mislil, da delam kaj slabega. Brala sem tehnike, požirala slike in ugotovila, da resnično ne znam nič. Gnala me je samo moja želja po tem, da izboljšam kakovost spolnosti s partnerjem, da ponovno prebudim strast v meni in njem. Žal je bil to samo moj projekt, katerega nisem delila z njim, kar se je skozi leta pokazalo za veliko napako. Tako sem se nekega dne odpravila v sexshop. Nerodna in obremenjena s tem, kaj si bodo drugi mislili o meni, sem skoraj zakrita stekla v trgovino. Odločila sem se, da bom najprej raziskala sebe. V sexshopu pa stvari...ni da ni... ahhh...no morala sem brati navodila, da sem sploh vedela, za kaj se kaj uporablja. Komedija, vam povem. Nakupila sem nekaj osnovnih artiklov in začela z odkrivanjem sebe. Kaj vse človek ugotovi o sebi, verjemite, če niste bili te sreče, da vam je kdo vse pojasnil. Poleg tega sem se odločila, da raziščem, kako ženske dojemajo spolnost.

Ponudila se je prilika, da na dekliščini skozi zabavo to preverim. Skopirala sem za vse prisotne nekaj najosnovnejših tehnik zadovoljevanja moškega in ženske in skozi igro pozabavala dame. Videla sem, da le redka pozna tehnike, se pravi nisem edina nevešča. V vseh teh letih drezanja v ljudi, tako moške kot ženske, sem ugotovila, da imajo redki pari zadovoljujočo spolnost. Ne upajo si povedati vseh svojih želja, ker menijo, da bodo nesprejeti, ali pa so bili že zavrnjeni, tako da svojo domišljijo zadržijo raje zase. Kar pa je žalostno, saj bi morali partnerji biti na tem področju najbolj povezani, saj je to po mojem mnenju osnova odnosa. Težko je po nekaj letih odnosa partnerju povedati, da bi želel še kaj drugega, saj imajo redki pari tako odkrite pogovore o spolnosti, da bi jasno izrazili svoje mnenje. Prav tako po nekaj letih odnosa, ko nas okupira delo, življenje in otroci, težje najdeš tisto prvotno strast do partnerja, ki sta jo imela nekoč, ko še ni bilo vseh življenjskih dejavnikov, ki spremljajo partnertsvo.

Zanimivo je bilo še nekaj. Ko je na trg prišla knjiga 50 ODTENKOV SIVE, so jo prebirale vse generacije in vsi spoli, nekateri tega niso javno razglašali, drugim se je končno ponudila možnost za pogovor o tej temi. Sama sem jo požirala, pa ne, da bi mi bil sex v zgodbi blizu, samo možnost sem imela širiti svoje meje domišljije, kaj vse lahko ljudje počnemo. Takrat je bilo tudi ogromno pogovorov na to temo, temo swinganja ter ostalih spolnih praks, ki jih družba označuje z deviacijami, kar je še danes tabu tema. Zakaj pa ne, marsikateri pari so z različnimi oblikami spolnosti popestrili svoje življenje. Prepričana sem, da vsak kdaj sanja o kakšni vrsti spolnosti, ki presega njegove vrednote in domišljijo. Sedaj so časi, ko lahko dobiš raznorazno literaturo. Tako je pred kratkim tudi slovenka, zrela gospa, ki jo občudujem prišla na idejo, da razišče spolnost naših prednikov na slovenskem. Knjiga OGENJ, RIT IN KAČE NISO ZA IGRAČE priporočam. Ko sem brala, kako so spolnost doživljale ne tako dolgo nazaj naše babice, mi je bilo jasno, kako so bile vzgojene mame naše generacije in zakaj je bila to tabu tema. Spolnost je bila takrat za moške nuja, za ženske pa možnost, da bo mož morda lepše ravnal z njo, če mu bo ustregla. Za ženske je bila spolnost tudi trpljenje, saj niso poznali zaščite in je bilo veliko neželjenih nosečnosti. Redke so bile take, ki so si uspele izboriti, da so v spolnosti uživale. Po mojem mnenju so bili v tistih časih moški tudi bolj aktivni, kot so današnji. Ženske so potrpele par minut, da je bil v hiši mir, potem pa so garale naprej.

Menim, da živimo v časih, ko bi morale ženske posvetiti več časa na izobraževanju na tem področju, da bi lahko dosegle užitke ter povezavo s partnerjem. Morda bi tako marsikateri par lahko preprečil varanje, katerega ni malo, ter se povezal na najboljši možni način.

Spolnost ni zgolj samo užitek, je tudi prenos energije para, povezujemo se tudi na drugačnih sferah. Strokovnjaki trdijo, da z vsakim partnerjem, s katerim spolno občuješ, prevzameš tudi del negove energije in DNKja in ga v sebi nosiš cca. 7 let.

Starodavna ljudstva so spolnosti posvečala večji pomen, kot v današnji dobi. Prepričani so bili, da se pri združenju povezujemo skozi duha, tantrični sex prikazuje, kako dihamo našo in partnerjevo energijo, ki naj bi bila, ko se dva resnično združita v popolnem pomenu, najvišje, kar lahko dosežemo. Že starodavna ljudstva so v zapisih risala spolne akte, Kamasutra je že iz davnih časov. Saj ne, da bi uspeli izvajati vse akte, ker so nekateri zelo zapleteni, zanimiva je njihova filozofija povezave para med aktom.

Starodavna ljudstva so spolnosti pripisovala velik pomen, ne samo za nadaljevanje rodov, temveč tudi iskanje višjega zadovoljstva. Veste, to nekje globoko vsi vemo, saj nemalokrat naletim na komentar, če je kakšna oseba strašansko sitna...no ta pa že dolgo ni sexala. Ja, verjamem v to. Saj skozi spolnost sproščamo tudi telo, misli, predvsem pa, če imamo občutek, da smo izpopolnjeni na tem področju, žarimo. V telesu se ob tem sprožajo tudi feromoni, katere ljudje občutimo in vohamo. Zato obstaja še star rek: sta se zavohala. Ne dišimo si vsi, ne privlačimo vseh. Za to so določeni, ki jih pritegne naša energija, naš vonj. Preprosto žarimo.

Skozi pogovore, predvsem z moškimi, sem prepoznala eno dejstvo, ki me je razžalostilo. Veliko je žensk, ki ne uživajo v spolnosti, morda zato, ker nimajo znanja, kaj vse lahko doživijo ob dobri spolnosti. Veliko jih pove, da ženske samo ležijo in čakajo, da bo konec. Moške pa razvname odziv, razvname jih strast, poželenje, ki ga vidijo pri ženski. Njen odziv mu zagotavlja, da z njim uživa, da je še vedno MOŠKI. Zelo malo je potrebno, da se naučimo tega , predvsem ženska spolnost se dogaja v možganih, v umu. In ko je um sproščen, ko se ženska zavestno odzove, da bo uživala, partnerju daje drugačno sporočilo. Tako se rodi energija strasti.

Moški so lovci, potrebujejo plen in ponavadi je še najbolj zanimiv tak, za katerega se trdo bori, je nedostopen in ko končno osvojijo, jim je potrebno dati občutek, da uživate, da ste osvojena, da je odlično opravil nalogo.

Skozi leta odnosa pa na to pozabljamo. Spolnost je tako kot druge stvari, poseben projekt, na katerem moramo delati vsak dan, ga vzgajati, negovati in mu dodajati nove spremembe. Za spolnost si je potrebno včasih tudi zavestno vzeti čas. To je trening, tako kot ostale stvari. In samo s treningom lahko nekaj izboljšujemo. Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo.

Kdaj sta si nazadnje s partnerjem vzela popoldan, vikend ali teden samo zase? Ja poznam odgovor..Kdaj, pa otroci pa služba.. Veste, če bi si resnično želeli izboljšave, izpopolnjenost na tem področju, se vse lahko uredi. Morda ima eno popoldne otroke soseda ali babica. Kjer je volja, tam je pot.

Kdaj nazadnje ste si kupile sexy spodnje perilo? Ne samo tako udobno. Erotično perilo, s kakšnimi dodatki, da se iz spolnosti lahko naredi še igra. Kdaj ste se nazadnje spomnile, da se igrata igro, kot da se ne poznata in se dogovorita za prvi zmenek? S takšnimi igricami lahko prebudiš strast.

Morda si boste mislili…Kako si ona to predstavlja? To je stvar odločitve. Lahko se zgodi, ko bodo otroci odrasli in šli svojo pot, da bosta s partnerjem obsedela sama v dnevni sobi in ne bosta več vedela, kaj početi drug z drugim. Morda bosta ostala skupaj iz navade, strasti pa iskala pri drugih partnerjih. Kaj ni škoda? Ogromno projetkov sta speljala skozi življenje, pozabila pa na vajin osnovni projekt, zaradi katerega so bili ostali projekti pravzaprav le posledica.

In tako stagniramo v življenju, ostanemo v nekem navidezno zadovoljujočem odnosu in nemalokrat tudi spregledamo kakšno varanje, zato, da ostanemo v coni udobja.

Mnogo žensk mi reče, saj sem spala z njim, kadar je hotel, pa me je vseeno prevaral. O tem vam govorim. Ja lahko ste mu na voljo vsak dan, vendar je izrednega pomena, na kakšen NAČIN ste mu na voljo. Ali voha vašo željo, ali čuti vašo strast? Ali mu burite domišljijo z novim perilo, različnimi pripomočki? Z novimi idejami in igrami, kjer se lahko tako kot na začetku vajinega odnosa bori za vas kot lev?

Ta moment mnoge ženske pozabljamo. Tako kot v zgoraj omenjeni knjigi čakamo, da mine pet minut. Ampak veste kaj, tudi moški tistega časa so vseeno hodili k tako imenovanim radodajkam. Kar pomeni, da so ženske, ki so aktivno sodelovale v spolnosti, imele nove ideje in pokazale strast, še vedno bile za njih bolj zanimive, kljub temu, da so osnovne potrebe vedno lahko zadovoljevali doma.

Dragi pari, predlagam, da se začnete naglas pogovarjati o svojih željah, da si na tem področju omislite skupne projekte ter da začnete z garanjem na tem področju. Kaj pa veste, kaj vas čaka. Morda boste spoznali nove dimenzije partnerstva. Predvsem pa bo morda nekomu, ki se je začel odtujevati, ponovno uspelo najti strast in veselje do življenja. In v dvoje vse prepreke lažje prestopimo.

Želim, da vaša domišljija nima meja.

Stalna je samo sprememba.

Srečno

Sonja Mušič

Vir: www.mychi.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Partnerska-Intima-VzgojaDomov
Powered By GeekLog